Γλυκόξινο κοτόπουλο ‘‘Sweet and Sour’’

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για τη σάλτσα (ή χρησιμοποιήστε έτοιμη σάλτσα sweet and sour, Vitasia)

  • 2 ½ φλιτζ. (500ml) νερό
  • ½ μικρό πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • ½ μικρό λεμόνι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο, Vitasia
  • ½ φλιτζ. (100γρ.) καστανή ζάχαρη, Belbake
  • ¼ φλιτζ. (60γρ.) κόκκινο ξίδι, Pason
  • ¼ φλιτζ. (50γρ.) κέτσαπ, Kania

 

Για τον χυλό (βήμα πρώτο)

  • 2 στήθη κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους (μπουκιές), Του Χασάπη
  • 1 ολόκληρο αυγό ή 2 κρόκους μόνο
  • 2 κ.σ. ξίδι, Pason
  • 2 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού (corn flour)
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

 

Για τον χυλό (βήμα δεύτερο)

  • 1 φλιτζ.(150γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 1 ½ φλιτζ. νερό
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 λίτρο φυτικό λάδι για τηγάνισμα, Vita d’or

 

Για τα λαχανικά

  • 1 κ.γ. φυτικό λάδι, Vita d’or
  • ½ κ.σ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο κατά μήκος και μετά κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη), κομμένες σε κύβους (μπουκιές)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το λευκό μέρος για το σοτάρισμα και το πράσινο για τη γαρνιτούρα, χοντροκομμένο
  • 2 ροδέλες φρέσκου ανανά ή κονσέρβα, κομμένες σε κύβους (μπουκιές)
  • bamboo shoots σε κονσέρβα, Vitasia

 

Για τη γαρνιτούρα

  • σουσάμι
  • φρέσκο κρεμμυδάκι (πράσινο μέρος)

 

Για τη σάλτσα

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Αφού κοχλάσει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για μισή ώρα.
  2. Στη συνέχεια, περάστε τη σάλτσα από κόσκινο και κρατήστε μόνο το υγρό.

 

Για τον χυλό

  1. Θα ετοιμάσετε δυο διαφορετικά ήδη χυλού. Πρώτα ετοιμάστε τον χυλό (βήμα πρώτο). Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί. Ακολούθως, προσθέστε μέσα το κοτόπουλο και μαρινάρετέ το μέχρι να ετοιμάσετε το δεύτερο βήμα.
  2. Ενώ μαρινάρετε το κοτόπουλο ετοιμάστε το δεύτερο μπολ με τον χυλό (βήμα δεύτερο). Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.
  3. Ετοιμάστε παράλληλα μια κατσαρόλα με φυτικό λάδι. Ζεστάνετε το λάδι και ετοιμάστε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και μια τρυπητή κουτάλα.
  4. Πάρτε έναν κύβο από το μαριναρισμένο κοτόπουλο και βουτήξτε τον στο δεύτερο μπολ με τον χυλό. Τινάξτε τον περιττό χυλό και τηγανίστε στο ζεστό λάδι.
  5. Επαναλάβετε/ τηγανίστε με γρήγορα βήματα τα υπόλοιπα κομμάτια.
  6. Αφού ροδοκοκκινίσουν τοποθετήστε τα σε χαρτί κουζίνας.

 

Για τα λαχανικά/ τελείωμα του πιάτου

  1. Ετοιμάστε τα λαχανικά και τοποθετήστε τα σε μικρά μπολάκια.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γοκ, σοτάρετε σε λάδι το τζίντζερ μαζί με το σκόρδο.
  3. Αφού βγουν τα αρώματα προσθέστε πρώτα τα καρότα. Σοτάρετε ελαφρά.
  4. Μετά προσθέστε τις πιπεριές. Επαναλάβετε το σοτάρισμα.
  5. Στη συνέχεια προσθέστε το φρέσκο κρεμμυδάκι (λευκό μέρος μόνο) και σοτάρετε ξανά.
  6. Τέλος, προσθέστε τον ανανά και το τηγανητό κοτόπουλο.
  7. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε μέσα όση σάλτσα χρειάζεστε.
  8. Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι.

 

Τηγανητό ρύζι με αυγό

  • 2 κ.σ. φυτικό λάδι, Vita d’or
  • 2 αυγά
  • αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • πιπέρι, Kania
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε 8 σφήνες (wedges)
  • 1 1/3 φλιτζ. (200γρ.) λευκό μακρύκοκκο ρύζι μπασμάτι, ψημένο και καλά κρυωμένο, Golden Sun
  • ½ φλιτζ. (80γρ.) κατεψυγμένα μπιζέλια, Vegeterra
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας, Vitasia
  • 2 κ.γ. σησαμέλαιο, Vitasia

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά τα 2 αυγά μαζί με το αλατοπίπερο.
  2. Ζεστάνετε το λάδι σ’ ένα γοκ ή απλό τηγάνι μέχρι αυτό να καπνίσει ελαφρά. Ρίξτε το αυγό και μαγειρέψτε για λίγο ανακατεύοντας. Βγάλτε το αυγό στην άκρη σ’ ένα πιάτο.
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε ελάχιστο λάδι και ζεστάνετε μέχρι να καπνίσει ελαφρά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει. Ακολούθως, προσθέστε το ρύζι και το μπιζέλι και σοτάρετε για ακόμα 2 λεπτά.
  4. Τέλος, προσθέστε πίσω το ψημένο αυγό, τη σάλτσα σόγιας και το σησαμέλαιο.

 

  Σημείωση: Το ρύζι θα πρέπει να παγώσει μια μέρα πριν ώστε να βγει σπυρωτό και να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα.

X