Η προστασία του περιβάλλοντος είναι διαχρονικά ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τη Lidl Κύπρου, γι’ αυτό και στο πλαίσιο των οικολογικών της ενεργειών, εμπνεύστηκε τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή οικολογική πρωτοβουλία αποτελείται από μια σειρά μικρών social media videos, δημιουργημένα από Local Ambassadors, τα οποία καταπιάνονται με απλά, εύκολα life hacks που όλοι μας μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας.

Θεματικές με τις οποίες έχουμε καταπιαστεί είναι το food waste, zero waste, reusable items, upcycling, μείωση σπατάλης νερού με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Για το Project των Lidl Eco Hacks, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους νέοι άνθρωποι με εμπειρία στον οικολογικό ακτιβισμό, με περιβαλλοντικές ανησυχίες και διαφορετικά backgrounds!

Απολαύστε τα και δοκιμάστε τα και σεις!

Νόστιμες ιδέες για leftover pasta!

Μαρία Μαρκιτανή
Σεφ / Food Lover

Δες το βίντεο

Ποιος είπε πως το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν μπορεί να είναι και νόστιμο;

Μπορεί τα leftovers να μην είναι η αγαπημένη μας επιλογή για φαγητό, αλλά μπορεί να γίνει μια πραγματικά πρακτική επιλογή για να μειώσουμε τον αριθμό των τροφίμων που πετάμε καθημερινά όλοι μας. Ειδικά αν ξέρουμε μερικά κόλπα για να τα μαγειρέψουμε, έτσι ώστε να μετατραπούν σε κάτι εξίσου νόστιμο!

Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα φαγητά που πετιούνται περισσότερο στα σκουπίδια. Είτε επειδή δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά την ποσότητα που πρέπει να μαγειρέψουμε και φτιάχνουμε υπερβολικά πολλά, είτε γιατί δεν είναι τόσο νόστιμα για κατανάλωση την επόμενη ημέρα. Όμως, υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι να σταματήσουμε το αλόγιστο food waste και να αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε το φαγητό που περίσσεψε προς όφελός μας.

Στατιστικά μιλώντας, πετάμε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους φαγητό κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα 800 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν νηστικοί για ύπνο κάθε βράδυ. Οι ποσότητες για τις οποίες συζητάμε είναι ασύλληπτες. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφής, από τα αρχικά στάδια παραγωγής μέχρι το τελικό στάδιο κατανάλωσης, χάνεται ή σπαταλιέται. Δεν είναι κάπως δυσανάλογο; Οπόταν δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας και πρακτικότητας, αλλά και θέμα οικολογίας!

Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με την κλιματική αλλαγή; Μεγάλη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις απαιτήσεις που έχει η παραγωγή τροφίμων σε φυσικούς πόρους (καλλιεργήσιμη γη, νερό, ενέργεια κ.λπ.) και τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον λόγω των φυτοφάρμακων, τις εκπομπές αερίων, τα επικίνδυνα απόβλητα κ.λπ. Το ίδιο και η αποθήκευση των τροφίμων αλλά και η μεταφορά τους. Μετά έρχεται και η αποσύνθεση των τροφικών αποβλήτων στις χωματερές, η οποία απελευθερώνει μεθάνιο, ένα επικίνδυνο αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επιλέγουμε τσάντες πολλών χρήσεων!

Έλενα Ολυμπίου
Μουσική παραγωγός και ηθοποιός

Δες το βίντεο

Ψωνίστε με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Οι πλαστικές σακούλες μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά έχουν ένα εκπληκτικά μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κάθε πλαστική σακούλα χρησιμοποιείται για μόλις 12 λεπτά, κατά μέσο όρο. Μετά από αυτό το διάστημα, η πλαστική σακούλα γίνεται απόβλητο. Περίπου το 8%  της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών και πολλά εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των δισεκατομμυρίων πλαστικών σακούλων που καταναλώνονται στον πλανήτη κάθε χρόνο. Επιπλέον, οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούν πολλά ορυκτά καύσιμα για να φτάσουν σε εμάς, καθώς αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο.

