Ολόκληρη τραγανή πάπια στον φούρνο. Καραμελωμένα λαχανικά με μουστάρδα και μέλι. Σάλτσα ψητό μήλο, δαμάσκηνο και γλυκό κάστανο.

Για την πάπια

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 1 ολόκληρη πάπια βάρους 3,2 κιλού, χωρίς εντόσθια, Prim’s
  • 2 κύβους ζωμό κοτόπουλο Kania
  • Νερό (όσο χρειαστεί) και 4 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο, Kania
  • 4 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα, χωρίς τα σπόρια
  • 3 κ.σ φυτικό λάδι,Vita d’or
  • Ένα πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 1 μπουκέτο με μυρωδικά (ολόκληρο κλαράκι κανέλας, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι)
  • 1 ποτήρι νερό για το ταψί

Για τα λαχανικά

  • φυτικό λάδι, Vita d’or
  • 500γρ πατάτες μικρές (baby), καλά πλυμένες με το φύλλο, κομμένες στη μέση
  • 1 κουλούμπρα, καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλους κύβους
  • 3 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες (πάχος 2 δάκτυλα)
  • 50γρ βούτυρο λιωμένο, Milbona
  • ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, Deluxe
  • αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 3 κ.σ. μουστάρδα, Kania
  • 3 κ.σ μέλι, Γλυκάνθη
  • 6 κ.σ. λευκό κρασί, Cimarosa
  • χυμό από ένα λεμόνι

 

Για την σάλτσα

  • 4 ψητά μήλα από τη συνταγή της πάπιας
  • 2 συσκευασίες (180γρ) σάλτσα μήλο, μάνγκο, Humana
  • 100γρ δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, Alesto
  • 2 κ.σ. γλυκό κάστανο χοντροκομμένο, Deluxe
  • 80ml ξίδι μηλίτη, Deluxe
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλάιων, Deluxe
  • Ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, Deluxe


Μέθοδος παρασκευής

Για την πάπια

  1. Αφήστε την πάπιαεκτός ψυγείου για 20 λεπτά. Ακολούθως τρυπήστε το δέρμα της πάπιας ελαφρά με ένα πιρούνι (όχι βαθιά στην σάρκα).
  2. Δέστε με σχοινί τα πόδια της πάπιας και μετά λυγίζοντας τις φτερούγες τοποθετήστε τις κάτω από το σώμα της πάπιας. Κόψτε το περιττό λίπος από ουρά και λαιμό.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε τους κύβους ζωμό μαζί με το νερό και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Θα βάλετε όσο νερό χρειάζεται για να καλύψει την πάπια.
  4. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την πάπια στον ζεστό ζωμό, χαμηλώστε τηνφωτιά και τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόχαρτο πάνω στην πάπια. Ακολούθως σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και σιγοβράστε για ενάμιση ώρα.
  5. Ακολούθως βγάλτε την πάπια από την κατσαρόλα και τοποθετήστε την σε μεγάλο πιάτο. Πασπαλίστε την πέτσα της με αλάτι και μπαχαρικά.
  6. Αφήστε να ξεκουραστεί για μισή με μια ώρα (το δέρμα θα στεγνώσει και η πάπια θαβγει πιο τραγανή).
  7. Παράλληλα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 °C.
  8. Τοποθετήστε τα μήλα ανακατεμένα μαζί με το φυτικό λάδι, αλάτι και μπαχαρικά σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Ραντίστε τα μήλα με ένα ποτήρι νερό.
  9. Από πάνω τοποθετήστε την πάπια (τα μήλα θα λειτουργήσουν σαν σχάρα) και γεμίστε την πάπια με το πορτοκάλι και το μπουκέτο των μυρωδικών.
  10. Σκεπάστε την με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο.
  11. Ψήστε στους 175 °C για μια ώρα και τριάντα λεπτά.
  12. Ακολούθως ξεσκεπάστε την πάπια και ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 230 °C. Ψήστε για 30’ ή μέχρι η πάπια να ροδίσει καλά.
  13. Αφού πάρει χρώμα, βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο για 30’ πριν σερβίρετε.
  14. Χρησιμοποιήστε τα μήλα για τη σάλτσα (ακολουθεί συνταγή).

Για τη σάλτσα

  1. Πάρτε τα μήλα από την ψητή πάπια και λιώστε τα με ένα πιρούνι σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικάμαζί με τα μήλα.
  3. Μαγειρέψτεσε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να βράσουν όλα τα υλικά.
  4. Σερβίρετε ζεστή.

 

Για τα συνοδευτικά λαχανικά

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Σε ένα τηγάνι προσθέστε το φυτικό λάδι και αφού κάψει καλά, τοποθετήστε τις πατάτες (το κομμένο μέρος τους μόνο) και αφήστε να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
  3. Στο ίδιο τηγανάκι, εκτός φωτιάς, λιώστε τον βούτυρο.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε μέσα τα καρότα, την κουλούμπρα και τις μικρές πατάτες.
  5. Προσθέστε μέσα όλα τα υλικά, ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε σκεπασμένα σε ταψάκι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήστε για 30 λεπτά.
  7. Ακολούθως αφαιρέστε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμη 30 λεπτά.
  8. Σερβίρετε με την πάπια.

Για το στήσιμο του πιάτου

  1. Τοποθετήστε την πάπια σε μια μεγάλη πιατέλα.
  2. Σερβίρετε δίπλα τα λαχανικά και τη σάλτσα μήλου.
  3. Γαρνίρετε με μανταρίνι και φρέσκα μυρωδικά.

 

TOP