Χοιρινό Bourguignon

Νόστιμη παραλλαγή του διάσημου πιάτου Beef Bourguignion. Το πιάτο μπορεί να παρασκευαστεί και με κοτόπουλο.

Υλικά για 4 άτομα

  • Για το μαγείρεμα
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 100 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους, Αγροικία
  • 1 συσκευασία (400γρ.) χοιρινό καρέ στέικ κομμένο σε κύβους, Του Χασάπη
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
  • 1 κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • 100γρ. κρεμμύδι (1 μεγάλο) ξηρό σε κύβους, στο μέγεθος του χοιρινού
  • 200γρ (2 μεγάλα) καρότα κομμένα σε κύβους, στο μέγεθος του χοιρινού
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ¼ φλιτζ. μπράντι, Majestat
  • 200ml ξηρό κόκκινο κρασί, Cimarosa
  • 400ml ζωμό βοδινό, Kania
  • 1 κ.σ. πάστα ντομάτας, Kania
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 ½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 200γρ. κρεμμύδια μικρά ολόκληρα (κοκκάρι), ξεφλουδισμένα
  • 3 μανιτάρια πορτομπέλο καθαρισμένα κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.σ. beurre manié (1 κ.σ. αλεύρι ζυμωμένο με 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο)

Για γαρνιτούρα

  • φρυγανισμένες φέτες ψωμιού
  • ξινή κρέμα (sour cream)
  • παντζάρι ξιδάτο, Freshona
  • σχοινόπρασο
  • φρέσκο θυμάρι

 

Μέθοδος παρασκευής

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάλτε 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο και τσιγαρίστε καλά το μανιτάρι μέχρι να πάρει χρώμα.
  2. Αφαιρέστε το μανιτάρι σε ένα πιάτο και προσθέστε το μπέικον. Σοτάρετε μέχρι να βγάλει το λίπος του και να πάρει χρώμα.
  3. Ακολούθως προσθέστε το χοιρινό μέχρι να κοκκινήσει καλά.
  4. Αφαιρέστε το χοιρινό σε ένα πιάτο και κρατήστε το λίπος από το μπέικον στην κατσαρόλα.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και καρότο μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι να μέχρι τα λαχανικά να πάρουν χρώμα και να κοκκινήσουν καλά.
  6. Ακολούθως προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
  7. Στη συνέχεια προσθέστε το μπράντι και ανάψτε προσεκτικά με αναπτήρα.
  8. Σβήστε με ξηρό κόκκινο κρασί και τον ζωμό.
  9. Ακολούθως προσθέστε πίσω στην κατσαρόλα το κρέας με το μπέικον, την πάστα ντομάτας και το θυμάρι.
  10. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εάν χρειαστεί, προσθέστε κι άλλο ζωμό.
  11. Αφού ψηθεί το χοιρινό, προσθέστε το ζυμωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να αφομοιωθεί.
  12. Προσθέστε μέσα τα ψημένα μανιτάρια και τα κρεμμύδια (κοκκάρι).
  13. Σιγοβράστε χωρίς πώμα και ανά διαστήματα ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  14. Τέλος, σερβίρετε επάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, γαρνίροντάς τα με ξινή κρέμα, ξιδάτο παντζάρι, σχοινόπρασο και φρέσκο θυμάρι.

 

TOP