Αυγά μπένεντικτ

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

3-4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

  • 4 μέτρια αυγά basted (ακολουθεί συνταγή)
  • 2 σκονς (scones) κομμένα στη μέση (ακολουθεί συνταγή 4)
  • ½ κ.σ βούτυρο μαλακό ανάλατο για το άλειμμα
  • 4 φέτες μπέικον, ψημένο στη σχάρα ή τηγάνι
  • 200γρ. σάλτσα ολαντέζ (ολλανδέζα), χλιαρή (ακολουθεί συνταγή 5)

 

Για τη γαρνιτούρα

  • ½ κ.σ ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

 

Για τα αυγά basted

  • 1 ½ κ.σ βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 4 μέτρια αυγά
  • Aλάτι Ιμαλαίων, Deluxe
  • Πιπέρι,Kania
  • ¼ φλυτζ. ζεστό νερό

 

Scones (Αγγλικά γλυκά ψωμάκια) με σπιτικό βουτυρόγαλα

Σερβίρονται ως βάση για τα αυγά benedict ή μόνα τους με τα συνοδευτικά τους

Υλικά για 12 κομμάτια (των 6 εκατοστών)

Για το βουτυρόγαλα:

  • 75γρ. γάλα, Milbona
  • 75γρ. χωριάτικο γιαούρτι ΓΑΛΠΟ
  • 1 κ.γ. βανίλια, Belbake

Για τη ζύμη:

  • 400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Belbake
  • 100γρ. βούτυρο ανάλατο , Milbona
  • 1 κ.σ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake
  • 1 κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ αλάτι Ιμαλαίων, Deluxe

Για το άλειμμα:

  • Γάλα

Συνοδευτικά:

  • Βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • Ξινόκρεμα
  • Μαρμελάδα, Maribel

 

Σάλτσα Ολαντέζ

Η Ολαντέζ διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός ψυγείου για 5-6 ώρες και καταναλώνεται την ίδια ημέρα, οπότε η παρασκευή της είναι μόνο για άμεση χρήση.

Υλικά για 3-4 μερίδες σάλτσας

  • 200 γρ. βούτυρο κλαριφιέ (ακολουθεί συνταγή), Milbona
  • 1 κ.σ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 κ.σ λευκό κρασί
  • 3 κ.σ ξίδι (μηλόξιδο ή από σταφύλι)
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο, Kania
  • 1 κ.σ. νερό
  • 2 κρόκους αυγού
  • ¾  κ.γ. μουστάρδα, Kania
  • Αλάτι Ιμαλαίων, Deluxe
  • ½  κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι

 

Βούτυρο Κλαριφιέ ή Διαυγές βούτυρο

Το διαυγές βούτυρο είναι το καθαρό λιπώδες υλικό που μένει απ’ το αγνό βούτυρο αγελάδος, όταν αφαιρεθούν τα λευκά στερεά κατάλοιπα του γάλακτος και το νερό.

Υλικά για 200γρ καθαρό βούτυρο

  • 240 γρ. βούτυρο, Milbona

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τα αυγά basted

  1. Σπάζουμε προσεκτικά τα αυγά σε 4 μικρά μπολάκια χωρίς να σπάσει ο κρόκος.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 15 εκατοστών ρίχνουμε το ¼ από το βούτυρο και το βάζουμε στη φωτιά. Γέρνουμε το τηγάνι προς όλες τις μεριές για να λιώσει το βούτυρο (προσοχή να μην καεί).
  3. Ρίχνουμε προσεκτικά ένα από τα αυγά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε μέσα 2 με 3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα πώμα.
  5. Αφήνουμε το αυγό να ψηθεί ανάλογα με το πώς θέλουμε να το σερβίρουμε (1 λεπτό μελάτο και 3-4 λεπτά περίπου καλά ψημένο).
  6. Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε το αυγό με μια μαρίζα στο πιάτο.

Για τη συναρμολόγηση πιάτου

  1. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας (αυγά basted, scones κομμένα στα δύο, μπέικον στο γκριλ και σάλτσα ολαντέζ).
  2. Βουτυρώνουμε τα τέσσερα μισά scones. Aπλώνουμε στο κάθε scone μία φέτα μπέικον διπλωμένη στα δύο, ένα αυγό, και περιχύνουμε με σάλτσα ολλαντέζ.
  3. Πασπαλίζουμε με το τσάιβς και σερβίρουμε αμέσως.

