Τροφή για σκέψη για 3η συνεχόμενη χρονιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού, αρχίσαμε πριν 2 χρόνια τη διοργάνωση του Lidl Wellness Camp. Γιατί στη Lidl Κύπρου πιστεύουμε ότι η διατροφή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευεξία μας.

Σε συνεργασία με καταξιωμένους Κύπριους επαγγελματίες, συνδυάζει το φαγητό, την καλή υγεία, την άσκηση και τη βιωσιμότητα, σε ένα χώρο που χαλαρώνει, ξεκουράζει και εμπνέει: τον πανέμορφο Αγρό!

Σας περιμένουμε και φέτος, να μοιραστούμε μαζί την εμπειρία του Lidl Wellness Camp, μέσω διαδραστικών εμπειριών, ευχάριστων παιχνιδιών και ευφάνταστων δραστηριοτήτων. Αποκτώντας ένα νέο ανανεωμένο τρόπο σκέψης στα θέματα υγείας, διατροφής και ευεξίας! Δηλώστε σήμερα συμμετοχή και μπείτε στην κλήρωση και να κερδίσετε μια θέση στο Lidl Wellness Camp για εσάς και την παρέα σας, με όλα τα έξοδα διαμονής και διατροφής πληρωμένα, δωρεάν συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις και μοναδικά δώρα!

Προγραμμα

Σάββατο 15 Οκτωβρίου

Eισαγωγή στο Lidl Wellness Camp 2022

14:40 - 15:00

Προετοιμάστε το σώμα σας για μάθηση με χαλαρωτικές ασκήσεις

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Κυριάκος Πελεκάνος

Γυμναστής

Ο Κυριάκος Πελεκάνος γεννήθηκε στην Λευκωσία και φοίτησε στο The Grammar School Nicosia στο οποίο σήμερα είναι Head of Department της Φυσικής Αγωγής καθώς και υπεύθυνος του αθλητικού προγράμματος του σχολείου. Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης του The Concept 7 Fitness Gym στην Λευκωσία και προπονητής Φυσικής κατάστασης της Εθνικής Καλαθόσφαιρας Αντρών. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Άρση Βαρών και με μετεκπαιδεύσεις στις ΗΠΑ. Είναι παρουσιαστής σε διάφορα συνέδρια Fitness καθώς και σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές.

15:00 - 15:30

Ζωγραφίζοντας τον μελλοντικό μας εαυτό με φόντο την ευδαιμονία

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Γιάννης Μιχαήλ

Συμβουλευτικός ψυχολόγος, ειδικός στη θεραπεία βιοσυντονισμού, ομιλητής έμπνευσης και μέντορας προσωπικής ανάπτυξη

Ο Κυριάκος Πελεκάνος γεννήθηκε στην Λευκωσία και φοίτησε στο The Grammar School Nicosia στο οποίο σήμερα είναι Head of Department της Φυσικής Αγωγής καθώς και υπεύθυνος του αθλητικού προγράμματος του σχολείου. Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης του The Concept 7 Fitness Gym στην Λευκωσία και προπονητής Φυσικής κατάστασης της Εθνικής Καλαθόσφαιρας Αντρών .Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Άρση Βαρών και με μετεκπαιδεύσεις στις ΗΠΑ. Είναι παρουσιαστής σε διάφορα συνέδρια Fitness καθώς και σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές.

Φαγητό και Ψυχολογία

15:30 – 16:00

Από το καλάθι στο στομάχι με ενσυνειδητότητα

Αλήθεια, πεινάμε όταν τρώμε; Πόσες αποφάσεις λαμβάνει καθημερινά ένας άνθρωπος για θέματα φαγητού; Πώς αλλάζουμε τη σχέση μας με το φαγητό, ώστε να αυξήσουμε την ευεξία μας και να βελτιώσουμε τον αυτοέλεγχό μας; Σε μια κουλτούρα έτοιμου και γρήγορου φαγητού, πώς δημιουργούμε συνειδητή σύνδεση με την αίσθηση της πείνας και πώς αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες; Θα απαντηθούν αυτά και άλλα ερωτήματα με πρακτικές και επιστημονικά υποστηριζόμενες εισηγήσεις από την επιστήμη της ψυχολογίας, για να μπορέσουμε να συνδέσουμε το μυαλό με το στομάχι.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Δρ. Ανθή Λούτσιου

Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος και EuroPsy Certified, Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Κλινικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Ανθή Λούτσιου είναι κάτοχος διδακτορικού στην κλινική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιου του Ντένβερ στις ΗΠΑ με πλούσια και πολυετή κλινική εμπειρία με διάφορους πληθυσμούς. Απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως ψυχολόγος σε διάφορες νοσοκομειακές και άλλες δομές. Είναι έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εγγεγραμμένη στο μητρώο κλινικών ψυχολόγων Κύπρου και στο ευρωπαϊκό μητρώο ψυχολόγων με πιστοποίηση EuroPsy (ΓιούροΣάι).
Από το 2005 υπηρετεί στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου διδάσκει σε όλα τα επίπεδα σπουδών και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των πρώτων προγραμμάτων εκπαίδευσης ψυχολόγων στη χώρα μας.
‘Εχει παρουσιάσει το επιστημονικό της έργο σε διάφορα διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Σε συνεργασία με την ερευνητική της ομάδα έχει αναπτύξει μια καινοτόμο συμπεριφοριστική τεχνολογία για μείωση προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά ηλικίας 2-8 χρονών η οποία εφαρμόστηκε αποτελεσματικά με 400+ γονείς.
Η Ανθή είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα ψυχικής υγείας και ευεξίας και έχει σημαντική δράση στην κοινότητα ως ομιλήτρια. Ως εκπαιδεύτρια και σύμβουλος έχει συνεργαστεί με μεγάλους οργανισμούς και σώματα ασφαλείας. Είναι σταθερή υπέρμαχος της ψυχικής ευεξίας στα πεδία της καθημερινότητας, της εργασίας, και του αθλητισμού ενώ η ίδια συνεχίζει να ασχολείται με τα σπορ της κολύμβησης και της κωπηλασίας.
16:00 – 16:30

Όταν το φαγητό γίνεται αρρώστια

Οι διατροφικές διαταραχές (ΔΔ) είναι από τις πιο σοβαρές, πολύπλοκες, απειλητικές για τη ζωή παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν άτομα κάθε υπόβαθρου και φύλου, με τη νευρική ανορεξία να έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε άλλη ψυχική ασθένεια. Χαρακτηρίζονται κυρίως από μια διαταραχή των διατροφικών συμπεριφορών καθώς και από σοβαρή δυσφορία και έντονη ανησυχία σχετικά με το σωματικό βάρος και σχήμα που επηρεάζουν σημαντικά τη ψυχολογική, συναισθηματική και σωματική υγεία ενός ατόμου. Παρά τον ανησυχητικά αυξανόμενο αριθμό ατόμων με ΔΔ, η ενημέρωση για τις παθήσεις αυτές παραμένει χαμηλή και η ντροπή και ο στιγματισμός συχνά εμποδίζουν τα άτομα που υποφέρουν και τις οικογένειες τους να αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια. Στόχος της ομιλίας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα των ΔΔ. Μέσω της ομιλίας θα καταρριφθούν μύθοι ώστε να μειωθεί το στίγμα και να ενθαρρυνθεί η θεραπεία. Το κοινό θα κατανοήσει καλύτερα τα διάφορα είδη ΔΔ και τα χαρακτηριστικά τους, τη σχέση των ατόμων με ΔΔ με το φαγητό και το ρόλο που μπορούμε να έχουμε στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση ΔΔ. Παράλληλα το κοινό θα εξοπλιστεί με βασικές δεξιότητες και συμβουλές ώστε να μπορεί να βοηθήσει τα αγαπημένα του πρόσωπα να ανακάμψουν.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Χριστίνα Αριστοτέλους

