Ινδικά πιτάκια (Samosas) με γλυκιά γέμιση

30'

Χρόνος Παρασκευής

10'

Χρόνος Ψησίματος

8 τρίγωνα

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη (200γρ):

  • 115γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, Νώμα
  • ¼ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • ½ κ.σ. φυτικό λάδι Vita Dor
  • 60ml χλιαρό νερό
  • Επιπλέον λάδι για επάλειψη, Vita Dor

 

Για τη γέμιση:

  • 100γρ. ξηροί καρποί, Alesto
  • 100γρ. αποξηραμένα φρούτα, Alesto
  • 20γρ. νιφάδες καρύδας
  • 1-2 κ.σ. ροδόσταγμα
  • Φυτικό λάδι Vita Dor για τηγάνισμα
  • Παγωτό βανίλιας, μάνγκο ή καρύδας για το σερβίρισμα
  • Αποξηραμένα ροδοπέταλα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • Χαλεπιανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Μέθοδος παρασκευής για τη ζύμη και γέμιση:

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων τοποθετήστε όλα τα υλικά της γέμισης. Αλέστε μέχρι να έχετε μια πάστα.

 

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, δημιουργώντας μια σφικτή ζύμη. Ζυμώστε για 10’ και μετά αφήστε την να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα (τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη).
  2. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, χωρίστε την ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και σχηματίστε την σε μπαλάκια με τις παλάμες. Τα μπαλάκια θα πρέπει να έχουν το μέγεθος ενός λάιμ (ή 45γρ. το καθένα).
  3. Αλείψτε ελαφρά το μπαλάκι με λάδι στην κορυφή και τοποθετήστε τη λαδωμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Ακολούθως, με έναν πλάστη ανοίξτε τα μπαλάκια σε κύκλους διαμέτρου 15εκ. (όταν ανοίξουν θα είναι λίγο πιο μικροί από μια παλάμη).
  4. Ακολούθως, κόψτε τον κύκλο σε δυο ίσα ημισφαίρια.
  5. Αλείψτε με λίγο νερό την ευθεία γραμμή στο ημισφαίριο και κλείστε τα πιτάκια, σχηματίζοντας αρχικά έναν μικρό κώνο. Γεμίστε τον κώνο με 2 κ.γ. γέμιση και ακολούθως αλείψτε ξανά με λίγο νερό στην άκρη.
  6. Σχηματίστε ένα τρίγωνο, κλείνοντας τη ζύμη από πάνω.
  7. Στη συνέχεια, τηγανίστε σε λάδι. Για το βαθύ τηγάνισμα, προσθέστε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ψήστε σε ψηλή φωτιά και μετά χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
  8. Τοποθετήστε τα σαμόσας σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι.
  9. Σερβίρονται ζεστά με παγωτό.
  10. Γαρνίρετε με αποξηραμένα ροδοπέταλα και χαλεπιανό (προαιρετικά).

 

X