 

Scones (Αγγλικά γλυκά ψωμάκια) με σπιτικό βουτυρόγαλα

Για το βουτυρόγαλα:

  1. Σε ένα ποτήρι ζυγίζουμε το γάλα με το γιαούρτι και προσθέτουμε μέσα τη βανίλια.
  2. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Για τη ζύμη:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  2. Στρώνουμε ένα ταψί με σιλικόνη ή χρησιμοποιούμε ένα αντικολλητικό ταψί και το τοποθετούμε μέσα στο φούρνο για να ζεσταθεί καλά.
  3. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.
  4. Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άµµος (ρίζιασμα).
  5. Ακολούθως προσθέτουμε το βουτυρόγαλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που ξεκολλά από τα χέρια.
  6. Την βγάζουμε από το μίξερ και την κάνουμε μπάλα.
  7. Τοποθετούμε τη ζύμη επάνω σε πάγο εργασίας και ανοίγουμε σε πάχος 4 εκατοστών (ένα δάκτυλο περίπου).
  8. Με ένα κουπάτ διαμέτρου 6 εκατοστών ή με ένα αναποδογυρισμένο ποτηράκι κόβουμε τη ζύμη σε δίσκους.
  9. Τοποθετούμε τα scones επάνω σε ένα πιάτο μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος.
  10. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος βγάζουμε προσεκτικά από μέσα το ταψί, τοποθετούμε επάνω τα scones και τα αλείβουμε γρήγορα με γάλα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  11. Ψήνουμε για 15 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Για το τελείωμα:

  1. Όταν βγουν από το φούρνο τα σερβίρουμε κόβοντας τα στη μέση αλείφοντας τα με βούτυρο ή με ξινόκρεμα.
  2. Συνοδεύονται με διαφόρων ειδών μαρμελάδες όπως φράουλα, μούρα ή βερίκοκο.

 

Σάλτσα Ολαντέζ

  1. Μεταφέρουμε το λιωμένο βούτυρο (κλαριφιέ) σε έναν δοσομετρητή με στόμιο.
  2. Σε ένα μικρό τηγανάκι προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι κρασί και ξίδι. Σιγοβράζουμε έως ότου το υγρό συμπυκνωθεί στο ½ του αρχικού του όγκου. Το σουρώνουμε σε ένα μέτριο μεταλλικό μπολ. Προσθέτουμε το νερό, τους κρόκους και τη μουστάρδα μέσα στο υγρό.
  3. Στη συνέχεια τοποθετούμε μεταλλικό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπέν μαρί). Προσοχή: ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στο νερό που βράζει από κάτω, αλλά απλά να ζεσταίνεται από τους ατμούς.
  4. Όταν το μείγμα με τους κρόκους έχει πήξει αρκετά και αφήνει σημάδια στη βάση του μπολ , αφαιρούμε από τη φωτιά.
  5. Αρχικά ρίχνουμε σταγόνα σταγόνα το λιωμένο βούτυρο στους κρόκους, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα. Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε περισσότερη ποσότητα βουτύρου.
  6. Μόλις τελειώσει το βούτυρο και η ολαντέζ έχει πήξει επαρκώς (σε 2-3 λεπτά) αλατίζουμε και ρίχνουμε το λεμόνι.

 

Βούτυρο Κλαριφιέ ή Διαυγές βούτυρο

  1. Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και το τοποθετούμε σε κατσαρολάκι που βάζουμε σε χαμηλή ένταση στο μάτι.
  2. Μόλις λιώσει, το βούτυρο θα αρχίζει να αφρίζει. Όταν μετά από 1 λεπτό περίπου, σταματήσει να αφρίζει (σημάδι ότι το νερό έχει εξατμιστεί) κλείνουμε τη φωτιά και ακουμπάμε το σκεύος σε κρύα επιφάνεια. Το βούτυρο θα αρχίσει να διαχωρίζεται.
  3. Στην επιφάνεια και σε μορφή αφρού θα μείνουν κάποιες πρωτεΐνες του γάλακτος που είναι ελαφρύτερες απ’ το λίπος και τις οποίες θα μαζέψουμε με ένα κουτάλι.
  4. Στο μέσο θα είναι το κίτρινο διαυγές βούτυρο και στον πάτο θα καθίσουν τα στερεά λευκά κατάλοιπα του γάλακτος.
  5. Σουρώνουμε το διαυγές βούτυρο σε ένα σκεύος, προσέχοντας να μην περάσει μέσα το κατακάθι, στο τέλος.
  6. Βάζουμε το διαυγές βούτυρο σε ένα γυάλινο σκεύος στο ψυγείο ή το χρησιμοποιούμε αμέσως όπως είναι.
  7. Μπορούμε να ετοιμάσουμε κάποια ποσότητα διαυγούς βουτύρου και να την κρατάμε στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 6 μήνες.
X