Καλιτσούνια της στιγμής

40'

Χρόνος Παρασκευής

20'

Χρόνος Ψησίματος

10 τεμάχια

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για το φύλλο (250γρ.)

  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, Χρυσός Μύλος
  • 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κρόκο αυγού (15γρ.) (το ασπράδι θα μπει για επάλειψη)
  • 25γρ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 65γρ. φρέσκο ολόπαχο γάλα, ΓΑΛΠΟ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (5γρ), Belbake

Υλικά για τη γέμιση (400γρ)

  • 150γρ. αναρή ανάλατη, ΓΑΛΠΟ
  • 100γρ. μέλι, Γλυκάνθη
  • 1 μεγάλο (55γρ) αυγό
  • ½ φακελάκι βανίλια, Belbake
  • 1 κ.γ. μαστίχα, αλεσμένη
  • 100γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Χρυσός Μύλος

Για την επάλειψη

  • 1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο
  • κανέλα αλεσμένη για πασπάλισμα, Kania

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Για το φύλλο: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε τον κρόκο αυγού, το βούτυρο, το γάλα και ζυμώστε. Η ζύμη θα πρέπει να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια.
  2. Ζυμώστε καλά και τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη. Αφήστε την για 30΄ να ξεκουραστεί.
  3. Για τη γέμιση: Τοποθετήστε την αναρή σε ένα μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια, τη μαστίχα, το αλεύρι και ανακατέψτε. Καλύψτε τη γέμιση με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τη στο ψυγείο.
  4. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τοποθετήστε τη σε μια επιφάνεια εργασίας επάνω σε ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Σκεπάστε με ακόμη ένα κομμάτι λαδόχαρτο από πάνω. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο.
  5. Με ένα κουπ πατ ή με ποτήρι κόψτε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια 10 εκ.
  6. Εναλλακτικά, κόψτε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 25γρ. και ανοίξτε τα ένα – ένα σε στρογγυλά κομμάτια.
  7. Σε κάθε φύλλο τοποθετήστε 1κ.σ. (40γρ.) γέμιση και απλώστε την ελαφρά με το κουτάλι. Μην τοποθετήσετε πολλή γέμιση γιατί θα φουσκώσει στον φούρνο και θα χυθεί έξω από τη ζύμη.
  8. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στο εσωτερικό της ζύμης και των δαχτύλων σας εξωτερικά, ανασηκώστε τα πλαϊνά της ζύμης κολλώντας έτσι τη ζύμη επάνω στη γέμιση.
  9. Παράλληλα, με γρήγορες κινήσεις τσιμπήστε το εξωτερικό της ζύμης με τα δάχτυλά σας σχηματίζοντας έτσι μυτούλες γύρω – γύρω τη μια δίπλα από την άλλη.
  10. Ξαναμαζέψτε το υπόλοιπο ζυμάρι και επαναλάβετε τη διαδικασία.
  11. Τοποθετήστε τα καλιτσούνια σε λαδωμένη λαμαρίνα. Αλείψτε τα με χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίστε με κανέλα.
  12. Ψήστε στους 180°C, για 15΄ – 17΄ ή μέχρι να ροδίσουν.
X