Κλινική Διαιτολόγος

Είναι απόφοιτος του τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας του University of Hertfordshire σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ολοκλήρωσε την πρακτική της εξάσκηση σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου εξασφαλίζοντας το τίτλο της Εγγεγραμμένης Διαιτολόγου. Το 2018 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις Διατροφικές Διαταραχές και Κλινική Διαιτολογία στο University College London (UCL) όπως και την πρακτική της εξάσκηση σε τμήματα θεραπείας διατροφικών διαταραχών σε κλινικές και νοσοκομεία στο Λονδίνο. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας ως διαιτολόγος στο νοσοκομείο University Hospitals Coventry and Warwickshire. Ακολούθως εργάστηκε ως διαιτολόγος στην Orri, εξειδικευμένη ιδιωτική κλινική για διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο. Από το 2014 είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου και από το 2018 του Συνδέσμου Διαιτολόγων της Αγγλίας. Το τελευταίο χρόνο ασκεί το επάγγελμα του κλινικού διαιτολόγου ιδιωτικά στην Κύπρο.
16:30 – 16:45

Ερωτήσεις και συζήτηση

16:45 – 17:00

Διάλειμμα – ροφήματα και σνακ

Βιωσιμότητα και διατροφή

17:00 - 17:30

Τι είναι τα υπεύθυνα προϊόντα, οι θέσεις της Lidlδράσεις Csr Κύπρου, position papers και υπεύθυνα προϊόντα

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Φωτεινή Παλληκαρίδου

Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας Lidl Κύπρου

17:30 - 15:30

Μικροπλαστικά, μια ιστορία φθοράς και αφθαρσίας

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου

Πολιτικός Μηχανικός, Ακτομηχανικός - Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ

Η Ξένια Ι. Λοϊζίδου είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με MSc, DIC από το Imperial College του Λονδίνου στην Ακτομηχανική και διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα τη συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των κοινόκτητων πόρων. Έχει εργαστεί σε πάνω από 50 χώρες, στις θάλασσες του κόσμου. Βασικά αντικείμενα της ερευνητικής και επαγγελματικής της δραστηριότητας είναι η παράκτια και θαλάσσια δυναμική, τα σκουπίδια της θάλασσας, η κλιματική αλλαγή, η αειφόρος και η γαλάζια ανάπτυξη. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΗΕ, ο IPCC κ.ά. Συγκαταλέγεται στους πρώτους επιστήμονες στην Ευρώπη που αντιλήφθηκαν και εργάστηκαν για το πρόβλημα της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Από το 2019 είναι Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για τις ακτές της Μεσογείου. Έχει έντονη συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών, στην Κύπρο και την Ευρώπη, με πολυετή εθελοντική και ακτιβιστική δράση. Έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις. Είναι μητέρα δύο θυγατέρων.
18:00 – 18:30

Βίγκαν τρόπος ζωής: τα οφέλη στο πνεύμα, την υγεία και τον πλανήτη μας

Ο βιγκανισμός ή ολική χορτοφαγία είναι ένας τρόπος ζωής, μια φιλοσοφία, που πρεσβεύει τη μη βία και αποκλείει την εκμετάλλευση των ζώων για οποιοδήποτε σκοπό, είτε για ηθικούς λόγους, είτε για λόγους υγείας, είτε για περιβαλλοντικούς λόγους.

Οι βίγκαν δεν καταναλώνουν καθόλου προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, μαλάκια, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι, αλλά ούτε χρησιμοποιούν προϊόντα όπως δέρμα, μαλλί, γούνα, κόκκαλα ή προϊόντα που κατά την παρασκευή τους έγιναν πειράματα σε ζώα.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί μια ραγδαία αύξηση των ατόμων σε όλο τον κόσμο που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, με εμφανή οφέλη σε διάφορα επίπεδα:

 

  • Στο πνεύμα, αφού δεν καταναλώνουν προϊόντα που προέρχονται από βία,
  • Στην υγεία, αφού αποδεδειγμένα η κατανάλωση κρέατος, επεξεργασμένων ζωικών προϊόντων και γαλακτοκομικών οδηγούν σε διάφορες μορφές καρκίνου και άλλων ασθενειών
  • Στον πλανήτη, αφού οι διατροφικές μας συνήθειες σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, λόγω των αερίων θερμοκηπίου που συνδέονται με τα τρόφιμα.

