Χριστόψωμο

Υλικά για ένα ψωμί

  • 1 φακελάκι μαγιά (7γρ.), Belbake
  • 500γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος, κοσκινισμένο
  • 1 κ.σ. μέλι, Γλυκάνθη
  • 80 γρ. ελαιόλαδο, Εὖ
  • ½ κ.γ. κανέλα αλεσμένη, Kania
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλο αλεσμένο
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο αλεσμένο
  • 230γρ. χλιαρό νερό
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 80γρ. σταφίδα, Alesto
  • 50γρ. καρύδι ανάλατο, χοντροκομμένο, Alesto
  • 30γρ. αμύγδαλο ανάλατο, χοντροκομμένο, Alesto

 

Για το πασπάλισμα

  • ½ κ.σ. σουσάμι

Για τη διακόσμηση

  • Ένα ολόκληρο καρύδι με το κέλυφος του

 

Για τη ζύμη:

  1. Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών με λαδόχαρτο.
  2. Σε ένα μίξερ προσθέσετε πρώτα τη μαγιά, μετά το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη κανέλα, ο γαρύφαλλο, το κάρδαμο και το νερό.
  3. Προσθέστε επίσης τα υπόλοιπα υλικά: αλάτι, σταφίδα, καρύδι και αμύγδαλο.
  4. Ακολούθως ζυμώστε για 8-10 λεπτά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  5. Βγάλτε την από το μίξερ, δουλέψτε την με το χέρι και κάντε την μπάλα.
  6. Τοποθετήστε τη ζύμη επάνω στο στρογγυλό ταψί που έχετε στρώσει λαδόχαρτο. Σκεπάστε τη ζύμη με ένα μπολ ή μια βρεγμένη πετσέτα και βάλτε την σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα (ή μέχρι να διπλασιαστεί).
  7. Αφού διπλασιαστεί, αφαιρέστε 150γρ. ζυμάρι από τη ζύμη, τοποθετήστε το σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε το με μια πετσέτα. Το ζυμάρι θα μας χρειαστεί για να φτιάξουμε αργότερα το σταυρό.
  8. Ξαναδιπλώστε τη ζύμη σε μια μπάλα και αφήστε να ξεκουραστεί για ακόμα μισή ώρα.
  9. Πάρτε την πιο μικρή ζύμη που αφαιρέσατε από το ζυμάρι και κόψτε τη σε δύο κομμάτια.
  10. Το κάθε κομμάτι ξαναχωρίστε το σε 2 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι ζύμης το ανοίγετε σε στενόμακρο κορδόνι που θα πρέπει να έχει μήκος λίγο πιο μεγάλο από τη διάμετρο του ψωμιού. Συνολικά θα έχετε 4 κορδόνια
  11. Ενώστε τις κορφές από τα πρώτα δύο κορδόνια και φτιάξτε μια πλεξούδα. Επαναλάβετε με τη διαδικασία με τα επόμενα δύο κορδόνια.
  12. Στο τέλος θα έχετε δύο πλεξούδες τις οποίες θα τοποθετήσετε σταυρωτά επάνω στο ψωμί.
  13. Προτού τις τοποθετήσετε επάνω στο ψωμί αλείψτε το με χλιαρό νερό για να κολλήσουν καλά. Τοποθετήστε τις πλεξούδες σταυρωτά επάνω στο ψωμί και περάστε ότι περισσεύει από κάτω του.
  14. Πασπαλίστε με σουσάμι και τοποθετήστε στο κέντρο ένα μεγάλο καρύδι.
  15. Αλείψτε το ξανά με χλιαρό νερό.
  16. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Ψήστε το ψωμί για 35-40 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε, βγάζοντάς το από το ταψί, το γυρνάτε ανάποδα και το χτυπάτε. Όταν ακούγεται σαν να είναι κενό μέσα, είναι ψημένο.
  17. Αφήστε το ψωμί επάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει. Κόψτε το παραδοσιακά με το χέρι και όχι με μαχαίρι.
TOP