Οι πλαστικές σακούλες στα ταμεία των υπεραγορών είναι σχεδιασμένες για μία χρήση. Υποτίθεται ότι διαρκούν μόνο όσο το ταξίδι από το κατάστημα στο σπίτι, επομένως είναι συνήθως λεπτές και μη ανθεκτικές. Σε όλους έχει τύχει οι πλαστικές σακούλες να σκίζονται από αιχμηρά αντικείμενα ή τα χερούλια τους να σκίζονται από ένα βαρύ φορτίο.

Από την άλλη, οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες είναι πιο σκληρές και πιο ανθεκτικές. Μπορούν να αντέξουν περισσότερο βάρος από τις κανονικές πλαστικές σακούλες και είναι λιγότερο πιθανό να σκιστούν, ακόμα και όταν είναι γεμάτες με αιχμηρά αντικείμενα.

Συν τοις άλλοις, οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών διατίθενται σε μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικά υλικά και σχέδια. Από βαμβάκι και καμβά μέχρι ύφασμα κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα μπουκάλια νερού, οι καταναλωτές πλέον έχουν αρκετές επιλογές. Ενώ τα υλικά μπορεί να διαφέρουν, όλες οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών είναι ελαφριές, ανθεκτικές και πλένονται, επιτρέποντας πολλά χρόνια χρήσης.

Πώς να φτιάξετε tote bags από παλιά φανελάκια!

Ζωή Φιλίππου 
Fashion / Textile designer

Δες το βίντεο

Τι είναι το Upcycling ρούχων και γιατί είναι σημαντικό για το περιβάλλον;

Εάν κάνετε εκκαθάριση στην ντουλάπα σας ή μετακομίζετε σε ένα νέο σπίτι, μπορεί να αναρωτιέστε τι να κάνετε με τα ρούχα που δεν φοράτε πια. Η δωρεά, η πώληση, η ανακύκλωση ή το upcycling, είναι όλα εξαιρετικές επιλογές.

To upcycling των ρούχων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μετατρέψετε τα ρούχα σας σε κάτι άλλο, χωρίς να βλάψετε το περιβάλλον. Έχει πολλά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως λιγότερα απόβλητα και χαμηλότερη ρύπανση, ενώ εξοικονομεί νερό και ενέργεια. Η υπερπαραγωγή και η υπερκατανάλωση νέων ρούχων, αυτό που αποκαλούμε fast fashion, προκαλεί μεγάλη ζημιά στον πλανήτη, αλλά και στους ανθρώπους και στα ζώα που ζουν σ’ αυτόν.

Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως. Είναι υπεύθυνη για τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, ρύπανσης και εκπομπών άνθρακα. Ο τρόπος που καταναλώνουμε και πετάμε τα ρούχα σήμερα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για περισσότερο από το 8% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ αν συνεχιστεί η τάση, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 50% έως το 2030.

Οικολογικές συμβουλές για κατοικίδια!

Φαίδρα Σαρικάκη
Ραδιοφωνική παραγωγός

 

Δες το βίντεο

Εύκολες συμβουλές σε σκυλογονείς για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Εάν είστε περήφανοι κηδεμόνες κατοικίδιων, θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι αγαπάτε και νοιάζεστε για τα ζώα. Και επειδή ζωοφιλία και οικολογία είναι έννοιες αλληλένδετες, είναι σημαντικό οι κηδεμόνες ζώων να κάνουν ό,τι μπορούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κακά νέα είναι ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου αυξάνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακά σας. Αλλά μην πανικοβάλλεστε, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Απλώς ακολουθήστε μερικές βασικές συμβουλές όπως οι πιο κάτω:

Τα παιχνίδια για σκύλους είναι ζωτικής σημασίας για να διασκεδάσουν και να τα διατηρηθούν γυμνασμένα, αλλά πολλά από αυτά είναι κατασκευασμένα από πλαστικό! Γιατί να μην δοκιμάσετε να ανανεώσετε παλιά οικιακά είδη και να πειραματιστείτε φτιάχνοντας μερικά σπιτικά παιχνίδια;

Είτε το κατοικίδιο ζώο σας λατρεύει το μπάνιο είτε όχι, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το χρειάζεται! Φροντίστε λοιπόν να μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν χημικά βλαβερά προς το περιβάλλον. Μάλιστα, μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε σπιτικά προϊόντα με φυσικά συστατικά που δεν βλάπτουν ούτε το κατοικίδιό σας αλλά ούτε και τον πλανήτη!