Θα συζητήσουμε για το πώς η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα, αλλά και η αλλαγή των συνηθειών μας ως προς την εκμετάλλευση των ζώων, προάγουν την καλή συναισθηματική και σωματική υγεία και μειώνουν σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ανθρώπου στον πλανήτη.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Αναστασία Μηνά

Vegan Consultant

Η Αναστασία Μηνά είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε βίγκαν θέματα και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Επικοινωνία. Είναι συνιδρυτής του www.CyprusVeganGuide.com του απόλυτου οδηγού με όλες τις βίγκαν και φιλικές προς βίγκαν επιχειρήσεις της Κύπρου και του Vegan Fam που έχει σκοπό τη διάδοση του βίγκαν τρόπου ζωής. Από το 2014 ασχολείται με τη βίγκαν μαγειρική και πρόσφατα έχει εκδώσει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής ‘Vegan Κυπριακή Παραδοσιακή Κουζίνα’. Με μια εξαιρετική ομάδα, διοργανώνει διάφορες βίγκαν εκδηλώσεις όπως το Vegan Fam Festival, εργαστήρια μαγειρικής, θεματικές βραδιές κ.α. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, μέλος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, παντρεμένη και μητέρα δύο εφήβων.
18:30 – 18:00

Η Μεσογειακή δίαιτα

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Δρ. Ελένη Ανδρέου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, Προέδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Είναι Κλινική Διαιτολόγος (RD) κατέχει διδακτορικό στην Kλινική Διαιτολόγια, Διατροφή και Αγωγή Υγείας από το Middlesex, UK, Β.Sc.(με τη διάκριση Summa Gum Laude) του Youngstown State University, Αμερικής, στη Διαιτολογία (Food and Nutrition / Dietetics)
Είναι συγγραφέας των βιβλίων και επιστημονικών άρθρων. Από τα βιβλία αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι «Antioxidants in Health and Disease» (2015, CRC Press) και «Τρώω Έξυπνα Γυμνάζομαι Καλυτέρα»(2020). Η συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα είναι ενεργή.
Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου (από το 1999 έως σήμερα) και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (από το 1996 έως σήμερα). Επίσης, προεδρεύει την επιστημονική ομάδα Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (CySPEN) και πρόεδρος του ΜΑΖΙ ( ίδρυμα Διατροφικών Διαταραχών και Παχυσαρκίας) και μέλος του διοικητικού συμβούλιου της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος του American Overseas Dietetic Association (AODA) για τα έτη 2005-2008 και είναι η εκπρόσωπος της Κύπρου στους διεθνείς συνδέσμους International Confederation of Dietetic Association (ICDA) και European Federation of Associations of Dietitians (EFAD). Είναι μέλος του Αμερικάνικου Συνδέσμου Διαιτολογίας και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παχυσαρκίας.
19:00 – 19:30

Ερωτήσεις και συζήτηση

19:30 – 21:00

Δείπνο

21:00

Bραδινή ενασχόληση με το ‘Σχολείο του Δάσους’

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Δρ. Νικολέττα Χριστοδούλου

Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick - Δημιουργός και Επικεφαλής του Σχολείου του Δάσους

Η Νικολέττα Χριστοδούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναλυτικών Προγραμμάτων και Διδασκαλίας, στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick στην Κύπρο, η δημιουργός και η επικεφαλής του, πρώτου στο είδος του, Σχολείου του Δάσους στην Κύπρο. Οι εκπαιδευτικοί-παιδαγωγοί Μαρία Γεωργίου, Άντρη Αντωνίου, Κάλλια Παρίδη, Sylvia Claudia Bolognesi έχουν πολύχρονη εμπειρία σε υπαίθρια εκπαίδευση, σχολεία του δάσους και δημιουργία δραστηριοτήτων στο ύπαιθρο στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχουν επίσης εργαστεί στο Σχολείο της Φύσης και στο Σχολείο του Δάσους στην Κύπρο και είναι συνεργάτες και μέλη της ομάδας του Σχολείου του Δάσους. Όλη η ομάδα μοιράζεται το όραμα για μάθηση σε καινοτόμα μαθησιακά περιβάλλοντα.

