Βιετναμέζικο χοιρινό σε φύλλα μαρούλι και γλυκιά σάλτσα τσίλι

Υλικά για 4-6 άτομα

 

Για το χοιρινό:

  • 500γρ. λεπτές χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκαλο, Epiloges
  • 5εκ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο ​​λεμονόχορτο ή ξύσμα λεμόνι

 

Για τη σάλτσα τσίλι:

  • 6-8 καυτερές πιπεριές τσίλι
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά τσίλι
  • ¼  φλιτζ. (60ml) λευκό ξίδι, Pason
  • 1 φλιτζ. (250γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2 κ.γ. σόγια (προαιρετικά), Vitasia

 

Για τα συνοδευτικά:

  • 20 φύλλα φρέσκο μαρούλι
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 2 μέτρια αγγουράκια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 1/2 ματσάκι φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • 1/2 ματσάκι φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
  • 2 καυτερές πιπεριές, κομμένες σε λεπτές λωρίδες (προαιρετικά)

 

 

Μέθοδος παρασκευής

 

Μπορείτε να προετοιμάσετε το χοιρινό με δύο τρόπους:

 

  1. Η πρώτη μέθοδος είναι να κόψετε το χοιρινό σε λεπτές λωρίδες και να το σοτάρετε μαζί με το τζίτζερ και το ξύσμα, μέχρι να πάρει χρώμα. Ακολούθως το τοποθετείτε σε ένα πιάτο και το αφήνετε να κρυώσει.

 

  1. Η δεύτερη μέθοδος είναι να βράσετε το χοιρινό. Χωρίς να το κόψετε, τοποθετήστε το σε μια κατσαρόλα μαζί με το τζίτζερ και το ξύσμα και βράστε το σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένο για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ακολούθως αφήστε το να κρυώσει και μετά κόψτε το σε λωρίδες, πρώτα με το μαχαίρι, και στη συνέχεια ξεχωρίζοντας τις ίνες με τα χέρια.

 

Για τη σάλτσα: ανοίξτε τις καυτερές πιπεριές τσίλι στα δυο και αφαιρέστε τους σπόρους. Ακολούθως τοποθετήστε τις σε καυτό νερό για 15λεπτά περίπου (χωρίς να τις βράσετε). Βγάλτε τις πιπεριές από το ζεστό νερό και ψιλοκόψτε τις.

 

  1. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετήστε ψιλοκομμένη την καυτερή πιπεριά τσίλι, το λευκό ξίδι την κρυσταλλική ζάχαρη, το σκόρδο, το αλάτι, και σιγοβράστε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

 

  1. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει και προσθέστε 2 κ.γ. σάλτσα ψαριού ή σάλτσα σόγιας (προαιρετικά).

 

Για το “στήσιμο” του πιάτου: Σε ένα πιάτο τοποθετήστε τα φρέσκα φύλλα μαρούλι και πιέστε τα ελαφρά με την παλάμη σας για να ανοίξουν και να τοποθετήσετε το χοιρινό.

 

  1. Τοποθετήστε το χοιρινό στα φύλλα του μαρουλιού και περιχύστε τη γλυκιά σάλτσα τσίλι.

 

  1. Γαρνίρετε με τριμμένο καρότο, αγγουράκι, τα φύλλα δυόσμου και κόλιανδρου. Προαιρετικά, χρησιμοποιήστε περισσότερες καυτερές πιπεριές για γαρνιτούρα.

 

 

 

TOP