Υλικά για 6 μερίδες
Για το αρνί
- 1 συσκευασία (600γρ.) μπούτι αρνιού χωρίς κόκκαλο, DELUXE
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΙΚΑ
- ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, DELUXE
- αλάτι Ιμαλαΐων,DELUXE
Για τη σάλτσα ντομάτας εζμέ
- 4 μεγάλες κόκκινες ντομάτες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
- 2 πιπεριές φλωρίνης, ψιλοκομμένες, Freshona
- 8 φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
- 2 κ.σ. μαιντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μηλόξιδο, Deluxe
- ½ κ.σ. μέλι, Γλυκάνθη
- 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 κ.γ. σουμάκι
- ½ πιπέρι καγιέν σε σκόνη, ΚΑΝΙΑ
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι, KANIA
- αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο αγγουράκι, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη και στραγγισμένο
- 200γρ. φέτα, ΓΑΛΠΟ, σπασμένη με τα δάκτυλα
- 200γρ. πρόβειο γιαούρτι, ΓΑΛΠΟ
Για τις πίτες (υλικά για 6 τεμάχια)
- ½ φακελάκι μαγιά, ξερή, Belbake
- ½ κ.γ. λευκή ζάχαρη
- 130ml χλιαρό νερό
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
- ½ κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
Για το σερβίρισμα
- 6 σπιτικές πίτες
- 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες ανακατεμένο με 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 κ.γ. σουμάκι
Μέθοδος παρασκευής:
Για το αρνί: Ξεπαγώστε το κρέας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σε ένα μπολ τοποθετήστε τα κρεμμύδια, λαδώστε με ελαιόλαδο και αρτύστε με μπαχαρικά DELUXE και αλάτι.
- Σε ένα ταψί απλώστε λαδόκολλα, τα κρεμμύδια και τοποθετήστε από πάνω το μπούτι αρνιού (τα κρεμμύδια θα λειτουργήσουν σαν σχάρα).
- Ψήστε στους 170°C για 60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
- Αφού ψηθεί, βγάλτε από τον φούρνο το αρνί και αφήστε το σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί. Κόψτε το αρνί σε φέτες (μερίδες).
Για τη σάλτσα ντομάτας εζμέ: Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατέψτε. Ζεστάνετε λίγο πριν από το σερβίρισμα.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ανακατέψτε. Βάλτε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
Για τις σπιτικές πίτες:
- Σε ένα μπολ προσθέστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μισό από το νερό. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Όταν η μαγιά βγάλει αφρό (10 λεπτά περίπου) μεταφέρετέ τη σε ένα κάδο του μίξερ.
- Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι και τελευταίο το αλάτι.
- Χτυπήστε με τον γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να δουλευτεί καλά το ζυμάρι και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
- Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ με φυτικό λάδι και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το σε ζεστό μέρος ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 35°C για 45 λεπτά (ή μέχρι να διπλασιαστεί).
- Αφού η ζύμη διπλασιαστεί, πασπαλίστε έναν πάγκο εργασίας με αλεύρι και χωρίστε τη ζύμη σε 6 κομμάτια.
- Πλάστε σε μπάλες και μετά ανοίξτε τις σε πίτες στρογγυλές.
- Αφήστε να ξεκουραστούν για πέντε (5) λεπτά.
- Ζεστάνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Βάλτε πάνω τη στρογγυλή πίτα (χωρίς να προσθέσετε λάδι) και ψήστε τις πίτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Η κάθε πλευρά θα χρειαστεί περίπου 3 λεπτά.
Για τη συναρμολόγηση πιάτου:
- Τοποθετήστε μια ζεστή πίτα επάνω σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Ακολούθως, τοποθετήστε και το αρνί επάνω στην πίτα.
- Περιχύστε το αρνί με τη ζεστή σάλτσα ντομάτας.
- Με ένα κουτάλι της σούπας προσθέστε το γιαούρτι. Πασπαλίστε με το μείγμα του κρεμμυδιού και σερβίρετε. Επαναλάβετε τη διαδικασία για ακόμα 5 πιάτα.