Υλικά για 4 μερίδες
- 1 ψαρονέφρι (600γρ), Του Χασάπη
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα, Belbake
- 1 κσ βούτυρο ανάλατο, Milbona
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φλ (160γρ) κόκκινα ή άσπρα σταφύλια χωρίς κουκούτσια
- 1/2 φλ. κουμανταρία
- 1 κσ ξίδι, PASON
- χυμό από μισό πορτοκάλι
- 5 μανιτάρια αναθρήκας, κομμένα σε λωρίδες
- 1 κσ βούτυρο ανάλατο, Milbona (για το τελείωμα)
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, ΚΑΝΙΑ
- φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα
Για τη μαρινάδα / άλμη:
- 1 λίτρο νερό
- 2 κσ χοντρό αλάτι
- 1 κσ ζάχαρη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλαράκι θυμάρι
- 1 φλούδα λεμόνι και 2 κσ χυμό λεμόνι
- 2 κγ κόκκους πιπεριού
Μέθοδος παρασκευής
- Ετοιμάστε την άλμη: σε μια μέτρια κατσαρόλα βράστε 1 φλιτζάνι νερό (από το λίτρο) και τοποθετήστε μέσα όλα τα υλικά της άλμης. Βράστε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη. Ακολούθως, τοποθετήστε μέσα το υπόλοιπο νερό για να κρυώσει το μείγμα.
Για τη προετοιμασία του κρέατος:
- Καθαρίστε το ψαρονέφρι από τις ίνες και το περιττό λίπος.
- Σε ένα μπολ τοποθετήστε το ψαρονέφρι και περιχύστε με την κρύα άλμη.
- Αφήστε να μαριναριστεί για 6-8 ώρες στο ψυγείο.
- Αφού μαριναριστεί βάλτε το κρέας επάνω σε χαρτί κουζίνας και στεγνώστε το καλά. Κόψτε σε χοντρές φέτες (μενταγιόν) το ψαρονέφρι.
- Αλευρώστε όλες τις φέτες και τοποθετήστε τις σε ένα πιάτο.
Προετοιμασία για τη σάλτσα / τελείωμα:
- Ζεστάνετε μια κουταλιά βούτυρο σε βαθύ τηγάνι (το οποίο θα πρέπει να έχει καπάκι). Ροδίστε το αλευρωμένο ψαρονέφρι 3΄ από κάθε πλευρά και μετά τοποθετήστε το σε ένα πιάτο.
- Προσθέστε στο τηγάνι το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί.
- Ακολούθως, προσθέστε τα σταφύλια, το κρασί, το ξίδι, τον χυμό και βράστε μέχρι να μειωθεί το υγρό κατά το ήμισυ.
- Προσθέστε πίσω στο τηγάνι το χοιρινό και σιγοβράστε 10΄ έχοντας το τηγάνι σκεπασμένο με καπάκι.
- Γυρίστε τα φιλετάκια να πάρουν σάλτσα και από τις δύο πλευρές.
- Τελευταία προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε με το πώμα μέχρι να μαράνουν ελαφρά.
- Ακολούθως, ξεσκεπάστε το τηγάνι, προσθέστε μια κουταλιά ανάλατο βούτυρο και δυναμώστε τη φωτιά μέχρι να γλασάρει η σάλτσα (να γίνει σαν σιρόπι).
- Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε.