Γρήγορες και εύκολες κυπριακές φλαούνες με αναρή, χαλούμι και ζύμη από γιαούρτι

60 λεπτά

Χρόνος Παρασκευής

25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος

5

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Εξοπλισμός:

  • Φλιτζάνι δοσομετρητής ή ζυγαριά
  • Κουταλάκι τσαγιού και σούπας
  • Ένα μεγάλο πιρούνι
  • Σανίδι κοπής
  • Μαχαίρι κοπής (μεγάλο ή μικρό)
  • Ένα μέτριο μπολ και δύο μικρά
  • Πετσέτα κουζίνας
  • Ταψί φούρνου με λαδόχαρτο
  • Επεξεργαστή τροφίμων (μεγάλο μπλέντερ με λεπίδα)
  • Εναλλακτικά μεγάλο τρίφτη για το τυρί
  • Κόσκινο μέτριο

 

Για τη γέμιση (900 γρ.)

  • 450 γρ.αναρή ανάλατη (1 συσκευασία), ΓΑΛΠΟ
  • 200 γρ. αιγοπρόβειο χαλούμι (1 συσκευασία), ΓΑΛΠΟ
  • 2αυγά μεγάλα (120 γρ.), ελευθέρας βοσκής
  • 4 κ.σ. (50 γρ.) σιμιγδάλι, ψιλό
  • 2 κ.σ. (40 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ΧΡΥΣΟΣ ΜΥΛΟΣ
  • 1 κ.σ. (20 γρ.) μέλι, Γλυκάνθη
  • 1 κ.γ. (5 γρ.)μπέικιν πάουντερ
  • 10 φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 4 κ.σ. (50 γρ.) σταφίδες, Belbake (προαιρετικά)

 

Για τη ζύμη (300 γρ.)

  • 150 γρ. (1 φλιτζάνι) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο ΧΡΥΣΟΣ ΜΥΛΟΣ
  • 75 γρ. (½ φλιτζάνι) πρόβειο γιαούρτι, ΓΑΛΠΟ
  • 2 κ.σ. (40 γρ.) ανάλατοβούτυρο, μαλακό, Milbona
  • 1 κ.σ. (20 γρ.) μέλι, Γλυκάνθη
  • 2 κ.γ. μηλόξιδο ή ξύδι σταφυλιού
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, Belbake
  • ½ κ.γ. μαστίχα, αλεσμένη
  • ½ κ.γ. μαχλέπι, αλεσμένο
  • ¼ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

 

Για το γλάσο/ επάλειψη

  • 1αυγό
  • 2 κ.σ. σουσάμι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Για τη γέμιση: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τις σταφίδες) και αλέστε τα μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέστε τις σταφίδες (προαιρετικά). Ακολούθως, φτιάξτε 5 μπάλες των 180 γραμμαρίων η κάθε μία.
  2. Για τη ζύμη: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε όλα τα υλικά και ζυμώστε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια σας. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15”να ξεκουραστεί.
  3. Για την προετοιμασία: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC και στρώστε ένα επίπεδο ταψί με λαδόχαρτο.
  4. Όταν ξεκουραστεί η ζύμη, κάντε 5 μικρές μπάλες των 60 γρ. και με τον πλάστη ανοίξτε σε στρογγυλά φύλλα πάχους μισού εκατοστού.
  5. Τοποθετήστε τη γέμιση σε σχήμα μπάλας στο κέντρο της ζύμης. Διπλώστε τη ζύμη προς τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο ή τετράγωνο. Με ένα πιρουνάκι πατήστε τις γωνίες ελαφρά, έτσι ώστε να σφραγιστούν. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες φλαούνες.
  6. Αλείψτε τις με το αυγό, πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε στους 180ºC για περίπου 25”.
X