Γαλατόπιτα με φύλλο μπακλαβά και ξηρούς καρπούς.

Υλικά για μια πίτα διαστάσεων 33 επί 24 εκατοστών

Για το φύλλο:

  • 5 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά), Kardis
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 70γρ. ξηροί καρποί της επιλογής σας, ψιλοκομμένοι
  • 4 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 4 μεγάλα αυγά

Για την επικάλυψη:

  • 1 μέτριο αυγό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 50 γρ. βούτυρο, κρύο σε κυβάκια

Για το γαρνίρισμα:

  • κανέλα
  • άχνη ζάχαρη

 Μέθοδος παρασκευής

Για τη ζύμη:

  1. Βουτυρώστε ένα ταψί διαστάσεων 33 επί 24 εκατοστών και προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο λαδωμένο ταψί αλλά χωρίς να τα τεντώσετε. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  3. Με ένα πινέλο αλείψτε τα πρώτα φύλλα με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με τη μισή ποσότητα από τους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίστε και τα 2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη.
  4. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα. Πασπαλίστε ξανά με την υπόλοιπη ποσότητα των ξηρών καρπών και τη ζάχαρη.
  5. Σκεπάστε με το ένα τελευταίο φύλλο και βουτυρώστε. Ετοιμάστε τη γέμιση.

 

Για τη γέμιση:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και τη κανέλα.
  2. Ανακατέψτε μέχρι να δέσει το μείγμα.
  3. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε μέσα ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα.

Για το τελείωμα:

  1. Ρίξτε το μείγμα της γαλατόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα.
  2. Ακολούθως κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί. Αλείψτε και τα φύλλα γύρω γύρω με το βούτυρο.
  3. Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε ένα μέτριο αυγό, μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ.νερό.
  4. Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω από την πίτα.
  5. Ρίξτε και το κρύο βούτυρο επάνω στην επιφάνεια της πίτας.
  6. Ψήστε στους 170°C για μια ώρα.
  7. Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
  8. Σερβίρετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

 

TOP