Υλικά για 2 τσουρέκια των 400γρ.
- 40γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο, Milbona
- 50γρ. γάλα, Milbona
- 80γρ. ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό (60γρ), ελευθέρας βοσκής
- 50γρ. χλιαρό νερό (35 βαθμοί)
- 7γρ.(1 φακελάκι) αυτόματη μαγιά μπύρας, Belbake
- 325γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
- 1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
- ½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
Για το γλάσο/ επάλειψη
- 1 αυγό
- Αμύγδαλο σε νιφάδες, Belbake
Για τη γέμιση:
- 200γρ (1 συσκευασία) σοκολάτα γάλακτος με μπισκότο ΝΕΟ, Bellarom
Μέθοδος παρασκευής:
- Για τη ζύμη: Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα υλικά και ζυμώστε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια.
- Κάντε τη ζύμη σαν μπάλα, βάλτε τη σε λαδωμένο μπολ και χαράξτε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι.
- Σκεπάστε και αφήστε τη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 2 ώρες ή μέχρι να χαθεί ο σταυρός που χαράξατε.
- Ξαναζυμώστε ελαφρώς με το χέρι, ζυγίστε και χωρίστε τη ζύμη στα δύο και ακολούθως ξανά στα τρία κομμάτια. Όλη η ζύμη θα ζυγίζει γύρω στα 600γρ έτσι δύο μέτρια πλεκτά τσουρέκια θα χωριστούν στα 300γραμμάρια και χρειάζονται τρία κορδόνια των 100γρ ζύμης το καθένα.
- Αφού τα ζυγίσετε πλάστε τα κορδόνια σε μήκος 25 εκατοστών.
- Ανοίξτε το κάθε κομμάτι με πλάστη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο έτσι ώστε να τα γεμίσετε με σοκολάτα.
- Παράλληλα κόψτε τη σοκολάτα σε στενόμακρα κομμάτια για να γεμίσετε τα κορδόνια.
- Αφού ανοίξετε τα κορδόνια μοιράστε τη σοκολάτα μέσα στα κορδόνια.
- Έπειτα τυλίξτε τα επίπεδα φύλλα σε ένα μακρόστενο ρολό, κατά μήκος, εσωκλείοντας τη σοκολάτα και το μπισκότο μέσα στο τσουρέκι.
- Στη συνέχεια ενώστε τα τρία κομμάτια πλέκοντας τα σε μια πλεξούδα.
- Τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και αφήστε ξανά σε ζεστό περιβάλλον, για μια ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα τους.
- Ανακατέψτε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείψτε με προσοχή την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίστε με το αμύγδαλο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
- Αφού κρυώσουν καλά, τυλίξτε τα με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.