Πουρέκια με ζύμη κακάο και γέμιση γλυκό του κουταλιού και ροδόσταγμα

30'

Χρόνος Παρασκευής

10'

Χρόνος Ψησίματος

12

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη (170γρ.)

  • 90γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
  • 10γρ. κακάο, Belbake
  • 25γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ
  • Πρέζα αλάτι
  • ½ κ.γ (3γρ.) baking powder, Belbake
  • 40γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. ζιβανία

 

Για τη γέμιση (150γρ)

  • 100γρ. αναρή, ΓΑΛΠΟ
  • 2 γλυκά του κουταλιού ψιλοκομμένα (κιτρόμηλο, καρυδάκι)
  • 25γρ. ζάχαρη, Belbake
  • 1 κ.σ. ροδόσταγμα
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη, Kania

 

Για το πασπάλισμα

  • Ζάχαρη άχνη, Belbake

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη ζύμη

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το µπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι.
  2. Στη συνέχεια ρίξτε και το ελαιόλαδο στο μπολ. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι «ρυζιάζετε» για2 λεπτά.
  3. Προσθέτετε τη ζιβανία και το χλιαρό νερό. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, ανακατέψτε ξανά τη ζύμη μέχρι να ενωθεί καλά.
  4. Πάρτε τη ζύμη με τα χέρια σας και δουλέψτε τη µέχρι να πετύχετε µία µαλακή ζύµη που να µην κολλά στα χέρια.
  5. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε πλαστική μεμβράνη.

Για τη γέµιση: 

  1. Λιώστε την αναρή µε ένα πιρούνι, προσθέστε το γλυκό του κουταλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ροδόσταγμα και ανακατέψτε καλά.

Για τα πουρέκια:

  1. Βγάλτε τη ζύμη από την πλαστική μεμβράνη και δουλέψτε την ξανά με τα χέρια για να γίνει πιο λεία.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια κόψτε τη ζύμη στα τρία.
  3. Ανοίξτε το κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτή στενόμακρη λωρίδα με ένα πλάστη ή με ένα μηχάνημα των ζυμαρικών.
  4. Αν θα ανοίξετε με το μηχάνημα των ζυμαρικών αρχίστε με το νούμερο 2 (χοντρό φύλλο) μετά ξαναπεράστε στο νούμερο 4 και τελευταίο στο νούμερο 6 (λεπτό φύλλο).
  5. Κόψτε τη ζύμη σε κύκλους με ένα κουπάτ διαμέτρου 8 εκατοστών ή ένα ποτήρι. Ο κάθε κύκλος θα ζυγίζει 14γρ.
  6. Πάρτε γέμιση με ένα κουταλάκι του τσαγιού (12γρ.) και με τη βοήθεια ενός δεύτερου κουταλιού, γεμίστε το μισό κύκλο με αναρή.
  7. Διπλώστε και πιέστε τις άκρες του πουρεκιού με το πιρούνι για να μην ανοίξει στο τηγάνισμα. Βάλτε τα έτοιμα πουρέκια επάνω σε μια λαδόκολλα.
  8. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα προσθέστε λάδι και αφήστε να πάρει τη σωστή θερμοκρασία τηγανίσματος. Προσθέστε προσεκτικά λίγα από τα πουρέκια και τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν.
  9. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα επάνω σε χαρτί κουζίνας.
  10. Όταν κρυώσουν πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
X