Χορτοφαγική επικάλυψη Λαχματζούν με μανιτάρια και πιπεριές Φλωρίνης

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

8

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη ζύμη (πρώτη φάση)

  • ¼ φλιτζάνι (35γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
  • 1/8 φλιτζάνι (35γρ.) χλιαρό νερό
  • ¼ κ.γ. μαγιά, Belbake
  • 1 κ.γ φυτικό λάδι (για το λάδωμα του μπολ), Vita dor

 

Για τη ζύμη (δεύτερη φάση)

  • ½ φλιτζάνι (120γρ.) χλιαρό νερό
  • ½ κ.σ φυτικό λάδι, Vita dor
  • 1 κ.γ αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 ½ φλιτζάνι (220γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για το ζύμωμα,  Χρυσός Μύλος

 

Για την επικάλυψη (225γρ)

  • 6 κ.σ. κέτσαπ ντομάτας (για τη βάση), Kania
  • 50γρ. πιπεριά Φλωρίνης από κονσέρβα, καλά στραγγισμένη, ΕΥ
  • 50γρ. μανιτάρια (ιδανικά τα καθαρισμένα πορτομπέλο, king oyster, shiitake)
  • 50γρ. κόκκινο κρεμμύδι
  • 50γρ. καρότο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ΕΥ
  • 2 κ.σ μαϊντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ κύμινο
  • ½ κ.γ σουμάκι (ή πάπρικα γλυκιά), Kania
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • ½ κ.γ. πιπέρι, Kania
  • ½ κ.γ. λεμόνι ξύσμα

 

Επιπλέον υλικά

  • Τσίλι ή μπούκοβο σε νιφάδες, Kania
  • Ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  • Λεμόνι σε μοίρες

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Για τη επικάλυψη: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε και αλέστε όλα τα υλικά της επικάλυψης εκτός από την κέτσαπ. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
  2. Για τη ζύμη (πρώτη φάση): Σε ένα μικρό μπολ προσθέστε το αλεύρι, το νερό και τη μαγιά. Με μια μαρίζα ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να έχετε μια πάστα. Τοποθετήστε σε λαδωμένο μικρό μπολ και καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα. Αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ½ με 2 ώρες εκτός ψυγείου. Εναλλακτικά τοποθετήστε τη στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα. Εάν τοποθετήσατε τη ζύμη στο ψυγείο, βγάλτε τη σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες πριν αρχίσετε να τη δουλεύετε.
  3. Για τη ζύμη (δεύτερη φάση): Τοποθετήστε τη ζύμη από την πρώτη φάση σε ένα μίξερ με γάντζο ή σε ένα επεξεργαστή τροφίμων.
  4. Τοποθετήστε μέσα στον κάδο τα υλικά από τη ζύμη της δεύτερης φάσης: νερό, λάδι και αλάτι. Ανακατέψτε μαζί τα υλικά μέχρι να έχετε μια υγρή ζύμη.
  5. Ακολούθως, προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε για 3 λεπτά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να κολλά ελαφρώς στα χέρια. Αφού λαδώσετε το μπολ, τοποθετήστε τη μέσα και αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  6. Αφού ξεκουραστεί ή ζύμη ξαναζυμώστε τη για 5 λεπτά.
  7. Κόψτε σε 8 μερίδες των 50 γραμμαρίων, τοποθετήστε τις σε λαδωμένο δίσκο και καλύψτε τις με πλαστική μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα.
  8. Αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο για 2-3 ώρες εκτός ψυγείου. Εναλλακτικά τοποθετήστε τις ζύμες στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα (μπορείτε να τις αφήσετε μέχρι και 3 μέρες). Εάν τοποθετήσατε τις ζύμες στο ψυγείο, βγάλτε τις σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες πριν αρχίσετε να τις δουλεύετε.
  9. Προετοιμασία για το ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς κελσίου (αέρα) μαζί με ένα μεγάλο επίπεδο ταψί. Εάν δεν έχετε επίπεδο ταψί γυρνάτε ένα βαθύ ταψί ανάποδα για να χωράνε καλύτερα τα λαχματζούν. Ιδανική είναι και η πέτρα ψησίματος της πίτσας.
  10. Για το άνοιγμα της ζύμης: πάρτε μια ζύμη 50 γραμμαρίων από τον λαδωμένο δίσκο και τοποθετήστε την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
  11. Ανοίξτε την κάθε ζύμη με ένα πλάστη σε διάμετρο 20-22 εκατοστών. Εάν θα ετοιμάσετε πολλές πίτες τότε τοποθετήστε τη μια πάνω στην άλλη, βάζοντας μεταξύ τους ένα κομμάτι λαδόχαρτο.
  12. Αφού ετοιμάσετε τις πίτες, και η επικάλυψη με το βοδινό είναι στο πάγκο εργασίας σας, βγάλτε το ζεστό επίπεδο ταψί προσεκτικά από τον φούρνο και τοποθετήστε το επάνω σε πυρίμαχο πάγκο εργασίας. Τοποθετήστε επάνω μια λαδόκολλα και προσεκτικά βάλτε τις πίτες πάνω. Με αυτό τον τρόπο η ζύμη θα γίνει πιο τραγανή και δεν θα υγρανθεί από το μείγμα των λαχανικών.
  13. Με γρήγορες κινήσεις τοποθετήστε τα υλικά του λαχματζούν επάνω στην κάθε πίτα αφήνοντας μισό δάκτυλο χωρίς σάλτσα γύρω γύρω και απλώστε τα καλά.
  14. Ψήστε για περίπου 6-7 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένη ροδοκόκκινη ζύμη.
  15. Αφήστε να κρυώσουν για πέντε λεπτά. Σερβίρετε με φέτες λεμόνι και ψιλοκομμένο δυόσμο. Αν τα θέλετε ακόμα πιο πικάντικα, πασπαλίστε με νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο.

 

X