Γαλακτομπούρεκο

30'

Χρόνος Παρασκευής

30'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για 8 φλογέρες

  • 8 φύλλα μπακλαβά (μισή συσκευασία)
  • 100γρ. βούτυρο ανάλατο

 

Για την κρέμα

  • 250ml λίτρα γάλα
  • 25γρ. ζάχαρη
  • 1 μέτριο αυγό (50γρ)
  • 30γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 10γρ. αραβοσιτάλευρο (corn flour)
  • ½ φακελάκι βανίλια
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι ή μανταρίνι
  • 20γρ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο

 

Για το σιρόπι

  • 350γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. νερό
  • Ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 1 φλούδα λεμόνι

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για το σιρόπι: Το σιρόπι θα πρέπει να προετοιμαστεί πρώτο για να κρυώσει. Βράστε όλα τα υλικά και αφού φτάσει σε σημείο βρασμού αφήστε το να κοχλάσει για 2 λεπτά μόνο.

Για τα φύλλα και την κρέμα

  1. Ξεπαγώστε τα φύλλα του μπακλαβά. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο και προθερμάνετε τον φούρνο στους 165˚C.
  2. Για την κρέμα: Βράστε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να κοχλάσει.
  3. Σε ένα μπολ βάλτε μαζί το αυγό, το σιμιγδάλι, το αραβοσιτάλευρο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κτυπήστε τα καλά με ένα σύρμα για 2 λεπτά.
  4. Πάρτε 2-3 κουταλιές ζεστό γάλα και ρίξτε το στο μπολ με το αυγό. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε το πίσω στο κατσαρολάκι.
  5. Ανακατέψτε το μείγμα με το σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
  6. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από την εστία, ρίξτε τον κρύο βούτυρο μέσα στην κρέμα και ανακατέψτε καλά.
  7. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για 20 λεπτά.
  8. Ανοίξτε τη συσκευασία με τα φύλλα μπακλαβά. Πάρτε ένα φύλλο και αλείψτε το μισό με τον λιωμένο βούτυρο.
  9. Διπλώστε το φύλλο στη μέση.
  10. Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας (45 γρ.) κρέμα στο φύλλο. Κλείστε προς τα μέσα τα πλαϊνά φύλλα και τυλίξετε σε ρολό.
  11. Τοποθετήστε τα ρολά σε ταψί με λαδόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 165˚C.
  12. Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο περιχύστε τα με κρύο σιρόπι.
X