Η πρωτοβουλία Lidl Eco Hacks αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι της πλούσιας περιβαλλοντικής δράσης που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια η Lidl Κύπρου και καταπιάνεται με θέματα όπως η σπατάλη φαγητού και γενικά η σπατάλη (food waste, zero waste), η επανάχρηση ή η μεταμόρφωση παλιών ειδών και υλικών (reusable items & upcycling), με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Στα πλαίσια της νέας αυτής καμπάνιας, η Lidl Κύπρου δημιούργησε μια σειρά από επεισόδια με native τοπικό περιεχόμενο από Κύπριους ambassadors με καθημερινά, εύκολα life hacks που θα αποτυπωθούν σε μια σειρά από μικρά social media βίντεο.
Απολαύστε τα και δοκιμάστε τα και σεις!
Νατάσα Χρίστου, αρχιτέκτονας, sustainability consultant και co-founder του Gardens of the Future

Φτιάχνουμε σπιτικό κομπόστ

Τα πλεονεκτήματα του κομπόστ

Καταρχάς, είναι δωρεάν! Χρησιμοποιείς σκουπίδια που κανονικά θα πέταγες και φτιάχνεις κάτι πολύ χρήσιμο.

Οι γλάστρες και οι κήποι που είναι πλούσια σε κομπόστ παράγουν ζωηρά φυτά ανεξάρτητα από το αν καλλιεργείς λαχανικά, βότανα ή λουλούδια.

Η προσθήκη κομπόστ βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους και διεγείρει την υγιή ανάπτυξη των ριζών στα φυτά. Η οργανική ύλη που παρέχεται στο κομπόστ παρέχει τροφή για τους μικροοργανισμούς, που διατηρούν το έδαφος σε μια υγιή, ισορροπημένη κατάσταση.

Δεν χρειάζεται να προσθέσεις ή να αγοράσεις λίπασμα. Απλώς ανακατεύεις το κομπόστ στο έδαφος. Το κομπόστ περιέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για την καλύτερη ανάπτυξη.

Είναι μια διαδικασία που σε κάνει να νιώθεις ωραία! Μπορείς να σκεφτείς άλλη περίπτωση που μπορείς να μετατρέψεις τα σκουπίδια σε θησαυρό; Επιπλέον, τα απορρίμματα δεν καταλήγουν στη χωματερή, μειώνοντας το αποτύπωμά σου.

Πώς λειτουργεί λοιπόν;

Απλώς αναμιγνύεις τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας σε έναν σωρό ή κάδο και παρέχεις τις κατάλληλες συνθήκες για να ενθαρρύνεις την αποσύνθεση. Άσε τα βακτήρια και τους μύκητες να δουλέψουν ανακυκλώνοντας τα απόβλητά σου μετατρέποντάς τα σε κομπόστ.

Να θυμάσαι όμως ότι δεν βάζουμε ό,τι θέλουμε στον κομποστοποιητή μας. Υπολείμματα λαχανικών, τσόφλια αυγών, φύλλα, εφημερίδες, κοπριά (από χορτοφάγα ζώα), κατακάθια και φίλτρα καφέ είναι όλα ιδανικά. Δεν βάζουμε όμως κρέας ή ζωικά προϊόντα (κόκαλα, ψάρια, αυγά, βούτυρο, γιαούρτι κ.λπ.), ζιζάνια ή σπόρους ζιζανίων, περιττώματα κατοικίδιων ζώων και συνθετικά χημικά.