Τυρόπιτα με χωριάτικο χειροποίητο φύλλο.

Υλικά για μια πίτα διαμέτρου 28 εκατοστών

 

Για το φύλλο ζύμης (810γρ.):

·       250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, Belbake

·       250γρ. αλεύρι χωριάτικο κοσκινισμένο, Χρυσός Μύλος

·       50γρ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά

·       5γρ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

·       250γρ. χλιαρό νερό μαζί με 1 κ.σ. ξίδι, Pason

Για τη γέμιση:

  • 400γρ. φέτα, ΓΑΛΠΟ
  • 200γρ. κεφαλοτύρι, ΤΡΕΙΣ ΒΟΣΚΟΙ
  • 170γρ. αιγοπρόβειο χαλούμι, ΓΑΛΠΟ
  • 1 ½ – 2 κ.γ. ρίγανη, Kania
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania

Για το άλειμμα των φύλλων

  • 80γρ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • νερό για το ράντισμα
  • μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)

 

Μέθοδος παρασκευής

Για τη ζύμη:

  1. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μίξερ προσθέσετε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και το ξίδι.
  2. Ανακατεύετεγια 20 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άµµος (ρίζιασμα).
  3. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα το νερό με το ξίδι και ζυμώστε μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη.
  4. Βγάλτε την από το μίξερ, χωρίστε τη ζύμη σε 6 (έξι) μπάλες (των 135γρ.) και τοποθετήστε τις σε πιάτο με αλεύρι.
  5. Σκεπάστε τις μπάλες με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

 

Για τη γέμιση:

  1. Τρίψτε όλα τα τυριά στον τρίφτη και ανακατέψτε μαζί με το πιπέρι και τη ρίγανη.

 

Για την ετοιμασία/ ψήσιμο:

  1. Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών και προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Ανοίξτε την κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο. Διπλώστε τα φύλλα και αφήστε τα στην άκρη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  3. Τοποθετήστε ένα φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί αλλά χωρίς να το τεντώσετε. Το πρώτο φύλλο όπως και τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  4. Προτού τοποθετήσετε το δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο, με ένα πινέλο ραντίστε το πρώτο φύλλο με ελαιόλαδο.
  5. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα. Τα φύλλα θα πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στο ταψί ζαρωμένα και όχι τεντωμένα (και να εξέχουν από το ταψί).
  6. Τοποθετήστε τη γέμιση μέσα στα απλωμένα φύλλα.
  7. Ακολούθως συνεχίστε να δουλεύετε με τα υπόλοιπα 3 (τρία) φύλλα.
  8. Τοποθετήστε ένα φύλλο επάνω στη γέμιση και λαδώστε το ραντίζοντας το με ελαιόλαδο. Το φύλλο θα πρέπει να τοποθετηθεί μέσα στο ταψί ζαρωμένο αυτή τη φορά και όχι τεντωμένο (να μην εξέχει από το ταψί). Θα πρέπει απλά να σκεπάζει το μείγμα του τυριού.
  9. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα 2 (δύο) τελευταία φύλλα.
  10. Ακολούθως κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί.
  11. Λαδώστε τα φύλλα με το πινέλο και ραντίστε με νερό. Για να κάνετε την πίτα να φαίνεται ακόμα πιο σπιτική, χτυπάτε σε ένα μπολ 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό και φτιάχνετε ένα ρευστό χυλό. Στη συνέχεια αλείψτε με πινέλο την επιφάνεια της πίτας.
  12. Με ένα πιρούνι τρυπήστε την επιφάνεια της πίτας και μετά με ένα μαχαίρι χαράξτε την σε τριγωνικά κομμάτια (μόνο την επιφάνεια και όχι μέχρι κάτω).
  13. Ψήστε στους 170°C για μια ώρα και μετά ανεβάστε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε για ακόμα 15 λεπτά. Ηπίτα είναι έτοιμη όταν πάρει ροδοκόκκινο χρώμα ενώ κουνώντας το ταψί η πίτα ξεκολλάει από αυτό.

 

 

TOP