Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με κρέμα Ανγκλέζ

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα κέικ με τρύπα χωρητικότητας 1 λίτρου

  • 60γρ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο, Milbona
  • 1 κ.σ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη για την επάλειψη, Belbake
  • 150γρ. καστανή ζάχαρη, Belbake
  • 120γρ. γάλα φρέσκο, ΓΑΛΠΟ
  • 100γρ. ανάμεικτα παστά μούρα Alesto
  • 100γρ. (1 συσκευασία) ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, χοντροκομμένους, Alesto
  • 100γρ. χοντροκομμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα, Alesto
  • 2 μέτρια αυγά (100γρ.)
  • 75γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Belbake
  • 50γρ. (1 μικρό φραντζολάκι) ψωμί ολικής αλέσεως αλεσμένο
  • 1 φακελάκι βανίλια, Belbake
  • ¾ κ.γ. κανέλα αλεσμένη, Kania
  • ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

 

Για το φλαμπέ

  • 6 κ.σ. (30γρ.) μπράντι,  Majestät

 

Κρέμα Ανγκλέζ

  • 300γρ. ολόπαχο γάλα, ΓΑΛΠΟ
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά, Milbona
  • 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 100γρ. ζάχαρη, Belbake
  • 6 κρόκους (120γρ.) αυγού
  • 1 φακελάκι βανίλια, Belbake

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για την πουτίγκα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λιώνουμε 60γρ. βούτυρο και βουτυρώνουμε τη φόρμα. Πασπαλίζουμε με λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Το βούτυρο που θα μείνει το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα του κέικ.
  3. Ετοιμάζουμε ένα βαθύ ταψί με ζεστό νερό για το μπεν μαρί στον φούρνο ή μια πυρίμαχη κατσαρόλα.
  4. Ετοιμάζουμε, ζυγίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά της συνταγής.
  5. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  6. Τοποθετούμε το μείγμα μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα. Καλύπτουμε με λαδόχαρτο και κλείνουμε με ασημόχαρτο.
  7. Τοποθετούμε τη φόρμα του κέικ μέσα στο πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι το μισό της φόρμας.
  8. Κλείνουμε το πυρίμαχο σκεύος με λαδόχαρτο και ασημόχαρτο και ψήνουμε για μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά.
  9. Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε προσεκτικά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και μετά το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
  10. Σε ένα τηγανάκι βράζουμε ελαφρώς το μπράντι και το ανάβουμε προσεκτικά με έναν αναπτήρα.
  11. Περιχύνουμε το κέικ με το ζεστό μπράντι.
  12. Αφού σβήσει η φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει και το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη.
  13. Σερβίρουμε με κρέμα ανγκλέζ.

 

Για την κρέμα Ανγκλέζ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Αφού κοχλάσει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Σε ένα πυρίμαχο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους αυγού μαζί με τη βανίλια και τους κτυπάμε καλά με ένα σύρμα.
  4. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας μέσα στους κρόκους, ανακατεύοντας διαρκώς.
  5. Στη συνέχεια τοποθετούμε επάνω στην κατσαρόλα ένα λεπτό κόσκινο. Ρίχνουμε το μείγμα με τους κρόκους μέσα στο κόσκινο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να περάσει όλο το μείγμα πίσω στη κατσαρόλα.
  6. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα επάνω στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει μια κρέμα. Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα μπολ.
  7. Σερβίρουμε αμέσως ζεστή ή κρύα τοποθετώντας τη στο ψυγείο.
X