Dolce/ Επιδόρπιο – Σοκολατένια cupcakes Τιραμισού

Υλικά για 6 μικρά cupcakes

Για τη βάση (ζύμη)

  • 1/2 φλιτζάνι (70γρ) αλεύρι ολικής άλεσης, κοσκινισμένο, Rivercote
  • 1 κ.σ. (12γρ) κακάο, Belbake
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι (35γρ) καστανή ζάχαρη, Belbake
  • ½ κ.γ. κανέλα αλεσμένη
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ.σ. ξίδι, Pason
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, μαλακό, Milbona
  • 1 μήλο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη

Για το σιρόπι καφέ

  • 1/3 φλιτζάνι καφέ φίλτρου ή εσπρέσο, BELLAROM
  • 2 κ.σ γλυκό κόκκινο κρασί Μαυροδάφνης
  • 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη

 

Για την επικάλυψη (frosting)

  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 100γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακό, Milbona
  • 200γρ. τυρί μασκαρπόνε ή κρεμώδες τυρί, GOLDESSA
  • 1 κ.σ. σιρόπι από τα κεράσια Αμαρένα
  • ½ κ.γ. στιγμιαίο καφέ, BELLAROM διαλυμένο σε 1 κ.σ. ρούμι

 

Για το στόλισμα

  • Κακάο για το πασπάλισμα, Belbake
  • Κεράσια αμαρένα, Italiamo

Μέθοδος παρασκευής

Για το σιρόπι καφέ

  1. Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι έτσι ώστε να κρυώσει καλά μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέστε όλα τα υλικά και βράστε τα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Αφαιρέστε από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και τοποθετήστε το στο ψυγείο.

Για τη βάση (ζύμη)

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά για τη βάση.
  2. Μοιράστε το μείγμα σε 6 ίσα ατομικά φορμάκια σιλικόνης, καλύπτοντας τα ¾ τους.
  3. Τοποθετήστε σε λαμαρίνα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 175ο C για 16’-18΄. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκαν τρυπήστε με μια οδοντογλυφίδα. Aν βγει στεγνή σημαίνει πως είναι έτοιμα αλλιώς ψήστε τα λίγο ακόμη.
  4. Βγάλτε τα από το φούρνο και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάντε μερικές τρύπες. Με ένα κουταλάκι του γλυκού περιχύστε τα με το σιρόπι.
  5. Αφήστε τα ακόμη 15΄ μέχρι να κρυώσουν στην κατάψυξη πριν το στόλισμα. Στη συνέχεια τα ξεφορμάρετε.
TOP