Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 ψαρονέφρι (600γρ), Του Χασάπη
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα, Belbake
  • 1 κσ βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ (160γρ) κόκκινα ή άσπρα σταφύλια χωρίς κουκούτσια
  • 1/2 φλ. κουμανταρία
  • 1 κσ ξίδι, PASON
  • χυμό από μισό πορτοκάλι
  • 5 μανιτάρια αναθρήκας, κομμένα σε λωρίδες
  • 1 κσ βούτυρο ανάλατο, Milbona (για το τελείωμα)
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, ΚΑΝΙΑ
  • φρέσκο ​μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα

 

Για τη μαρινάδα / άλμη:

  • 1 λίτρο νερό
  • 2 κσ χοντρό αλάτι
  • 1 κσ ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλαράκι θυμάρι
  • 1 φλούδα λεμόνι και 2 κσ χυμό λεμόνι
  • 2 κγ κόκκους πιπεριού

 

Μέθοδος παρασκευής

  1. Ετοιμάστε την άλμη: σε μια μέτρια κατσαρόλα βράστε 1 φλιτζάνι νερό (από το λίτρο) και τοποθετήστε μέσα όλα τα υλικά της άλμης. Βράστε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη. Ακολούθως, τοποθετήστε μέσα το υπόλοιπο νερό για να κρυώσει το μείγμα.

 

Για τη προετοιμασία του κρέατος:

  1. Καθαρίστε το ψαρονέφρι από τις ίνες και το περιττό λίπος.
  2. Σε ένα μπολ τοποθετήστε το ψαρονέφρι και περιχύστε με την κρύα άλμη.
  3. Αφήστε να μαριναριστεί για 6-8 ώρες στο ψυγείο.
  4. Αφού μαριναριστεί βάλτε το κρέας επάνω σε χαρτί κουζίνας και στεγνώστε το καλά. Κόψτε σε χοντρές φέτες (μενταγιόν) το ψαρονέφρι.
  5. Αλευρώστε όλες τις φέτες και τοποθετήστε τις σε ένα πιάτο.

 

Προετοιμασία για τη σάλτσα / τελείωμα:

  1. Ζεστάνετε μια κουταλιά βούτυρο σε βαθύ τηγάνι (το οποίο θα πρέπει να έχει καπάκι). Ροδίστε το αλευρωμένο ψαρονέφρι 3΄ από κάθε πλευρά και μετά τοποθετήστε το σε ένα πιάτο.
  2. Προσθέστε στο τηγάνι το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί.
  3. Ακολούθως, προσθέστε τα σταφύλια, το κρασί, το ξίδι, τον χυμό και βράστε μέχρι να μειωθεί το υγρό κατά το ήμισυ.
  4. Προσθέστε πίσω στο τηγάνι το χοιρινό και σιγοβράστε 10΄ έχοντας το τηγάνι σκεπασμένο με καπάκι.
  5. Γυρίστε τα φιλετάκια να πάρουν σάλτσα και από τις δύο πλευρές.
  6. Τελευταία προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε με το πώμα μέχρι να μαράνουν ελαφρά.
  7. Ακολούθως, ξεσκεπάστε το τηγάνι, προσθέστε μια κουταλιά ανάλατο βούτυρο και δυναμώστε τη φωτιά μέχρι να γλασάρει η σάλτσα (να γίνει σαν σιρόπι).
  8. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό και σερβίρετε.
X