Υλικά για 2 τσουρέκια των 400γρ.

  • 40γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο, Milbona
  • 50γρ. γάλα, Milbona
  • 80γρ. ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό (60γρ), ελευθέρας βοσκής
  • 50γρ. χλιαρό νερό (35 βαθμοί)
  • 7γρ.(1 φακελάκι) αυτόματη μαγιά μπύρας, Belbake
  • 325γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
  • 1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

Για το γλάσο/ επάλειψη

  • 1 αυγό
  • Αμύγδαλο σε νιφάδες, Belbake

Για τη γέμιση:

  • 200γρ (1 συσκευασία) σοκολάτα γάλακτος με μπισκότο ΝΕΟ, Bellarom

Μέθοδος παρασκευής:

  1. Για τη ζύμη: Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα υλικά και ζυμώστε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια.
  2. Κάντε τη ζύμη σαν μπάλα, βάλτε τη σε λαδωμένο μπολ και χαράξτε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι.
  3. Σκεπάστε και αφήστε τη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 2 ώρες ή μέχρι να χαθεί ο σταυρός που χαράξατε.
  4. Ξαναζυμώστε ελαφρώς με το χέρι, ζυγίστε και χωρίστε τη ζύμη στα δύο και ακολούθως ξανά στα τρία κομμάτια. Όλη η ζύμη θα ζυγίζει γύρω στα 600γρ έτσι δύο μέτρια πλεκτά τσουρέκια θα χωριστούν στα 300γραμμάρια και χρειάζονται τρία κορδόνια των 100γρ ζύμης το καθένα.
  5. Αφού τα ζυγίσετε πλάστε τα κορδόνια σε μήκος 25 εκατοστών.
  6. Ανοίξτε το κάθε κομμάτι με πλάστη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο έτσι ώστε να τα γεμίσετε με σοκολάτα.
  7. Παράλληλα κόψτε τη σοκολάτα σε στενόμακρα κομμάτια για να γεμίσετε τα κορδόνια.
  8. Αφού ανοίξετε τα κορδόνια μοιράστε τη σοκολάτα μέσα στα κορδόνια.
  9. Έπειτα τυλίξτε τα επίπεδα φύλλα σε ένα μακρόστενο ρολό, κατά μήκος, εσωκλείοντας τη σοκολάτα και το μπισκότο μέσα στο τσουρέκι.
  10. Στη συνέχεια ενώστε τα τρία κομμάτια πλέκοντας τα σε μια πλεξούδα.
  11. Τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και αφήστε ξανά σε ζεστό περιβάλλον, για μια ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα τους.
  12. Ανακατέψτε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείψτε με προσοχή την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίστε με το αμύγδαλο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
  13. Αφού κρυώσουν καλά, τυλίξτε τα με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
X