Σπανακοτυρόπιτα με φύλλο κρούστας

20'

Χρόνος Παρασκευής

60'

Χρόνος Ψησίματος

8

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • 8 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά)
  • 100γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ

 

Για τη γέμιση:

  • 400γρ. φέτα, ΓΑΛΠΟ
  • 500γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, Green Grocers
  • 2 μέτρια αυγά
  • 2 κ.γ. ρίγανη, Kania
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania

 

Για το άλειμμα των φύλλων

  • 80γρ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • Νερό για το ράντισμα
  • Μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη γέμιση:

  1. Ξεπαγώστε καλά το σπανάκι και πιέστε καλά με τα χέρια σας να φύγει το περιττό νερό. Ψιλοκόψτε το.
  2. Τρίψτε τη φέτα στον τρίφτη και ανακατέψτε μαζί με το σπανάκι, τα αυγά, το πιπέρι και τη ρίγανη.

Για την ετοιμασία/ ψήσιμο:

  1. Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 30 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Τοποθετήστε τρία φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 3 (τρία) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  3. Ραντίστε τα πρώτα φύλλα γύρω γύρω με το ελαιόλαδο.
  4. Ρίξτε το μισό μείγμα της πίτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα.
  5. Τοποθετήστε τα επόμενα 3 (τρία) φύλλα πάνω στο μείγμα και ραντίστε ξανά με ελαιόλαδο γύρω γύρω.
  6. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα της τυρόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα.
  7. Τοποθετήστε επάνω τα τελευταία δύο φύλλα κλείνοντας σαν πώμα την πίτα (να μην εξέχουν).
  8. Ακολούθως, κλείστε τις άκριες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί.
  9. Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο σαν χωριάτικη τυρόπιτα.
  10. Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρώς με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
  11. Ψήστε στους 180°C για μία ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  12. Αφαιρέστε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
X