Τραγανή πίτα κόκκινης κολοκύθας με σπιτική κρούστα από ρούμι

Υλικά για μια πίτα των 20-25 εκ. (Μερίδες 8-10 άτομα)

 

Για την κρούστα

 

  • 1φλιτζ. (150γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Rivercote, κοσκινισμένο
  • ½  κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • 120γρ. βούτυροMilbona, παγωμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 4κ.σ. (30ml) πολύ παγωμένο νερό μαζί με 4 κ.σ. (30ml) ρούμι (προσοχή: μπορεί να μην χρειαστεί όλο)

 

Για τη γέμιση

  • 2φλιτζ. (450γρ.) κολοκύθα πουρέ (ακολουθεί συνταγή #5)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 φλιτζ. (200γρ.) καστανή ζάχαρη, Belbake
  • 1 ½ κ.σ. (22γρ.) καλαμποκάλευρο
  • ½ κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα, Kania
  • ½ κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
  • ¼  κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¼  κ.γ. γαρίφαλο
  • 250γρ. τυρί μασκαρπόνε, Lovilio

 

Για την επάλειψη

  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 1 κ.σ. γάλα, Milbona

 

Μέθοδος παρασκευής

Για τη γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.

 

Για τη ζύμη

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ του μίξερ και προσθέστε και το βούτυρο.
  2. Κτυπήστε καλά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά.
  3. Λίγο λίγο προσθέστε το νερό μαζί με το ρούμι. Όταν έχετε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια τότε σταματάτε να βάζετε τα υγρά.
  4. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο, τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για περίπου 1-2 ώρες στο ψυγείο (μπορείτε να την φυλάξετε μέχρι και 5 ημέρες ψυγείο ή 3 μήνες κατάψυξη).
  5. Βουτυρώστε και αλευρώστε 1 θήκη (διαμ.25 εκ.) για τάρτες και προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
  6. Όταν ξεκουραστεί η ζύμη ανοίξτε την με ένα πλάστη. Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα και πιέστε την λίγο με τα χέρια να απλώσει.  Βάζετε το δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα από πάνω και με τον πλάστη το ανοίγετε σε κύκλο διαμ. 30 εκατοστών.
  7. Για να τη βάλετε στο ταψί, τοποθετήστε το ταψί μπρούμυτα πάνω στο φύλλο και με τη λαδόκολλα το αναποδογυρίζετε, να πάει η ζύμη από πάνω. Βγάζετε τη λαδόκολλα.
  8. Καλύψτε τη βάση της φόρμας με τη ζύμη και στη συνέχεια τοποθετήστε πάνω λαδόκολλα στο μέγεθος της βάσης του ταψιού.
  9. Καλύψτε τη ζύμη με φασόλια ή άλλο βαρύ όσπριο, για να εμποδίσετε τη ζύμη να φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
  10. Διακοσμήστε τη πίτα γύρω γύρω “τσιμπώντας” τις άκρες και ψήστε για 10-12 λεπτά.
  11. Βγάλτε τη μισοψημένη ζύμη από το φούρνο, αφαιρέστε τα φασόλια μαζί με το λαδόχαρτο και γεμίστε με το μείγμα της κολοκύθας μέχρι τα ¾ της φόρμας.
  12. Ψήστε για 55’-60’ λεπτά στους175°C.
  13. Όταν βγει η πίτα από το φούρνο θα είναι ακόμα ελαφρώς ρευστή. Αφήστε να κρυώσει για 2-3 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί και από την προηγουμένη και να σερβιριστεί κρύα.
TOP