Τάρτα με μέλι σε τραγανό χειροποίητο φύλλο

90'

Χρόνος Παρασκευής

45'

Χρόνος Ψησίματος

6

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για μια τάρτα των 23 εκατοστών

Για τη ζύμη:

  • 125γρ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 80ml μέλι, νώμα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, νώμα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο ή βότκα ή λευκό ρούμι, Liberté

Για τη γέμιση:

  • 200γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά, Milbona
  • 100γρ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 300γρ. μέλι, νώμα
  • 50γρ. πολέντα ή λεπτό σιμιγδάλι
  • 1 κ.γ. πάστα βανίλιας, Belbake
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. μηλόξιδο, νώμα
  • 3 μεγάλα αυγά, νώμα

 

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό καϊμάκι
  • Κτυπημένη κρέμα γάλακτος

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μίξερ προσθέστε το μέλι μαζί με το βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι.
  2. Ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άµµος (ρύζιασμα).
  3. Ακολούθως προσθέστε τους κρόκους με το μηλόξιδο (ή το οινόπνευμα) και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Μην τη δουλέψετε πολύ γιατί θα μαζέψει στο ψήσιμο.
  4. Βγάλτε την από το μίξερ και κάντε τη σαν στενόμακρο λουκάνικο.
  5. Τυλίξτε τη με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
  6. Όταν η ζύμη παγώσει, τοποθετήστε την επάνω σε σανίδα κοπής και κόψτε τη σε φέτες του 0,5 εκατοστού.
  7. Στρώστε με λαδόχαρτο μια τάρτα διαμέτρου 23 εκατοστών. Το χαρτί θα πρέπει να εξέχει από τη φόρμα ένα εκατοστό έτσι ώστε να βγει πιο εύκολα η ζύμη της τάρτας όταν ψηθεί.
  8. Τοποθετήστε τα κομμάτια (ροδέλες) της ζύμης μέσα στην τάρτα. Ενώστε τη ζύμη με τα δάκτυλά σας μέχρι να έχετε μια ολόκληρη ενωμένη βάση τάρτας.
  9. Τοποθετήστε ξανά την τάρτα μέσα στην κατάψυξη για μισή ώρα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τον κλασσικό τρόπο ψησίματος της τάρτας με λαδόχαρτο και φασόλια.
  10. Βγάλτε τη ζύμη από την κατάψυξη και μισοψήστε τη για 15 λεπτά στους 170°C (ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει ελαφρά).
  11. Αφού ψηθεί, αφήστε τη να κρυώσει λίγο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετήστε την κρέμα γάλακτος.
  2. Βράστε το μείγμα και αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Προσθέστε μέσα το βούτυρο και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει.
  4. Προσθέστε μέσα το μέλι, την πολέντα, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  5. Παράλληλα σε ένα μικρό μπολ βάλτε το μηλόξιδο και τα αυγά και κτυπήστε τα με ένα πιρούνι.
  6. Με τη βοήθεια μιας κουτάλας πάρτε μικρές ποσότητες από το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και ενσωματώστε το στο μείγμα με τα αυγά.
  7. Προσθέστε το μείγμα από το αυγό πίσω στην κρέμα και ανακατέψτε καλά.

Για το τελείωμα:

  1. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη μισοψημένη τάρτα.
  2. Ψήστε για 25 λεπτά στους 170°C (ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά).
  3. Αφαιρέστε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να κρυώσει και να δέσει το μείγμα της. Για πιο γρήγορα αποτελέσματα τοποθετήστε τη στο ψυγείο για μισή ώρα. Η τάρτα θα είναι πιο νόστιμη σερβιρισμένη κρύα.
  4. Αφαιρέστε την προσεκτικά σε ένα δίσκο σερβιρίσματος. Αφαιρέστε και το λαδόχαρτο.
  5. Σερβίρετε με κτυπημένη φρέσκα κρέμα γάλακτος ή παγωτό καϊμάκι (προαιρετικά).
X