Η καθημερινή βόλτα του σκύλου σας είναι ίσως η πιο βαρετή ευθύνη, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει, ενώ παράλληλα οι τετράποδoι φίλοι αρέσκονται στο να κάνουν τις ανάγκες τους σε πολλά διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της βόλτας! Είναι υποχρέωσή σας ως κηδεμόνες να καθαρίζετε τις ακαθαρσίες τους και να τις πετάτε σε ενδεδειγμένους κάδους σκουπιδιών. Προτιμήστε βιοδιασπώμενα σακουλάκια γι’ αυτή τη δουλειά ή ακόμα και εφημερίδες, αν το ψάξετε λιγάκι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις!

Πώς να απολαμβάνουμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά ολόχρονα!

Χαρά Οδυσσέως 
Κλινική διατροφολόγος

Δες το βίντεο

Γιατί είναι πιο βιώσιμο να τρώμε εποχιακά προϊόντα και πώς μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.

Είναι γεγονός ότι η ποικιλία των φρούτων και λαχανικών που έχουμε διαθέσιμα το καλοκαίρι είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον χειμώνα. Υπάρχουν τόσα πολλά εποχιακά προϊόντα που μας λείπουν και δεν μπορούμε να τα απολαύσουμε ολόχρονα.

Φυσικά, μπορούμε να αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά και εκτός εποχής και αυτό συμβαίνει είτε γιατί καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, είτε γιατί έρχονται αεροπορικώς από θερμότερες χώρες του κόσμου όπου μαζεύονται πριν από την ώρα της συγκομιδής τους και ωριμάζουν μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας. Συγκρίνετε όμως τη γεύση και τη μυρωδιά μιας λαχταριστής αυγουστιάτικης ντομάτας με αυτή του θερμοκηπίου που τρώμε τον χειμώνα.

Όμως, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα διατηρήσουμε χωρίς συμβιβασμούς στα θρεπτικά συστατικά τους. Η καλλιέργεια και η διατήρηση της τροφής μας είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της βιωσιμότητας. Η χρήση αλατιού, ζάχαρης, λαδιού, ξιδιού και αλκοόλ είναι όλες μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για να διατηρήσουν τη σοδειά τους.

Ο ευκολότερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι τα φρούτα και λαχανικά σας θα είναι διαθέσιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι να τα καταψύξετε. Η κατάψυξη λειτουργεί καλύτερα με φρούτα και λαχανικά που μαζεύονται στο απόγειο της ωρίμανσης και της φρεσκάδας τους.

Πρασίνισε το μπαλκόνι σου!

Εύα  Αντωνίου
Certified plant lady
Ιδρύτρια του Roots – The Space

Δες το βίντεο

Γιατί το να φτιάξεις έναν κήπο στο μπαλκόνι σου είναι μια υπέροχη ιδέα;

Γι’ αυτούς που ζουν σε διαμερίσματα, πολλά από τα προνόμια των παραδοσιακών σπιτιών δεν είναι διαθέσιμα. Η κηπουρική, όμως, δεν είναι ένα από αυτά καθώς είναι ένα χόμπι το οποίο μπορεί να εξασκηθεί οπουδήποτε από οποιονδήποτε. Ακόμα και διαμερίσματα με περιορισμένο ηλιακό φως, μπορούν να μετατραπούν σε μικρούς παράδεισους όπου μπορούν να καλλιεργηθούν όχι μόνο καλλωπιστικά φυτά αλλά και βότανα.

Ήξερες ότι υπάρχει φυσικό αντικαταθλιπτικό στο χώμα;

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον λόγο που τα παιδιά αλλά και τα κατοικίδιά μας λατρεύουν τόσο πολύ να παίζουν με τα χώματα και τις λάσπες! Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο χώμα, βοηθούν στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία παράγουν σεροτονίνη. Απλώς κάπου στην πορεία μεγαλώνοντας, το ξεχάσαμε. Καιρός λοιπόν – αφού το λέει και η επιστήμη – να γίνουμε και πάλι παιδιά.

Η κηπουρική επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί και ως θεραπεία σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κηπουρική ενίσχυσε την ψυχοκοινωνική ευημερία των ατόμων στη φυλακή ενώ σημειώθηκε ακόμα και μείωση στα ποσοστά υποτροπής.

Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων κορτιζόλης (ορμόνη που ευθύνεται για το στρες) στα άτομα που ασχολήθηκαν με την κηπουρική έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Τα χαμηλά επίπεδα της κορτιζόλης βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μας επιτρέπουν να αφομοιώνουμε καλύτερα το φαγητό, να ενισχύουμε τη μνήμη μας, ενώ συνδέονται και με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Φτιάχνουμε ένα upcycled coffee table!

makeART – Αντώνης, Νικόλας και Λένος 
Δημιουργοί επίπλων

Δες το βίντεο

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το «Upcycling» για τον πλανήτη;

Πιθανότατα έχετε ακούσει για το «fast fashion» και σίγουρα είστε εξοικειωμένοι με το «fast food». Έχετε ακούσει όμως ποτέ για το «fast furniture»; Ο αντίκτυπος που έχουν τα έπιπλα στο περιβάλλον μας είναι ένα πρόβλημα που αξίζει να συζητήσουμε.

Δυστυχώς σήμερα τα περισσότερα από τα έπιπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι φτηνά, μαζικής παραγωγής και χαμηλής ποιότητας, σχεδιασμένα να είναι μιας χρήσης, γιατί σε αυτή την κοινωνία ζούμε τώρα. Μια κοινωνία που καταναλώνει πολύ και πετάει εύκολα. Η ποσότητα των επίπλων στις χωματερές, καταλαμβάνει περισσότερο από το 5%, που σίγουρα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός!

Γι’ αυτό και η πρακτική του upcycling επίπλων είναι ευεργετική και για το περιβάλλον και για την τσέπη μας.

Τι είναι όμως το upcycling; Πολύ απλά, η τάση αυτή είναι στην ουσία η αναβαθμιστική ανακύκλωση, δηλαδή η επαναχρησιμοποίηση παλιών επίπλων και αντικειμένων, αφού πρώτα τα έχουμε αναβαθμίσει με διάφορες πρακτικές μετατροπές, ενώ κάποιες φορές σημαίνει ακόμα και την αλλαγή χρήσης του επίπλου.

Πώς να δώσετε νέα ζωή στα παλιά σας ρούχα!

Ζωή Φιλίππου 
Fashion / Textile designer

Δες το βίντεο

Τι σημαίνει upcycling ρούχων;

To upcycling ρούχων είναι η μεταμόρφωση παλιών, φθαρμένων ή κατεστραμμένων ρούχων, σε κάτι καινούριο!

Ρούχα που δεν εφαρμόζουν πλέον, είναι σκισμένα ή κατεστραμμένα, τώρα μπορούν να μετατραπούν σε κάτι εντελώς νέο.

Γιατί να ασχοληθείτε με το upcycling ρούχων;

Το τρέχον μοντέλο της βιομηχανίας μόδας είναι εξαιρετικά σπάταλο και μαζικά ρυπογόνο. Έρευνες εκτιμούν ότι η κλωστοϋφαντουργία συνεισφέρει περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών – περισσότερο από τη ναυτιλία και τις πτήσεις μαζί.

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 20.000 λίτρα γλυκού νερού για να παραχθεί ένα κιλό βαμβάκι, αρκετά για ένα τζιν και ένα μπλουζάκι! Και με τη γεωργία να αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής χρήσης του γλυκού νερού, μπορούμε να περιμένουμε δραματικές αλλαγές στη βιομηχανία τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Μπορείς κι εσύ να κάνεις upcycling τα παλιά σου ρούχα πολύ εύκολα! Ξεκίνα με κάτι απλό, όπως η υπέροχη φούστα που μας δείχνει η Ζωή στο βίντεο της για τα Lidl Eco Hacks.

Φτιάχνουμε σπιτικό κομπόστ

Νατάσα Χρίστου
αρχιτέκτονας, sustainability consultant και co-founder του Gardens of the Future

Δες το βίντεο

Τα πλεονεκτήματα του κομπόστ

Καταρχάς, είναι δωρεάν! Χρησιμοποιείς σκουπίδια που κανονικά θα πέταγες και φτιάχνεις κάτι πολύ χρήσιμο.

