Πίτα κολοκύθας με παγωτό και σιρόπι σφενδάμου

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
  • 1 ½ κ.γ. ζάχαρη, Belbake
  • Πρέζα αλάτι
  • 120γρ. βούτυρο ανάλατο κομμένο σε μικρά κομμάτια, Milbona
  • 50-60ml νερό παγωμένο

 

Για τη γέμιση

  • 400γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 1 κ.σ. φυτικόλάδι, Vita’dor
  • 1/2κ.γ.κανέλα αλεσμένη, Kania
  • ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο, Kania
  • ¼ κ.γ γαρύφαλλο, Belbake
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη, Belbake
  • 1κ.σ.βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε μικράκομμάτια, Milbona

 

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό βανίλιας, Gelatelli
  • Σιρόπι σφένδαμου, Maribel

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη ζύμη

  1. Σε έναν επεξεργαστήτροφίμων, τοποθετήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τοβούτυρο και αλέστεγιαπερίπου 5δευτερόλεπτα.Πασπαλίστε με τοπαγωμένο νερόπάνω απότομίγμα αλευριούκαι συνεχίστε τη διαδικασία, για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μέχριη ζύμη να αρχίζεινα δένει.
  2. Μεταφέρετε τη ζύμη επάνω σε πάγκο εργασίας και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Κάντε τη μία μπάλα και σκεπάστε τη με μεμβράνη κουζίνας και αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τελειώσετε με το δεύτερο στάδιο.

 

Για τη γέμιση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Στρώστε 1 επίπεδο ταψί με λαδόχαρτο.
  2. Κόψτε την κολοκύθα σε μοίρες (σαν πεπόνι). Αφαιρέστε σπόρους και ίνες με μαχαίρι και κόψτε την σε φέτες.
  3. Σε ένα μπολ τοποθετήστε την κολοκύθα και το φυτικό λάδι. Απλώστε την κολοκύθα πάνω στο επίπεδο ταψί με λαδόχαρτο.
  4. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 190°C για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.
  5. Τέλος, σε ένα μπλέντερ προσθέστε μέσα την ψημένη κολοκύθα (χωρίς φλούδες) μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

 

Για την πίτα

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180οC.
  2. Σε μια επιφάνεια εργασίας τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και ανοίξτε τη ζύμη σε 30 εκατοστά διάμετρο με πλάστη. Μεταφέρετε τη ζύμη επάνω σε ταψί με λαδόχαρτο.
  3. Τοποθετήστε τον πουρέ στο κέντρο και απλώστε τον αφήνοντας ένα κενό 2.5 εκατοστών γύρω από την πίτα.
  4. Διπλώστε τη ζύμη που αφήσατε ακάλυπτη (2.5 εκατοστών) πάνω από τον πουρέ, διπλώνοντάς τη σε ορισμένα σημεία για να μην ανοίξει. Ψήστε για 40’ ή μέχρι η να πάρει χρώμα η ζύμη.
  5. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και αφού κρυώσει για δέκα λεπτά, τη μεταφέρετε σε πιατέλα.
  6. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή με παγωτό με σιρόπι σφένδαμου.
X