Πίτσα με σύκα, προσούτο και κατσικίσιο τυρί

10'

Χρόνος Παρασκευής

12'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Βασική ζύμη πίτσας αργής ωρίμανσης

Χρόνος Παρασκευής: 20 λεπτά  Χρόνος Μαγειρέματος: 3-5 μέρες

Μερίδες: 2 πίτσες διαμ. 30εκ.

Βαθμός Δυσκολίας: 1/5.

 

Υλικά για 2 πίτσες των 30 εκατοστών

 • 225γρ. χλιαρό νερό
 • 4γρ. ξηρή μαγιά,Belbake
 • 10γρ. ζάχαρη
 • 40γρ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
 • 200γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
 • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
 • 6γρ. αλάτι

Για το άνοιγμα της ζύμης

 • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος

 

Υλικά για μια πίτσα με σύκα, προσούτο και κατσικίσιο τυρί

 • 1 στρογγυλή ζύμη διαμέτρου 30 εκατοστών (μισή ποσότητα από τη βασική συνταγή για πίτσα)
 • 100γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένη, Milbona
 • 1 μεγάλο σύκο κομμένο σε μοίρες (wedges), αλειμμένο με ελαιόλαδο

 

Για τη γαρνιτούρα

 • 40γρ. κατσικίσιο τυρί, κομμένο σε μικρά κομμάτια, Chêne DArgent
 • 4 φέτες προσούτο crudo, Dulano
 • Φύλλα ρόκας
 • Κρέμα βαλσάμικο
 • 1 ½ κ.γ. νιφάδες γλυκιάς πιπεριάς μπούκοβο, Kania
 • 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι, νώμα

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βασική ζύμη πίτσας αργής ωρίμανσης

 1. Σε ένα μέτριο μπολ ρίξτε νερό, μαγιά και ζάχαρη. Ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα για 5 λεπτά.
 2. Ακολούθως, προσθέστε ελαιόλαδο, αλεύρι και αλάτι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη. Η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τον πάτο του μπολ. Βγάλτε τη ζύμη σε έναν πάγκο εργασίας και πλάστε την σαν μπάλα.
 3. Στη συνέχεια, χωρίστε την σε δύο ίσα μέρη και φτιάξτε μπαλάκια.
 1. Αφού λαδώσετε 2 μέτρια μπολ, τοποθετήστε τα δύο μπαλάκια μέσα, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 3-5 μέρες.

Σημείωση: Αφού ωριμάσει η ζύμη, μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Ξεπαγώστε μια μέρα πριν και η ζύμη είναι έτοιμη προς χρήση!

 1. Ετοιμάστε τη βάση/ ζύμη για την πίτσα: Δύο με τρεις ώρες πριν αρχίσετε τη διαδικασία της πίτσας, πασπαλίστε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας σας.
 2. Τοποθετήστε τα δύο μπαλάκια ζύμης πάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Χρησιμοποιώντας τη γροθιά σας, πατήστε την κάθε μπάλα προς τα κάτω για να ξεφουσκώσει. Σχηματίστε ξανά σε δύο μπάλες.
 3. Τοποθετήστε ξανά σε 2 λαδωμένα μέτρια μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε στον πάγκο της κουζίνας (εκτός ψυγείου) για δύο με τρεις ώρες (θα πρέπει να φουσκώσει καλά).
 4. Για το άνοιγμα της πίτσας: Αλευρώστε τον πάγκο εργασίας και τα χέρια σας. Αφαιρέστε προσεκτικά την πρώτη ζύμη από το μπολ και τοποθετήστε την στην αλευρωμένη επιφάνεια.
 5. Σηκώστε τη ζύμη στον αέρα και με κυκλικές κινήσεις αρχίστε να γυρνάτε τη ζύμη κυκλικά. Η ζύμη θα αρχίσει να ανοίγει μιας και είναι πολύ ελαστική, ενώ η βαρύτητα θα τη σπρώχνει προς τα κάτω.
 6. Τοποθετήστε ξανά τη ζύμη σε πάγκο εργασίας και βάλτε τη μία παλάμη στο κέντρο της ζύμης. Γυρίστε την πίτσα προς μια κατεύθυνση (αυτή που σας βολεύει), ενώ παράλληλα με το μικρό δάχτυλο της άλλης παλάμης, τεντώστε τις άκρες, έτσι ώστε να γίνει χοντρό προς τα έξω.
 7. Όταν έχετε μια στρογγυλή πίτσα διαμέτρου 30 εκατοστών, τότε σημαίνει πως είναι έτοιμη.
 8. Τέλος προετοιμάστε/ψήστε την πίτσα ανάλογα με τις συνταγές που ακολουθούν.

 

Πίτσα με σύκα, προσούτο και κατσικίσιο τυρί

 1. Προθερμάνετε τον φούρνο μαζί με ένα μεγάλο επίπεδο ταψί 10 λεπτά πριν αρχίσετε να ανοίγετε τη ζύμη, στους 220°C (αντιστάσεις ή αέρα). Εάν δεν έχετε επίπεδο ταψί, γυρίστε ένα βαθύ ταψί ανάποδα για να χωράει καλύτερα την πίτσα σας.
 2. Ετοιμάστε τα υλικά για την πίτσα.
 3. Αφού ετοιμάσετε τη ζύμη (βλέπε συνταγή #2) και τα υλικά, βγάλτε το ζεστό επίπεδο ταψί προσεκτικά από τον φούρνο και τοποθετήστε το επάνω σε πυρίμαχο πάγκο εργασίας. Τοποθετήστε ένα λαδόχαρτο πάνω στο ταψί και προσεκτικά βάλτε τη ζύμη πίτσας πάνω στο χαρτί.
 4. Με γρήγορες κινήσεις, τοποθετήστε τη μοτσαρέλα επάνω στο ανοιγμένο ζυμάρι, αφήνοντας δύο δάχτυλα χωρίς σάλτσα γύρω-γύρω. Τοποθετήστε πάνω και τα σύκα.
 5. Ψήστε για περίπου 12-14 λεπτά στον αέρα και 15-16 λεπτά στις αντιστάσεις, ανάλογα με τον φούρνο σας. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένη ροδοκόκκινη ζύμη.
 6. Μόλις βγει η πίτσα από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστή, τοποθετήστε επάνω τις γαρνιτούρες (κατσικίσιο τυρί, προσούτο, ρόκα, κρέμα βαλσάμικο, νιφάδες γλυκιές πιπεριάς και θυμάρι).
X