Υλικά για μια πίτα διαστάσεων 33 επί 24 εκατοστών
Για το φύλλο:
- 5 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά), Kardis
- 100γρ. βούτυρο λιωμένο
- 70γρ. ξηροί καρποί της επιλογής σας, ψιλοκομμένοι
- 4 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
Για τη γέμιση:
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φακελάκι βανίλια
- ½ κ.γ. κανέλα
- 4 μεγάλα αυγά
Για την επικάλυψη:
- 1 μέτριο αυγό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. νερό
- 50 γρ. βούτυρο, κρύο σε κυβάκια
Για το γαρνίρισμα:
- κανέλα
- άχνη ζάχαρη
Μέθοδος παρασκευής
Για τη ζύμη:
- Βουτυρώστε ένα ταψί διαστάσεων 33 επί 24 εκατοστών και προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
- Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο λαδωμένο ταψί αλλά χωρίς να τα τεντώσετε. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
- Με ένα πινέλο αλείψτε τα πρώτα φύλλα με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με τη μισή ποσότητα από τους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίστε και τα 2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα. Πασπαλίστε ξανά με την υπόλοιπη ποσότητα των ξηρών καρπών και τη ζάχαρη.
- Σκεπάστε με το ένα τελευταίο φύλλο και βουτυρώστε. Ετοιμάστε τη γέμιση.
Για τη γέμιση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και τη κανέλα.
- Ανακατέψτε μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε μέσα ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα.
Για το τελείωμα:
- Ρίξτε το μείγμα της γαλατόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα.
- Ακολούθως κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί. Αλείψτε και τα φύλλα γύρω γύρω με το βούτυρο.
- Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε ένα μέτριο αυγό, μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ.νερό.
- Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω από την πίτα.
- Ρίξτε και το κρύο βούτυρο επάνω στην επιφάνεια της πίτας.
- Ψήστε στους 170°C για μια ώρα.
- Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
- Σερβίρετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.