Βοδινό με λαχανικά και μπύρα

20'

Χρόνος Παρασκευής

90'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. βοδινό (κιλότο, ποντίκι, σπάλα), κομμένο σε κύβους, Του Χασάπη 
  • 500ml μαύρη ή ξανθή μπύρα, Argus 
  • 500γρ. νερό 
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή βοδινό, Kania 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 
  • 2 κ.σ. ντομάτα πάστα, Freshona 
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, Kania 
  • 1 φύλλο δάφνης 
  • 25γρ. βούτυρο ανάλατο μαλακό ανακατεμένο με 25γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

 

Λαχανικά 

  • 1 μεγάλη πατάτα (400γρ.), κομμένη σε μικρούς κύβους 
  • 2 μέτρια καρότα (300γρ.), κομμένα σε λεπτές ροδέλες 
  • 100γρ. μεγάλα λευκά μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα 
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Εάν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, μαρινάρετε το βοδινό στην μπύρα από την προηγούμενη μέρα. Εάν όχι προχωρήστε με το δεύτερο βήμα της συνταγής. 
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε το βοδινό, την μπύρα, το νερό, τον κύβο λαχανικών, το κρεμμύδι, την ντομάτα πάστα, το πιπέρι και τη δάφνη. 
  3. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε σε μέτρια φωτιά για 1 ½ ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Ανακατέψτε ανά διαστήματα. Εάν χρειαστεί προσθέστε επιπλέον ζεστό νερό. 
  4. Αφού μαλακώσει το κρέας αφαιρέστε το φύλλο δάφνης. Ρίξτε μέσα την πατάτα, τα καρότα, τα μανιτάρια, το θυμάρι και ανακατέψτε. 
  5. Ενώ σιγοβράζουν, ρίξτε στο ζουμί το βούτυρο, το οποίο έχεις ανακατέψει με αλεύρι. 
  6. Βράστε για 5 λεπτά χωρίς πώμα ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να δέσει το μείγμα. Εάν χρειαστεί προσθέστε και άλλο αλεύρι με βούτυρο για να δέσει περισσότερο. 
  7. Σερβίρετε σε μπολ ή βαθύ πιάτο με φρέσκο ψωμί (συνταγή 1). 
X