Οι γλάστρες και οι κήποι που είναι πλούσια σε κομπόστ παράγουν ζωηρά φυτά ανεξάρτητα από το αν καλλιεργείς λαχανικά, βότανα ή λουλούδια.

Η προσθήκη κομπόστ βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους και διεγείρει την υγιή ανάπτυξη των ριζών στα φυτά. Η οργανική ύλη που παρέχεται στο κομπόστ παρέχει τροφή για τους μικροοργανισμούς, που διατηρούν το έδαφος σε μια υγιή, ισορροπημένη κατάσταση.

Δεν χρειάζεται να προσθέσεις ή να αγοράσεις λίπασμα. Απλώς ανακατεύεις το κομπόστ στο έδαφος. Το κομπόστ περιέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για την καλύτερη ανάπτυξη.

Είναι μια διαδικασία που σε κάνει να νιώθεις ωραία! Μπορείς να σκεφτείς άλλη περίπτωση που μπορείς να μετατρέψεις τα σκουπίδια σε θησαυρό; Επιπλέον, τα απορρίμματα δεν καταλήγουν στη χωματερή, μειώνοντας το αποτύπωμά σου.

Πώς λειτουργεί λοιπόν;

Απλώς αναμιγνύεις τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας σε έναν σωρό ή κάδο και παρέχεις τις κατάλληλες συνθήκες για να ενθαρρύνεις την αποσύνθεση. Άσε τα βακτήρια και τους μύκητες να δουλέψουν ανακυκλώνοντας τα απόβλητά σου μετατρέποντάς τα σε κομπόστ.

Να θυμάσαι όμως ότι δεν βάζουμε ό,τι θέλουμε στον κομποστοποιητή μας. Υπολείμματα λαχανικών, τσόφλια αυγών, φύλλα, εφημερίδες, κοπριά (από χορτοφάγα ζώα), κατακάθια και φίλτρα καφέ είναι όλα ιδανικά. Δεν βάζουμε όμως κρέας ή ζωικά προϊόντα (κόκαλα, ψάρια, αυγά, βούτυρο, γιαούρτι κ.λπ.), ζιζάνια ή σπόρους ζιζανίων, περιττώματα κατοικίδιων ζώων και συνθετικά χημικά.

Το νερό είναι υπερ-πολύτιμο! Δεν το σπαταλάμε!

Έλενα Ολυμπίου
Μουσική παραγωγός και ηθοποιός

Δες το βίντεο

Το νερό είναι το σημαντικότερο αγαθό στον πλανήτη

Στην Κύπρο, 1 στους 4 ανθρώπους παραδέχεται ότι θεωρεί δεδομένη την απεριόριστη διαθεσιμότητα νερού, χωρίς να έχει ιδέα πόσο καταναλώνει καθημερινά. Το 67% πιστεύει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λιγότερο νερό από όσο ήδη καταναλώνει. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι πέφτουν έξω στο πόσο νερό χρησιμοποιούν πραγματικά κατά 55%. Ένα μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί 350 λίτρα νερό την ημέρα, αλλά οι άνθρωποι υπολογίζουν ότι χρησιμοποιούν μόνο 157.

Το πρόβλημα είναι ότι θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα. Οι περισσότεροι από εμάς ανήκουμε σε αυτό το ¼.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο μέρος της ζωής. Το χρειαζόμαστε καθημερινά για να ζούμε και να εκτελούμε ζωτικές λειτουργίες στον οργανισμό μας. Τα φυτά και τα ζώα χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν. Η γη αποτελείται κυρίως από νερό, περίπου το 71%. Αυτό το νερό ανακυκλώνεται συνεχώς, επομένως δεν είναι ένα απεριόριστο αγαθό. Η ποσότητα του νερού στη Γη παραμένει πάντα η ίδια, δεν το χάνουμε και δεν δημιουργούμε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και προφανώς δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το νερό με το οποίο πλύναμε τα δόντια μας σήμερα το πρωί μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με έναν δεινόσαυρο!

