Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου, εκεί όπου η γεύση συναντά τη βιωσιμότητα!

Ο Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας διοργανώνεται ετησίως στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, η οποία έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα στις 18 Ιουνίου. Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία της Lidl Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Σκοπός των Σχολών, Κολεγίων και Ινστιτούτων που διαγωνίζονται, είναι να δημιουργήσουν το πιο γευστικό αλλά και το πιο βιώσιμο μενού τριών πιάτων που να ανταποκρίνεται στα κριτήρια που τίθενται από την επιτροπή. Μεταξύ άλλων, τα κριτήρια που αξιολογούνται είναι η εποχικότητα και εντοπιότητα των πρώτων υλών, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και νερού για την παρασκευή τους, τα μεγέθη των μερίδων, η χρήση βιώσιμων προϊόντων και η ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών.

 

Τι είναι η βιώσιμη γαστρονομία;

Η βιώσιμη γαστρονομία ορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ως «η κουζίνα που λαμβάνει υπόψη της από πού προέρχονται τα συστατικά της, πώς καλλιεργούνται τα προϊόντα και πώς φτάνουν στις αγορές και, τελικά, στα πιάτα μας».

4oς Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας

Δες το βίντεο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024, στη Lidl Food Academy η τελετή απονομής των βραβείων του 4ου Διαγωνισμού Βιώσιμης Γαστρονομίας. Η φετινή εκδήλωση ανέδειξε για ακόμα μία φορά το αρμονικό μείγμα της γαστρονομικής καινοτομίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης, υπογραμμίζοντας, έτσι, τα ταλέντα και τις δεσμεύσεις των νέων επαγγελματιών της γαστρονομίας σε όλη την Κύπρο.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το American College, το City Unity College, το KES College και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ). Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να επινοήσουν δημιουργικά μενού που κρίθηκαν, όχι μόνο με βάση τη γεύση, αλλά και με την τήρηση των αρχών της αειφορίας, όπως η χρήση τοπικών και εποχιακών υλικών και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας.

Νικητής του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκε το American College με την ομάδα να απαρτίζεται από τους Μαρία Δημητρίου, Μιχάλης Μιχαήλ και Yara Al Ayyas.

3oς Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας

Δες το βίντεο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ενώ η τελετή απονομής έλαβε χώρα στις 15 Ιουνίου 2023, στον κήπο της Lidl Food Academy.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος τα κολέγια /σχολές Intercollege, American College, KES College, τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και η Ακαδημία Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να στήσουν ένα δημιουργικό μενού το οποίο να ξεχωρίζει γευστικά, ταυτόχρονα όμως, να ανταποκρίνεται και στα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή, τα οποία ήταν μεταξύ άλλων, η εποχικότητα, η εντοπιότητα των πρώτων υλών, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και νερού, η χρήση βιώσιμων προϊόντων και η ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών.

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Σχολή ΜΙΕΕΚ (Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Την ομάδα αποτελούσαν η Κατερίνα Γιάγκου, η Μαρία Ξινάρη, και η Χάρις Νικολάου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ. Μιχάλη Αναστασίου που με μεγάλη περηφάνια δέχθηκαν τα βραβεία τους.

2ος  Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας

Δες το βίντεο

Με μεγάλη ανταπόκριση και θέρμη, ολοκληρώθηκε ο 2ος Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου που έλαβε χώρα στις 15 Ιουνίου 2022, στη Lidl Food Academy, στην καρδιά της Λευκωσίας. Ο διαγωνισμός διεξάχθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Γεωργίας καθώς και του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος τα κολέγια / σχολές Alpha Culinary & Beverage, American College και Intercollege. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν το πιο γευστικό αλλά και βιώσιμο μενού τριών πιάτων.

Μεγάλος νικητής, αναδείχθηκε η Ακαδημία Alfa Culinary & Beverage. Την ομάδα αποτελούσαν οι: Χρίστος Σάνγκα, Μάριος Παπαπροδρόμου, και Βαλεντίνα Γαλαντάρη με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Αυξέντη που με μεγάλη περηφάνια δέχτηκαν τα βραβεία τους.

1ος  Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας

Δες το βίντεο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου που στήριξε με την αιγίδα του το Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος και ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Σε εκδήλωση που έγινε στη Lidl Food Academy την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, ανακοινώθηκαν πανηγυρικά οι νικητές!  Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα κολέγια Alfa Culinary & Βeverage, American College, Intercollege και InterNapa College.

Η ομάδα του Intercollege με τους Κυριάκο Κερλέγκου, Συμεών Στεφάνου και Ευστάθιο Φράγκου ήταν ο μεγάλος νικητής της εκδήλωσης. Υπεύθυνος της ομάδας του Intercollege ήταν ο κος Νικόλας Κωνσταντίνου.  Η ομάδα κατάφερε μέσα σε 90 λεπτά να δημιουργήσει ένα μενού τριών πιάτων, το οποίο πληρούσε συγκεκριμένα κριτήρια βιώσιμης γαστρονομίας.