Προγραμμα

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

07:00 – 08:00

Πρωινή γυμναστική (στα γήπεδα του τένις)

Κυριάκος Πελεκάνος

Γυμναστής

Ο Κυριάκος Πελεκάνος γεννήθηκε στην Λευκωσία και φοίτησε στο The Grammar School Nicosia στο οποίο σήμερα είναι Head of Department της Φυσικής Αγωγής καθώς και υπεύθυνος του αθλητικού προγράμματος του σχολείου. Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης του The Concept 7 Fitness Gym στην Λευκωσία και προπονητής Φυσικής κατάστασης της Εθνικής Καλαθόσφαιρας Αντρών. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Άρση Βαρών και με μετεκπαιδεύσεις στις ΗΠΑ. Είναι παρουσιαστής σε διάφορα συνέδρια Fitness καθώς και σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές.
08:00 – 09:00

Πρόγευμα

09:00 – 10:00

"Εσύ, μέσα μου": μικροχιμαιρισμός και η υγεία μας

Μπορεί μια μητέρα που γέννησε 3 παιδιά να μην είναι η βιολογική τους μητέρα;

Μπορεί κάποια από τα κύτταρα του σώματός μας να μην είναι τελικά δικά μας;

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος μυστήρια και σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος.

Σε αυτή την ομιλία, μέσα από πραγματικές ιστορίες, θα βουτήξουμε βαθιά στους μοριακούς μηχανισμούς που χαρακτηρίζουν την ύπαρξή μας και θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ομορφιά, τη μαγεία και την ευφυΐα των εκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης που κουβαλάμε μέσα μας. Και ίσως να καταλάβουμε και λίγο καλύτερα το πώς λειτουργεί το σώμα μας, με τα καλά και τα κακά του!

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Μυρτάνη Πιερή

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας, Πανεπιστήμιο Λευκωσιας

Η Μυρτάνη έκανε το διδακτορικό της στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας. Ερευνητικά ασχολείται με την μελέτη της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος στον άνθρωπο ενώ παράλληλα, την ενδιαφέρει η επικοινωνία και εκλαΐκευση της επιστήμης καθώς και η προώθηση της επιστημονικής σκέψης.
Το 2011 κέρδισε τον παγκόσμιο διαγωνισμό Επικοινωνίας της Επιστήμης «Famelab». Είναι συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “SciCo-Cyprus (από το Science Communication), με στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων.
Η Μυρτάνη έχει δώσει αριθμό ομιλιών ανοιχτών στον κοινό (TedxNicosia, World Science Forum, Athens Science Festival, Mediterranean Science Festival κ.α.) και ονειρεύεται έναν κόσμο που εμπνέεται από τη «μαγεία της πραγματικότητας», την Επιστήμη.
10:00 – 10:30

Συμπληρώματα διατροφής; Τα χρειαζόμαστε;

Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής παγκοσμίως σήμερα, άσχετα αν τα χρειαζόμαστε πραγματικά ή όχι. Είναι μια τεράστια επιχείρηση με πολλαπλά κέρδη. Εντούτοις, οι οδηγίες για την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις πραγματικών ελλείψεων, αφού είναι σχεδιασμένα για να συμπληρώνουν μια ελλιπή διατροφή. Δεν συστήνεται η υπερχρήση, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να μάθουν να αγοράζουν από τα σωστά σημεία και να κρίνουν ποιος τα συστήνει.  Θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων. Καθημερινά, όλοι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο καυσίμων που να συμπεριλαμβάνει ένα σωστό ισοζύγιο από υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος, αρκετές βιταμίνες και μέταλλα και το σωστό ποσό υγρών. Θα αναλύσουμε ποιοι πληθυσμοί χρειάζονται συμπληρώματα, αλλά και τις σωστές οδηγίες κατανάλωσης, με βάση πάντα τη σύσταση των ειδικών.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Νικολέτα Μιχαηλίδου, Μ.S., R.D

