Φουρνιστά χορτοφαγικά κόφτα σε ψωμί τσαπάτι

12 ώρες

Χρόνος Παρασκευής

25'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για 12 κόφτα των 60γρ.

  • 1 φλιτζ. (200γρ.) αποξηραμένα ρεβίθια, TERRANEA
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο ξηρό
  • 1 κ.γ. κύμινο αλεσμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κολοκυθάκι, τριμμένo και καλά στραγγισμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 3 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο
  • 40γρ. φρυγανιά, Belbake
  • ½ κ.γ. πιπέρι, Kania

#2:  Ψωμί Chapati

  • 400 γρ. αλεύρι ολικής, νώμα
  • 240γρ. χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

 

#3: Σάλτσα ντομάτας

  • 1 μεγάλη κόκκινη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 πιπεριές φλωρίνης, ψιλοκομμένες, ΕΥ
  • 6 φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 2 κ.σ. μαιντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο, Deluxe
  • ½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.γ. σουμάκι
  • 1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη, ΚΑΝΙΑ
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, KANIA
  • Αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

Συνοδευτικά/υλικά που θα τοποθετηθούν στο πιάτο:

  • Ψωμί τσαπάτι (συνταγή #2)
  • 8 κ.σ. ταχίνι
  • Σάλτσα ντομάτας (συνταγή #3)
  • 8 πιπεράκια τουρσί, Freshona
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες ανακατεμένο με 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 κ.γ. σουμάκι
  • Ένα λεμόνι κομμένο σε μοίρες

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Φουσκώστε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα. Όταν φουσκώσουν θα έχετε γύρω στα 400γρ. ρεβίθια.
  2. Στραγγίστε καλά τα ρεβίθια και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων.
  3. Τρίψτε το κολοκυθάκι σε χοντρό τρίφτη. Πασπαλίστε με αλάτι και αφήστε το σε ένα κόσκινο για μισή ώρα περίπου. Ακολούθως στραγγίστε καλά με τα χέρια σας και τοποθετήστε το μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων.
  4. Πάρτε ένα μικρό τηγάνι και προσθέστε μέσα το ελαιόλαδο. Σοτάρετε ελαφρώς τα μπαχαρικά (κόλιανδρο και κύμινο) μαζί με το σκόρδο.
  5. Αφού βγάλουν τα αρώματα τους, προσθέστε τα στον επεξεργαστή τροφίμων, μαζί με τα ρεβίθια.
  6. Προσθέστε μέσα στον κάδο τον φρέσκο κόλιανδρο, φρυγανιά και μαύρο πιπέρι.
  7. Αλέστε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Δοκιμάστε το αλάτι και προσθέστε όσο χρειάζεται.
  8. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί για ½ με 1 ώρα.
  9. Παράλληλα προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Στρώστε 1 επίπεδο ταψί με λαδόχαρτο.
  10. Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το μείγμα σε στενόμακρα κεφτεδάκια (κόφτα) και τοποθετήστε τα επάνω στο ταψί με λαδόχαρτο.
  11. Ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

#2:  Ψωμί Chapati 

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέστε το νερό με το αλάτι και ανακατέψτε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι.
  3. Ακολούθως τοποθετήστε τη ζύμη σε έναν πάγκο εργασίας και ζυμώστε για 5 λεπτά με τα χέρια σας μέχρι να γίνει μαλακή και να μην κολλά στα χέρια.
  4. Χωρίστε και πλάστε τη ζύμη σε μικρές μπάλες (στο μέγεθος ενός lime/55γρ).
  5. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα κουζίνας.
  6. Παράλληλα λιώστε 2 κουταλιές της σούπας σε ένα μικρό τηγανάκι.
  7. Στη συνέχεια, πασπαλίστε τον πλάστη με αλεύρι και ανοίξτε τα μπαλάκια ζύμης σε πίτες 20 εκατοστών την κάθε μια.
  8. Ζεστάνετε καλά ένα τηγάνι γκριλ και μετά χαμηλώστε τη φωτιά.
  9. Ξεκινήστε το ψήσιμο τινάζοντας καλά τις πίτες από το περιττό αλεύρι. Ψήστε την κάθε πίτα για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα.
  10. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείψτε με ελαιόλαδο λίγο πριν να σερβίρετε.

#3: Σάλτσα ντομάτας

Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατέψτε. Ζεστάνετε λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Για το στήσιμο του πιάτου: Τοποθετήστε μια ζεστή πίτα επάνω σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Απλώστε το ταχίνι. Ακολούθως, τοποθετήστε δύο ή τρία κόφτα επάνω στην πίτα. Περιχύστε τα κόφτα με τη χλιαρή σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίστε με το μείγμα του κρεμμυδιού και σερβίρετε με 2 πιπεράκια τουρσί και το λεμόνι. Επαναλάβετε τη διαδικασία για ακόμα 3 πιάτα.

X