Λοιπόν το γεγονός, όμως, είναι ότι λιγότερο από το 1% του νερού της γης είναι χρησιμοποιήσιμο για εμάς! Το θαλασσινό νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για την παροχή πόσιμου νερού, καθώς η περιεκτικότητά του σε αλάτι είναι πολύ υψηλή και οι διαδικασίες για την αφαίρεση του αλατιού έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος. Υπάρχει, επίσης, μεγάλη ενεργειακή απαίτηση και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Η θερμότητα από τον ήλιο το κάνει αυτό φυσικά στον κύκλο του νερού, μετατρέποντας το θαλασσινό νερό σε αέριο μέσω της εξάτμισης και αφήνοντας πίσω το αλάτι. Από το μικρό ποσοστό γλυκού νερού που διατίθεται για ανθρώπινη χρήση, ένα τεράστιο 70% προορίζεται για την καλλιέργεια τροφίμων και την εκτροφή ζώων. Επομένως, υπάρχει μόνο περιορισμένη ποσότητα γλυκού νερού διαθέσιμη αποκλειστικά για χρήση από εμάς.

Ίσως, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε πραγματικά πώς μπορούμε να μειώσουμε την αλόγιστη σπατάλη του νερού. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, αλλά ας ξεκινήσουμε με μερικά βασικά πρώτα βήματα που έχουν όμως μεγάλο αντίκτυπο αν τα εφαρμόζουμε όλοι.

Φρέσκιες ιδέες για το μπαγιάτικο ψωμί!

Μαρία Μαρκιτανή
Σεφ / Food Lover

Δες το βίντεο

Τελικά το ψωμί μπορεί να έχει περισσότερες ζωές κι από μια γάτα!

Μόλις το ψωμί εκτεθεί στον αέρα και κρυώσει, αρχίζει να χάνει την υγρασία του, στεγνώνει και σκληραίνει όσο περνάει ο καιρός. Μέσα σε μια-δυο μέρες, το αχνιστό φρέσκο καρβέλι μπαγιατεύει, εξορισμένο στις γωνίες της ψωμιέρας ή στο πίσω μέρος του ψυγείου, αγνοημένο και ξεχασμένο. Το μόνο που μένει είναι να πεταχτεί στα σκουπίδια, σωστά; Λάθος!

Εκατομμύρια κομμάτια ψωμί πετιούνται κάθε μέρα και μάλιστα πολλές φορές τυχαίνει να πετάξουμε ακόμα και ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί πριν καν το ανοίξουμε! Το ψωμί είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά, αφού βρίσκεται στο τραπέζι μας καθημερινά. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν τρώμε τόσο πολύ ψωμί όσο αγοράζουμε, κάτι που είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το ψωμί είναι μια από τις κατηγορίες τροφίμων που πετάμε περισσότερο. Ενδεικτικά, από τους 100 εκατομμύρια τόνους ψωμιού που παράγονται παγκοσμίως ετησίως, εκατοντάδες τόνοι πιστεύεται ότι σπαταλούνται καθημερινά. Για ακρίβεια, σχεδόν το μισό από το ψωμί που παράγεται στην χώρα μας, το 44%, πετιέται στα σκουπίδια. Σύμφωνα με μελέτες, το 25% της συνολικής παραγωγής ψωμιού και αρτοποιίας χάνεται κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, πριν καν φτάσει στα ράφια!

Το ψωμί είναι σχετικά απλό αν σκεφτούμε ότι μπορεί να γίνει μόνο με τρία βασικά συστατικά, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά κάποιο τρόπο τόσο περίπλοκο που μοιάζει σχεδόν μαγικό. Μην το αφήνετε να πάει χαμένο. Εμπιστευτείτε μας, δεν θα μετανιώσετε.

Λέμε αντίο στις πλαστικές συσκευασίες!

Φαίδρα Σαρικάκη
Ραδιοφωνική παραγωγός

 

Δες το βίντεο

Σώζουμε τον πλανήτη, μια πλαστική συσκευασία τη φορά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πλαστικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι έχει πολλές θετικές ιδιότητες – φθηνό, εύκολο στην κατασκευή, ευέλικτο και προσιτό – γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τα πλαστικά απόβλητα είναι εκτός ελέγχου και προκαλούν τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χύνονται στον ωκεανό κάθε χρόνο και οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα μικροπλαστικά ενσωματωμένα βαθιά στον πάγο της Αρκτικής.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η πλαστική ρύπανση; Ουσιαστικά, είναι η συσσώρευση συνθετικών πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον που φτάνει σε βαθμό που προκαλεί προβλήματα στους βιότοπους της άγριας ζωής, στα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο.