Εγκεκριμένη Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

H Νικολέτα Μιχαηλίδου είναι κλινική διαιτολόγος, αθλητική διατροφολόγος. Σπούδασε στην Αμερική με αθλητική υποτροφία όπου και απόκτησε πτυχίο στην διατροφή και διαιτολογία, μεταπτυχιακό στην κλινική διαιτολόγια καθώς και μεταπτυχιακό στην αθλητική διατροφή και απόδοση. Το 2004 επέστρεψε στην Κύπρο όπου ιδιωτεύει και από το 2005 είναι συνεργάτης αθλητική διαιτολόγος στο Κέντρο Αθλητικών Ερευνών Κύπρου. Από το 2008 μέχρι το Ιούνιο 2018 ήταν η αθλητική διατροφολόγος της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΕΛ και από το 2019 είναι η διατροφολόγος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου καθώς και η Επιστημονική Συνεργάτης της Lidl Food Academy. Δημιούργησε το πρώτο healthy lifestyle camp για παιδία που έγινε στην Κύπρο το 2007 και εκτοτε έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείτε κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.
Το 2011 κέρδισε τον παγκόσμιο διαγωνισμό Επικοινωνίας της Επιστήμης «Famelab». Είναι συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “SciCo-Cyprus (από το Science Communication), με στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων.
Η Μυρτάνη έχει δώσει αριθμό ομιλιών ανοιχτών στον κοινό (TedxNicosia, World Science Forum, Athens Science Festival, Mediterranean Science Festival κ.α.) και ονειρεύεται έναν κόσμο που εμπνέεται από τη «μαγεία της πραγματικότητας», την Επιστήμη.
10:30 – 11:00

Εργονομία στην καθημερινότητα μας: μικρές συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής

Οι κοινωνίες σήμερα είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας να καταναλώνεται στον χώρο εργασίας. Ως εργονομία μπορεί να ορισθεί η προσαρμογή της εργασίας στον άνθρωπο. Δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τα ίδια ανθρωπομετρικά δεδομένα (ύψος, βάρος), τις ίδιες δυνατότητες και περιορισμούς (ηλικία, φύλο).

Το αντικείμενο της εργονομίας είναι το «ταίριασμα» των απαιτήσεων της εργασίας με τον άνθρωπο που την εκτελεί, ο τρόπος που θα σχεδιαστεί και θα προσαρμοστεί ο εργασιακός χώρος στον εργαζόμενο, έτσι ώστε να προληφθούν προβλήματα υγείας και να αυξηθεί η αποδοτικότητά του.

Συχνά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε κακώς σχεδιασμένο περιβάλλον και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικές παθήσεις.

 

Καμία φορά ακόμη και μικρές αλλαγές στον εργονομικό σχεδιασμό του εξοπλισμού, της θέσης εργασίας ή των εργασιακών καθηκόντων μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την άνεση του εργαζομένου, την υγεία του, αυξάνοντας παράλληλα και την παραγωγικότητα του.

Ο χειροπράκτης, Γιώργος Όξινος, θα προσφέρει χρήσιμες εργονομικές συμβουλές, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες της εργασίας και της καθημερινότητάς σας, με σκοπό την αποκατάσταση τυχόν μυοσκελετικών προβλημάτων, καθώς και την πρόληψη εμφάνισης νέων.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Δρ. Γιώργος Όξινος

