Κοτόπουλο «τζερκ» με ρύζι καρύδας

120'

Χρόνος Παρασκευής

15'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Μια κλασική συνταγή από την Τζαμάικα.  Τζερκ “jerk  δεν ονομάζουμε μόνο τα μπαχαρικά αλλά και το μαρινάρισμα/ ψήσιμο της τροφής. Το πιο γνωστό πιάτο περιλαμβάνει κοτόπουλο αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χοιρινό, βοδινό, ψάρι ή λαχανικά.

Για τη μαρινάδα “Jerk

  • 1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
  • 1 τσίλι scotch bonnet (ή άλλο τσίλι)
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας, Exotic Food
  • Χυμό και ξύσμα από ένα μοσχολέμονο (λάιμ)
  • 1 κ.σ. τζίντζερ
  • 1 κ.σ. φυτικό λάδι, Vita dor
  • 1 κ.σ. ξύδι μηλίτη ή λευκό ξύδι
  • ½ κ.σ. φύλλα φρέσκου θυμαριού ή αποξηραμένο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, Belbake
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.γ. πιμέντο Τζαμάικας ή αλεσμένο μπαχάρι (all spice)
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, Kania
  • 1/2 κ.γ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο, Kania
  • 1/2 κ.γ. αλεσμένη κανέλα, Kania

 

Για το κοτόπουλο:

  • 600γρ. κοτόπουλο μπούτι, χωρίς κόκκαλο, Του Χασάπη
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο για το σερβίρισμα

 

Συνοδευτικό αρωματικό ρύζι με καρύδα

  • 1 κ.σ. φυτικό λάδι, Vita dor
  • 2 κ.σ. καρύδα σε νιφάδες, Belbake
  • 2 φλ. γάλα καρύδας, Milbona
  • 2 φλ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο, Kania
  • 2 φλ.ρύζι μπασμάτι, νώμα

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για την μαρινάδα “τζερκ”:  Αρχικά φτιάξτε την μαρινάδα“τζερκ”. Τοποθετήστε όλα τα υλικά της συνταγής σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τα καλά.

Σημείωση: Το καρύκευμα “τζερκ” διατηρείται μέχρι και 2 εβδομάδες (στο ψυγείο) ή  μέχρι και 3 μήνες στην κατάψυξη σε σακουλάκι τροφίμων.

Για το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετήστε μέσα το κοτόπουλο. Περιχύστε πάνω από το κοτόπουλο και ανακατέψτε καλά. Μαρινάρετε για 2 ώρες τουλάχιστον.

 

Για το τελείωμα:
1. Σε προθερμασμένη σχάρα και σε δυνατή φωτιά, ρίξτε τα κοτόπουλα και κλείστε το καπάκι της ψησταριάς. Η θερμοκρασία που πρέπει να έχει η ψησταριά είναι 280-320 βαθμούς Κελσίου.

2. Αφού πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα (περίπου 7 λεπτά), ανά διαστήματα ενώ ψήνεται, αλείψτε με ένα πινέλο το κοτόπουλο με τη μαρινάδα.

3. Γυρίστε το κοτόπουλο από την άλλη μέχρι να πάρει ξανά χρώμα. Αλείψτε ξανά με την μαρινάδα.

4. Μόλις πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.

5. Σερβίρετε με ρύζι καρύδας και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.

 

Συνοδευτικό αρωματικό ρύζι με καρύδα

  1. Ξεπλύνετε καλά το ρύζι με κρύο νερό μέχρι να φύγει το άμυλο και βγει το νερό καθαρό.
  2. Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι πάνω σε μία λεκάνη και αφήστε το να στραγγίσει.
  3. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τις νιφάδες καρύδας με το λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα.
  4. Στη συνέχεια προσθέστε 2 φλιτζάνια γάλα καρύδας, 2 φλιτζάνια νερό και τον κύβο λαχανικών.
  5. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός.
  6. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε μια φορά και χαμηλώστε τη φωτιά.
  7. Αφήστε για 10-11 λεπτά ξεσκέπαστο (ή μέχρι να απορροφήσει το νερό). Μην ανακατέψετε το ρύζι.
  8. Ακολούθως, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και καλύψτε με μία καθαρή πετσέτα για 5-7 λεπτά.
  9. Πριν σερβίρετε, σπάστε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και να φύγει ο ατμός.
X