Τα Γλυτζιστά του Καραβά

Τα περίτεχνα γλυτζιστά που γνώρισα από την Καραβιώτισσα κυρία Ρίτα Κυριακίδου.

 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250γρ. αλεύρι τύπου 405, Βelbake
  • 250γρ. αλεύρι τύπου 550, Βelbake
  • 90 γρ. Ηλιέλαιο,Vita D’or
  • 1/2 κ. τσαγιού αλάτι, Κυπάρι
  • 1 κ. τσαγιού Baking Powder
  • 200γρ. Νερό
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη, Belbake
  • κανέλα και γαρύφαλα
  • 1 κ.τσαγιού χυμό λεμονιού

 

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: Βράζουμε νερό, ζάχαρη και κανελογαρύφαλα για 5 λεπτά, ρίχνοντας στο τέλος τον χυμό λεμονιού.  Αφήνουμε να κρυώσει.

 

Ζύμη: Ανακατεύουμε μαζί τα δύο είδη αλεύρι, το αλάτι και το λάδι.  Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά.

 

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο λεπτό και φτιάχνουμε στα σχήματα που θέλουμε.

 

Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 1-2 δευτερόλεπτα.  Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα ή απλά χρησιμοποιούμε για να γαρνίρουμε πιατέλλες με άλλα σιροπιαστά, όπως τα παραδοσιακά δάχτυλα ή πισσίες.

 

TOP