Αρχικά, η εφεύρεση του πλαστικού ήταν επαναστατική. Ωστόσο, μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, είδαμε την πλαστική ρύπανση να μολύνει όλα τα είδη οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βυθού του ωκεανού και των βουνών.

Το 2016, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαπίστωσε ότι παράγονται 78 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ετησίως και μόνο το 14% ανακυκλώνεται ενώ το 32% διαρρέει στο περιβάλλον. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το 2014, η αναλογία ψαριών προς πλαστικό ήταν 5:1. Προέβλεψαν ότι μέχρι το 2050 αυτή η αναλογία θα ήταν 1:1, άρα θα υπήρχε τόσο πλαστικό στις θάλασσες όσο και τα ψάρια. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πρόκειται για παγκόσμια ρύπανση σε εξαιρετικά επιζήμια κλίμακα.

Και τώρα αναρωτηθείτε: Πραγματικά χρειάζεστε 3-4 πλαστικές μπουκάλες νερό την ημέρα; Ειλικρινά θέλετε αυτό το πλαστικό καλαμάκι στον καφέ; Εκείνη την πλαστική σακούλα; Να θυμάστε ότι η αλλαγή ξεκινάει από εμάς!

Εσείς ξέρετε τι είναι το upcycling;

makeART – Αντώνης, Νικόλας και Λένος 
Δημιουργοί επίπλων

Δες το βίντεο

Τι σημαίνει «Upcycling» και πώς ωφελεί τον πλανήτη;

Ενώ πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με το concept της ανακύκλωσης, είτε πρόκειται για ανακύκλωση πλαστικών, χαρτιού, γυαλιού ή υφασμάτων, μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τον όρο «upcycle».

Το upcycling γίνεται ένας ολοένα και πιο δημοφιλής όρος στον κόσμο της βιωσιμότητας. Το hashtag #upcycle στο Instagram έχει πάνω από πέντε εκατομμύρια δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων εικόνων από ανακυκλωμένα έργα τέχνης, ρούχα, έπιπλα DIY και πολλά άλλα.

Τι είναι λοιπόν το Upcycling; Και πώς μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη; upcycle σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση. Εξ ορισμού, upcycle σημαίνει ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση ενός αντικειμένου με τρόπο που αυξάνει την αξία του. Με άλλα λόγια, upcycle είναι να παίρνεις κάτι παλιό και να δημιουργείς κάτι νέο και καλύτερο.

Το upcycling υποστηρίζει επίσης την κυκλική οικονομία. Η κυκλική οικονομία είναι ένα σύστημα κατά το οποίο, τα αγαθά χρησιμοποιούνται και επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές αντί να απορρίπτονται μετά από μία χρήση. Αυτό το σύστημα είναι πιο βιώσιμο γιατί βασίζεται στη χρήση όσων ήδη έχουμε, παρά στη συνεχή δημιουργία νέων προϊόντων από νέα υλικά.

Πώς όμως βοηθά το Upcycling τον πλανήτη;

Το concept του upcycle είναι απίστευτα ωφέλιμο για τον πλανήτη αφού καταφέρνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα:

-Επαναχρησιμοποιεί υλικά που ήδη υπάρχουν και δημιουργεί κάτι νέο.

-Ελαχιστοποιεί την εξόρυξη φυσικών πόρων.

-Μειώνει την ποσότητα των σκουπιδιών στις χωματερές.

Δίνοντας μια νέα ζωή στα μεταχειρισμένα προϊόντα, μειώνεται η ανάγκη χρήσης υλικών που προέρχονται από επιβλαβή ή μη βιώσιμα υλικά, όπως το πλαστικό, για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Φτιάχνουμε το δικό μας μποστανάκι!