Χειροπράκτης

Ο Γιώργος Όξινος έχει σπουδάσει με αθλητική υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και κατέχει πτυχία στην ανθρώπινη φυσιολογία, στις επιστήμες βιολογίας και στη χειροπρακτική. Είναι πιστοποιημένος Χειροπράκτης στην Αμερική και στην Κύπρο και κατέχει τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Εγγραφής του Συνδέσμου Χειροπρακτών στην Κύπρο. Ειδικεύεται στη χειροπρακτική για αθλητές και έχει συνεργαστεί με τις πλείστες μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου, όπως την ΑΕΛ, το ΑΠΟΕΛ, την Ανόρθωση, την ΑΕΚ, την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Κύπρου και συνεχίζει να είναι συνεργάτης μέχρι σήμερα με την ΟΜΟΝΟΙΑ και την Ομάδα Στίβου του ΓΣΠ.
Από μικρός είχε ασχοληθεί με την κολύμβηση, συμμετείχε σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις με πολλές διακρίσεις. Μέσω των διακρίσεων του στην κολύμβηση κέρδισε την υποτροφία για να σπουδάσει στις ΗΠΑ.
Το γραφείο του είναι στην Λεωφόρο Αθαλάσσας 145, στον Στρόβολο.
Το 2011 κέρδισε τον παγκόσμιο διαγωνισμό Επικοινωνίας της Επιστήμης «Famelab». Είναι συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “SciCo-Cyprus (από το Science Communication), με στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων.
Η Μυρτάνη έχει δώσει αριθμό ομιλιών ανοιχτών στον κοινό (TedxNicosia, World Science Forum, Athens Science Festival, Mediterranean Science Festival κ.α.) και ονειρεύεται έναν κόσμο που εμπνέεται από τη «μαγεία της πραγματικότητας», την Επιστήμη.
11:30 – 12:00

Ερωτήσεις, Συζήτηση

12:00 – 12:30

Διάλειμμα – ροφήματα και σνακ

12:30 – 13:10

Λύσεις και εισηγήσεις για υγιεινότερο μαγείρεμα και βιώσιμες πρακτικές στην κουζίνα (Lidl Food Academy, ελαιόκηπος δίπλα από το ισόγειο)

Στην κουζίνα του σπιτιού μας, όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε, να δημιουργήσουμε, να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας και να φτιάξουμε μοναδικά πιάτα. Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε τι είναι η βιώσιμη γαστρονομία; Και αν γνωρίζουμε, εφαρμόζουμε σωστά τα πρότυπα που την διέπουν;

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ: «Η βιώσιμη γαστρονομία, σημαίνει κουζίνα που λαμβάνει υπόψη από πού προέρχονται τα συστατικά, πώς παράγεται η τροφή και πώς φτάνει στις αγορές μας και τελικά στα πιάτα μας».

Σύμφωνα με τον Dr Carlos Martin-Rios, καθηγητή στην Ecole Ηôtelière de Lausanne, η βάση της βιώσιμης γαστρονομίας είναι: α) η παραδοχή ότι η γαστρονομία είναι πολιτιστική έκφραση που σχετίζεται με τη φυσική και πολιτιστική ποικιλομορφία των τροφίμων στον κόσμο και β) η διαπίστωση ότι η παραγωγή και η χρήση των τροφίμων από την καλλιέργεια, τη μεταφορά, την αποθήκευση, τη συντήρηση μέχρι τη χρήση τους στην κουζίνα πρέπει να  γίνεται με τρόπο που δεν θα προκαλεί σπατάλη φυσικών πόρων, ενώ η χρήση αυτή πρέπει να συνεχιστεί στο μέλλον χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον ή την υγεία των ανθρώπων.

Καταλήγοντας, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ αναφέρει ότι στόχος είναι «η μείωση της απώλειας τροφίμων και η μείωση των απορριμμάτων που συνεπάγονται. Εάν αυτό επιτευχθεί, βελτιώνεται η επισιτιστική αλυσίδα, μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η υπερκατανάλωση στους πόρους πρώτων υλών.

Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στα οφέλη που μας προσφέρουν οι βιώσιμες πρακτικές μαγειρέματος και πώς μπορεί αυτό να μας οδηγήσει σε υγιεινότερες πρακτικές μαγειρέματος.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Σεφ Γιώργος Γεωργίου

Σεφ, εκπαιδευτής Intercollege, Lidl Food Academy

Ο Γιώργος Όξινος έχει σπουδάσει με αθλητική υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και κατέχει πτυχία στην ανθρώπινη φυσιολογία, στις επιστήμες βιολογίας και στη χειροπρακτική. Είναι πιστοποιημένος Χειροπράκτης στην Αμερική και στην Κύπρο και κατέχει τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Εγγραφής του Συνδέσμου Χειροπρακτών στην Κύπρο. Ειδικεύεται στη χειροπρακτική για αθλητές και έχει συνεργαστεί με τις πλείστες μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου, όπως την ΑΕΛ, το ΑΠΟΕΛ, την Ανόρθωση, την ΑΕΚ, την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Κύπρου και συνεχίζει να είναι συνεργάτης μέχρι σήμερα με την ΟΜΟΝΟΙΑ και την Ομάδα Στίβου του ΓΣΠ.
Από μικρός είχε ασχοληθεί με την κολύμβηση, συμμετείχε σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις με πολλές διακρίσεις. Μέσω των διακρίσεων του στην κολύμβηση κέρδισε την υποτροφία για να σπουδάσει στις ΗΠΑ.
Το γραφείο του είναι στην Λεωφόρο Αθαλάσσας 145, στον Στρόβολο.
Το 2011 κέρδισε τον παγκόσμιο διαγωνισμό Επικοινωνίας της Επιστήμης «Famelab». Είναι συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “SciCo-Cyprus (από το Science Communication), με στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων.
Η Μυρτάνη έχει δώσει αριθμό ομιλιών ανοιχτών στον κοινό (TedxNicosia, World Science Forum, Athens Science Festival, Mediterranean Science Festival κ.α.) και ονειρεύεται έναν κόσμο που εμπνέεται από τη «μαγεία της πραγματικότητας», την Επιστήμη.
13:10 – 13:50

Τα αρωματικά στη Μεσογειακή Κυπριακή κουζίνα

Η φύση της Κύπρου μοσχοβολά ολόχρονα και η μεσογειακή κυπριακή κουζίνα είναι γεμάτη με τις έντονες και όμορφες αυτές μυρωδιές. Τα αρωματικά φυτά και δέντρα, τα φυλλώματα, οι ρίζες και οι σπόροι τους είναι πολύτιμα διατροφικά αγαθά, που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να συμπληρώσουν το διαιτολόγιο των κατοίκων του νησιού μας. Σήμερα, μας βοηθούν να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προσθέτοντας γεύση και άρωμα στο φαγητό μας. Με έμπνευση, λοιπόν, την εμπειρία της παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας, θα ετοιμάσουμε εύκολες συνταγές, χρησιμοποιώντας αρωματικά βότανα και όχι μόνο θα αναδείξουμε, αλλά θα απογειώσουμε τις αυτούσιες γεύσεις της Κύπρου. Παράλληλα, θα δώσουμε πληροφορίες για τη χρήση τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το εργαστήριο υλοποιείται με τη στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, καθώς η Μεσογειακή Δίαιτα έχει εγγραφεί στον παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με αντιπροσωπευτική κοινότητα τον Αγρό. Αναφέρεται στο σύνολο των γνώσεων, εθίμων, συμβολισμών και παραδόσεων που συνδέονται με τη διαδικασία καλλιέργειας, παρασκευής και κατανάλωσης προϊόντων στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Κροατία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο, που συνεργάζονται για τη διαφύλαξη της Μεσογειακής Δίαιτας και των ιδιαίτερων τοπικών εκφράσεων της σε κάθε χώρα.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Μαριλένα Ιωαννίδου

Cyprus culinary ambassador, cookbook author & TV chef

13:50 – 14:00

Κλείσιμο

ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Μαριλένα Ιωαννίδου

Cyprus culinary ambassador, cookbook author & TV chef

14:00 – 15:45

Γεύμα στο κεντρικό εστιατόριο