Κλειστή πίτσα (καλτσόνε) με προσούτο και κατσικίσιο τυρί

10'

Χρόνος Παρασκευής

12'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Βασική ζύμη πίτσας αργής ωρίμανσης

Υλικά για 2 πίτσες των 30 εκατοστών

  • 225γρ. χλιαρό νερό
  • 4γρ. ξηρή μαγιά,Belbake
  • 10γρ. ζάχαρη
  • 40γρ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 200γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
  • 6γρ. αλάτι

Για το άνοιγμα της ζύμης

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος

Υλικά για μια πίτσα

  • 1 στρογγυλή ζύμη διαμέτρου 25 εκατοστών (μισή ποσότητα από τη βασική συνταγή πίτσας)
  • 4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας (βλέπε βασική συνταγή για σάλτσα ντομάτας)
  • 50 γρ. κατσικίσιο τυρί τριμμένο με τα δάκτυλα, Chene dargent
  • 4 φέτες προσούτο, Dulano
  • 1 κ.γ. φρέσκια ή αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 ½ κ.γ. νιφάδες γλυκιάς πιπεριάς μπούκοβο, Kania

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βασική ζύμη πίτσας αργής ωρίμανσης

  1. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε νερό, μαγιά και ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά.
  2. Ακολούθως, προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλεύρι και αλάτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη. Η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τον πάτο του μπολ. Βγάζουμε τη ζύμη σε έναν πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σαν μπάλα.
  3. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και φτιάχνουμε μπαλάκια.
  1. Αφού λαδώσουμε 2 μέτρια μπολ, τοποθετούμε τα δύο μπαλάκια μέσα, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-5 μέρες.

Σημείωση: Αφού ωριμάσει η ζύμη, μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Ξεπαγώνουμε μια μέρα πριν και η ζύμη είναι έτοιμη προς χρήση!

  1. Ετοιμάζουμε τη βάση/ ζύμη για την πίτσα: Δύο με τρεις ώρες πριν αρχίσουμε τη διαδικασία της πίτσας, πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας σας.
  2. Τοποθετούμε τα δύο μπαλάκια ζύμης πάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Χρησιμοποιώντας τη γροθιά μας, πατάμε την κάθε μπάλα προς τα κάτω για να ξεφουσκώσει. Σχηματίζουμε ξανά σε δύο μπάλες.
  3. Τοποθετούμε ξανά σε 2 λαδωμένα μέτρια μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας (εκτός ψυγείου) για δύο με τρεις ώρες (θα πρέπει να φουσκώσει καλά).
  4. Για το άνοιγμα της πίτσας: Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και τα χέρια μας. Αφαιρούμε προσεκτικά την πρώτη ζύμη από το μπολ και το τοποθετούμε στην αλευρωμένη επιφάνεια.
  5. Σηκώνουμε τη ζύμη στον αέρα και με κυκλικές κινήσεις αρχίζουμε να γυρνάμε τη ζύμη κυκλικά. Η ζύμη θα αρχίσει να ανοίγει μιας και είναι πολύ ελαστική, ενώ η βαρύτητα θα τη σπρώχνει προς τα κάτω.
  6. Τοποθετούμε ξανά τη ζύμη σε πάγκο εργασίας και βάζουμε τη μία παλάμη στο κέντρο της ζύμης. Γυρίζουμε την πίτσα προς μια κατεύθυνση (αυτή που σας βολεύει), ενώ παράλληλα με το μικρό δάχτυλο της άλλης παλάμης, τεντώνουμε τις άκρες, έτσι ώστε να γίνει χοντρό προς τα έξω.
  7. Όταν έχουμε μια στρογγυλή πίτσα διαμέτρου 25 εκατοστών, τότε σημαίνει πως είναι έτοιμη.
  8. Τέλος προετοιμάζουμε/ψήνουμε την πίτσα ανάλογα με τις συνταγές που ακολουθούν.

Μέθοδος παρασκευής για Καλτσόνε

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μαζί με ένα μεγάλο επίπεδο ταψί για 10 λεπτά πριν αρχίσουμε να ανοίγετε τη ζύμη στους 220°C. Εάν δεν έχουμε επίπεδο ταψί, γυρνάμε ένα βαθύ ταψί ανάποδα.
  2. Παράλληλα, κόβουμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο.
  3. Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια σε κύκλο διαμέτρου 25 εκατοστών και την τοποθετούμε επάνω σε λαδόχαρτο (βλέπε συνταγή #2).
  4. Με γρήγορες κινήσεις, τοποθετούμε 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας επάνω στο μισό της πίτσας (γιατί θα το κλείσουμε σε μισοφέγγαρο). Αφήνουμε ένα με δύο δάκτυλα χωρίς σάλτσα γύρω-γύρω.
  5. Τοποθετούμε το τυρί στο μισό της πίτσας επάνω στη σάλτσα ντομάτας.
  6. Ακολούθως, τοποθετούμε επάνω στο τυρί το προσούτο, τη ρίγανη, το μπούκοβο και τις 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας.
  7. Με τη βοήθεια του λαδόχαρτου, κλείνουμε τη ζύμη σαν μισοφέγγαρο και κλείνουμε επίσης γύρω-γύρω προσεκτικά για να κρατήσετε τη γέμιση μέσα.
  8. Αφού ετοιμάσουμε το καλτσόνε, βγάζουμε το ζεστό επίπεδο ταψί προσεκτικά από τον φούρνο και το τοποθετούμε επάνω σε πυρίμαχο πάγκο εργασίας.
  9. Τοποθετούμε το λαδόχαρτο με το καλτσόνε επάνω στο ταψί.
  10. Ψήνουμε 14 λεπτά στον αέρα και 16 λεπτά στις αντιστάσεις, ανάλογα με τον φούρνο σας. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ψημένη ροδοκόκκινη ζύμη.
X