Νατάσα Χρίστου
Αρχιτέκτονας, Συνιδρυτής του Gardens of the future

 

 

Δες το βίντεο

Τι σημαίνει «Upcycling» και πώς ωφελεί τον πλανήτη;

Τα περισσότερα λαχανικά καλλιεργούνται πολύ εύκολα, μόνο με τη βοήθεια λίγων απλών πραγμάτων: λίγο χώμα, λίγο νερό και λίγο ήλιο. Και δεν χρειάζεστε μεγάλη αυλή για να φτιάξετε έναν λαχανόκηπο. Ακόμη και το πιο μικρό κομμάτι χώρου μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν καταπράσινο, ακμάζοντα κήπο που θα σας κάνει να νιώθετε περήφανοι.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερα από ένα φρέσκο λαχανικό από τον κήπο σας. Το μαζεύετε φρέσκο όταν είναι απόλυτα έτοιμο, έτσι μπορείτε να γευτείτε αυτή την υπέροχη φρεσκάδα απευθείας από το φυτό! Είναι μια όμορφη ενασχόληση που σας χαλαρώνει και σας βοηθά να αποφορτίσετε!

Επιλέγοντας βιολογική κηπουρική, διασφαλίζετε ότι οι καλλιέργειές σας είναι ασφαλείς για εσάς και την οικογένειά σας. Όπως είναι φυσικό, δεν είναι εφικτό να παράγετε μόνοι σας όλα τα φρούτα και λαχανικά που χρειάζεται η οικογένειά σας, αλλά η ικανοποίηση που θα νιώσετε όταν φάτε την πρώτη ντοματούλα που καλλιεργήσατε οι ίδιοι, θα είναι σίγουρα πολύ μεγάλη!

Το να έχετε τον δικό σας λαχανόκηπο βοηθάει το περιβάλλον με πάρα πολλούς τρόπους. Εάν καλλιεργείτε τον μικρό σας κήπο χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά, δεν συμβάλλετε περαιτέρω στη ρύπανση του νερού και του αέρα. Μπορεί να φαίνεται κάτι μικρό, αλλά κάθε προσπάθεια μετρά!

Φτιάχνοντας τον δικό σας κήπο στο σπίτι έχει ευεργετικές ιδιότητες και στα παιδάκια σας! Η έκθεσή τους στην κηπουρική μπορεί να τα βοηθήσει να συνδεθούν περισσότερο με τη φύση. Η ενασχόληση τους με τον κήπο μπορεί να αλλάξει τη σχέση τους με το φαγητό. Μαθαίνοντας από πού προήλθε η τροφή τους, πώς να μεγαλώνουν και να φροντίζουν το φυτό μέχρι και τη συγκομιδή του, θα τα διδάξει πώς να είναι πιο υπεύθυνα όσον αφορά το φαγητό.

Πώς να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά περισσότερο!

Χαρά Οδυσσέως 
Κλινική διατροφολόγος

Δες το βίντεο

Συμβουλές για λιγότερη σπατάλη φρούτων και λαχανικών

“Ποτέ μην πηγαίνετε πεινασμένοι στο σουπερμάρκετ” είναι μια συμβουλή που σίγουρα έχετε ακούσει αρκετά μέσα στα χρόνια και είναι πράγματι πολύ χρήσιμη. Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Από αυτά, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη μεγαλύτερη σπατάλη από όλα τα είδη τροφίμων.

Φανταστείτε να πηγαίνετε στην υπεραγορά για να αγοράσετε τα τρόφιμα της εβδομάδας και στη συνέχεια να πετάτε μια σακούλα με φρούτα και λαχανικά. Κι αυτό, κάθε εβδομάδα! Η σπατάλη τροφίμων είναι επιζήμια για τη Γη και το περιβάλλον ενώ κοστίζει χρήματα και πολύτιμους πόρους.

Όταν τα τρόφιμα σαπίζουν μαζί με άλλα οργανικά υλικά σε χωματερές, εκπέμπουν μεθάνιο, το οποίο είναι 25 φορές πιο ισχυρό από τη ρύπανση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η σπατάλη τροφίμων μπορεί επίσης να προσελκύσει τρωκτικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και αρρώστιες. Όπως γίνεται κατανοητό λοιπόν, η σπατάλη φαγητού δεν είναι τόσο ασήμαντη όσο νομίζαμε.

Όμως, πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη των φρούτων και των λαχανικών μας, αφού τα αγοράσουμε; Η σωστή αποθήκευση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη διατήρηση των τροφίμων. Κάποια φρούτα και λαχανικά μπορεί να κρατήσουν ακόμα και 2 εβδομάδες περισσότερο αν τα διατηρήσουμε σωστά στο ψυγείο.