Γαλακτομπούρεκο

30'
Χρόνος Παρασκευής

30'
Χρόνος Ψησίματος

4
Μερίδες

*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για 8 φλογέρες
- 8 φύλλα μπακλαβά (μισή συσκευασία)
- 100γρ. βούτυρο ανάλατο
Για την κρέμα
- 250ml λίτρα γάλα
- 25γρ. ζάχαρη
- 1 μέτριο αυγό (50γρ)
- 30γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 10γρ. αραβοσιτάλευρο (corn flour)
- ½ φακελάκι βανίλια
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι ή μανταρίνι
- 20γρ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο
Για το σιρόπι
- 350γρ. ζάχαρη
- 250γρ. νερό
- Ξύλο κανέλας
- 1 κ.σ χυμό λεμόνι
- 1 φλούδα λεμόνι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το σιρόπι: Το σιρόπι θα πρέπει να προετοιμαστεί πρώτο για να κρυώσει. Βράστε όλα τα υλικά και αφού φτάσει σε σημείο βρασμού αφήστε το να κοχλάσει για 2 λεπτά μόνο.
Για τα φύλλα και την κρέμα
- Ξεπαγώστε τα φύλλα του μπακλαβά. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο και προθερμάνετε τον φούρνο στους 165˚C.
- Για την κρέμα: Βράστε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να κοχλάσει.
- Σε ένα μπολ βάλτε μαζί το αυγό, το σιμιγδάλι, το αραβοσιτάλευρο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κτυπήστε τα καλά με ένα σύρμα για 2 λεπτά.
- Πάρτε 2-3 κουταλιές ζεστό γάλα και ρίξτε το στο μπολ με το αυγό. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε το πίσω στο κατσαρολάκι.
- Ανακατέψτε το μείγμα με το σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από την εστία, ρίξτε τον κρύο βούτυρο μέσα στην κρέμα και ανακατέψτε καλά.
- Αφήστε την κρέμα να κρυώσει σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για 20 λεπτά.
- Ανοίξτε τη συσκευασία με τα φύλλα μπακλαβά. Πάρτε ένα φύλλο και αλείψτε το μισό με τον λιωμένο βούτυρο.
- Διπλώστε το φύλλο στη μέση.
- Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας (45 γρ.) κρέμα στο φύλλο. Κλείστε προς τα μέσα τα πλαϊνά φύλλα και τυλίξετε σε ρολό.
- Τοποθετήστε τα ρολά σε ταψί με λαδόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 165˚C.
- Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο περιχύστε τα με κρύο σιρόπι.