Λαδένια Κιμώλου

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για μια πίτα διαμέτρου 30 εκατοστών

Για τη ζύμη

  • 7γρ. (1 φακελάκι ή 2 κ.γ.) μαγιά, Belbake
  • 200γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 1 κ.γ. (8γρ.) αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • 250γρ. χλιαρό νερό
  • 16γρ. (4 κ.γ.) ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 1 κ.γ. μέλι, Γλυκάνθη

Για τα υλικά της πίτας

  • 3 κ.σ. ντοματόπαστα, Freshona
  • 2 μικρά κρεμμύδια (200γρ.) κόκκινα, κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.γ. αλάτι,ΚΥΠΑΡΙ
  • 6 μέτριες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο για το άλειμμα των λαχανικών
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania
  • ρίγανη για το πασπάλισμα, Mikado

Για το ψήσιμο

  • 1 κ.σ. λεπτό σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  Για τη ζύμη

  1. Σε ένα μπολ τοποθετήστε όλα τα υλικά για τη ζύμη με τη σειρά που σας δίνεται στη συνταγή.
  2. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να κολλά ελαφρά στα χέρια. Λαδώστε τα χέρια σας και κάντε τη ζύμη σαν μια μπάλα.
  3. Στη συνέχεια βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη.
  4. Αφήστε την για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να φουσκώσει.

Για τα υλικά της πίτας

1.Κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε το καλά με το κρεμμύδι. Αφήστε για 15 λεπτά να τραβήξει τα ζουμιά του κρεμμυδιού.

  1. Κόψτε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και τοποθετήστε τις ομοιόμορφα σε ένα μεγάλο πιάτο.

Για την τελική προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C, δέκα λεπτά πριν αρχίσετε να ανοίγετε τη ζύμη. Τοποθετήστε μέσα στον φούρνο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών για να ζεσταθεί.
  2. Κόψτε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου 35 εκατοστών και λαδώστε το με ελαιόλαδο. Ακολούθως πασπαλίστε το με σιμιγδάλι ή με τριμμένη φρυγανιά.
  3. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τοποθετήστε τη ζύμη επάνω στο λαδόχαρτο που λαδώσατε με ελαιόλαδο.
  4. Ανοίξτε τη ζύμη με τα δάκτυλά σας για να δημιουργηθούν μικρές τρύπες σαν «λακκούβες».
  5. Όταν έχετε μια στρογγυλή πίτα διαμέτρου 30 εκατοστών τότε σημαίνει πως είναι έτοιμη.
  6. Αφού ετοιμάσετε τη ζύμη και τα υλικά, βγάλτε το ζεστό ταψί προσεκτικά από τον φούρνο και τοποθετήστε το επάνω σε πυρίμαχο πάγκο εργασίας.
  7. Τοποθετήστε προσεκτικά το λαδόχαρτο με το ζυμάρι μέσα στο ταψί.
  8. Με γρήγορες κινήσεις απλώστε 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας επάνω στο ανοιγμένο ζυμάρι.
  9. Τοποθετήστε κρεμμύδι. Ακολούθως τοποθετήστε επάνω στην πίτα την ντομάτα κυκλικά.
  10. Ραντίστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
  11. Ψήστε 25 λεπτά ή αναλόγως με τον φούρνο σας. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένη ζύμη και λαχανικά.
  12. Λίγο πριν σερβίρετε, ρίξτε επάνω τη ρίγανη.

 

X