Τζουλαμάς

25'

Χρόνος Παρασκευής

60'

Χρόνος Ψησίματος

4-6

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για μια πίτα διαμέτρου 25 εκατοστών

Για το φύλλο:

  • 6 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά), Kardis
  • 150γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ
  • Κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake

Για τη γέμιση

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ΕΥ
  • 4 συκωτάκια κοτόπουλο ψιλοκομμένα, Του Χασάπη
  • 300γρ. κιμά κοτόπουλο, Του Χασάπη
  • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα Σερρών, πλυμένο και στραγγισμένο, Terranea
  • Αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania
  • 1 κ.γ. κανέλα αλεσμένη, Kania
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, αλεσμένο
  • 2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών, Kania
  • 100γρ. σταφίδες
  • 50γρ. αμύγδαλα ανάλατα χοντροκομμένα
  • 25γρ. φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά, χοντροκομμένα

 

Για το άλειμμα των φύλλων

  • μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. γάλα)

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη γέμιση

  1. Ζεστάνετε σε μια μικρή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα συκωτάκια μαζί με το κοτόπουλο μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  2. Αφού ψηθούν ελαφρά προσθέστε το ρύζι  μαζί με τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο) και συνεχίστε να σοτάρετε.
  3. Στη συνέχεια προσθέστε τον ζεστό ζωμό και ανακατέψτε.
  4. Αφού κοχλάσει ο ζωμός, προσθέστε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και ανακατέψτε.
  5. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει (χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα) περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το υγρό.
  6. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια διπλωμένη καθαρή πετσέτα και αφήστε το να απορροφήσει όλα τα υγρά για ακόμα 10 λεπτά.
  7. Τέλος, ανακατέψτε ελαφρά με πιρούνι.

 

 

Για την ετοιμασία/ ψήσιμο:

  1. Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 30 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  3. Ραντίστε τα πρώτα φύλλα με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με ζάχαρη. Προσθέστε τη μισή γέμιση.
  4. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα και προσθέστε την υπόλοιπη γέμιση.
  5. Τοποθετήστε επάνω τα τελευταία δύο φύλα κλείνοντας σαν πώμα την πίτα. Ακολούθως, κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω-γύρω από το ταψί. Επιπλέον, ραντίστε τα φύλλα γύρω γύρω με το ελαιόλαδο.

 

Για το τελείωμα:

  1. Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. γάλα. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο σαν χωριάτικη πίτα.
  2. Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρά με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
  3. Ψήστε στους 170°C για μια ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  4. Αφαιρέστε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
X