Χορτοφαγικά κεφτεδάκια με ρεβίθια, σάλτσα ταχίνι με σιρόπι σφενδάμου σε σπιτική πίτα

Υλικά για 12 κεφτεδάκια των 50γρ.

  • 1 φλιτζ. (200γρ.) αποξηραμένα ρεβίθια, TERRANEA
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (100γρ.), κομμένο στα τέσσερα
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο στα τρία
  • 4 κ.σ. φύλλα κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.γ. κύμινο αλεσμένο
  • ½ κ.γ. πιπέρι, Kania
  • αλεύρι για το πανάρισμα, Belbake
  • φυτικό λάδι για το τηγάνισμα ή φούρνο, Vita Dor

 

Συνοδευτικά/υλικά με τη σειρά που θα τοποθετηθούν στο πιάτο

  • σπιτική πίτα (συνταγή #3)
  • σάλτσα ταχίνι (συνταγή #2)
  • μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε 6 φέτες
  • αγγουράκι τουρσί κομμένο σε 6 φέτες, Freshona
  • κεφτεδάκια (συνταγή #1)
  • σάλτσα ταχίνι (συνταγή #2)
  • ρόκα, Η Κουζίνα μου (ραντισμένη με ελαιόλαδο, μηλόξιδο, αλάτι, πιπέρι)

 

Μέθοδος παρασκευής

  1. Φουσκώστε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα. Όταν φουσκώσουν θα έχετε γύρω στα 400γρ. ρεβίθια.
  2. Στραγγίστε καλά τα ρεβίθια και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίστε με το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο, το αλάτι, το κύμινο και το πιπέρι.
  3. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί για ½ με 1 ώρα.
  4. Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το σε 12 κεφτεδάκια και τοποθετήστε τα επάνω σε ταψί με λαδόχαρτο.
  5. Παράλληλα ετοιμάστε ένα πιάτο με αλεύρι όπως και ένα τηγάνι με λάδι για το τηγάνισμα (περίπου ένα δάκτυλο σε βάθος).
  6. Αλευρώστε τα κεφτεδάκια και τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί.

 

Σημείωση: Ένα θέλετε ψήστε το μείγμα στο φούρνο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Στρώστε 1 επίπεδο ταψί με λαδόχαρτο.

α. Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τοποθετήστε τα επάνω στο ταψί με λαδόχαρτο. Αλείψτε ελαφρά με λάδι.

β.  Ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

 

Συναρμολόγηση: Αλείψτε το ψωμί με σάλτσα ταχίνι, προσθέστε επάνω την ντομάτα, το αγγουράκι τουρσί και 2-3 κεφτεδάκια. Πάνω από το κεφτεδάκια ραντίστε ξανά με  τη σάλτσα ταχίνι και γαρνίρετε με ρόκα την οποία ανακατέψατε ελαφρά με ελαιόλαδο, μηλόξιδο, αλάτι και πιπέρι.

 

Συνταγή #2

Σάλτσα ταχίνι με σιρόπι σφενδάμου και φρέσκο δυόσμο

Υλικά

  • 200γρ. ταχίνι ακατέργαστη, Γλυκάνθη
  • 100γρ. νερό χλιαρό προς ζεστό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι ή λάιμ
  • 1 κ.σ.βιολογικό σιρόπι σφενδάμου, Maribel
  • 5 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ γλυκό μπουκόβο, Kania
  • αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • πιπέρι, Kania

 

Μέθοδος παρασκευής
1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά με ένα σύρμα μέχρι να έχετε μία λεία σάλτσα.

 

Συνταγή #3

Πίτες

 

Υλικά για 6 πίτες των 54γρ:

  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, Belbake
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
  • 4γρ. (1/2 φακελάκι ή 1 κ.γ.) μαγιά, Belbake
  • 15γρ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • 1 κ.γ.βιολογικό σιρόπι σφενδάμου, Maribel
  • ¼ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

 

Μέθοδος παρασκευής:

  1. Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά στη χαμηλή ταχύτητα και για 3 στη γρήγορη.
  2. Ξεκουράστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ για μισή ώρα σκεπασμένη με μεμβράνη.
  3. Ζυγίστε την κάθε πίτα σε 54γρ. και κάντε μπαλίτσα.
  4. Με έναν πλάστη και σε πάγκο πασπαλισμένο αλεύρι, ανοίξτε την μπαλίτσα σε 13 εκατοστά πίτα με 2 mm πάχος. Τοποθετήστε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόχαρτο ή αντικολλητικά ταψιά.
  5. Ψήστε στους 180°C στον αέρα για 15 λεπτά με υγρασία (τοποθετήστε ένα μικρό μπολ με ζεστό νερό μέσα στον φούρνο μαζί με το ψωμί).

 

TOP