Ακαδημία φαγητού για παιδιά στη Lidl Food Academy

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το πρόγραμμα «Ακαδημία Μαγειρικής για Παιδιά» είναι μια πρωτοβουλία της Lidl Κύπρου που αποσκοπεί να διδάξει τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου τα οφέλη της σωστά μελετημένης παρασκευής σπιτικού φαγητού. Το πρόγραμμα διεξάγεται από το 2018 στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, και έχει ήδη φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τα σε θέματα που αφορούν τη συνειδητή και υγιεινή διατροφή. Τα μαθήματα του προγράμματος διεξάγονται στη Lild Food Academy από εκπαιδευτή σεφ, με την υποστήριξη διαιτολόγου/διατροφολόγου.
Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση υγείας, ανάπτυξης και ευεξίας. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής όμως, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις καθημερινές μας διατροφικές επιλογές, αφού για χάρη ευκολίας, καταφεύγουμε συχνά στο έτοιμο και γρήγορο φαγητό, το οποίο συνήθως περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και σακχάρων.
Συμμετέχοντας ενεργά στην προετοιμασία και την παρασκευή του γεύματος από μικρή ηλικία, τα παιδιά ενημερώνονται καλύτερα γύρω από τη διατροφική αξία των τροφίμων, μαθαίνοντας δηλαδή, πώς το κάθε φαγητό επηρεάζει το σώμα μας. Επιπρόσθετα, μαγειρεύοντας το γεύμα τους, είναι πιο πιθανό να εκτιμήσουν τον κόπο, τον χρόνο και την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν για το φαγητό, κατανοώντας έτσι τη δύναμη των διατροφικών τους επιλογών. Επιπρόσθετα, όταν τα παιδιά ασχολούνται με τη μαγειρική, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, καθώς και την επίγνωση, ότι βελτιώνοντας το φαγητό μας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας.

Η προώθηση πιο θετικών πρακτικών και συνηθειών σε θέματα διατροφής, σωματικής και ψυχικής ευεξίας, καθώς και η ενδυνάμωση των καταναλωτών (του σήμερα και του αύριο) ώστε να κάνουν πιο υγιείς και ισορροπημένες επιλογές, αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Lidl Cyprus και μέρος του οράματός της για ένα καλύτερο αύριο.

Το πρόγραμμα «Ακαδημία Μαγειρικής για Παιδιά» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αφού λειτουργεί συμπληρωματικά στο αναλυτικό πρόγραμμα Α’ – Γ’ Γυμνασίου της Οικιακής Οικονομίας και ενισχύει την επίτευξη των Δεικτών Επιτυχίας που ακολουθούνται. Τα μαθήματα διεξάγονται κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου και στο κάθε μάθημα μπορεί να συμμετάσχει ένα Τμήμα, έως και 30 παιδιά.

Για δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να αποταθούν στο αρμόδιο τμήμα Οικιακής Οικονομίας της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.