Γαλατόπιτα ταψιού

45 λεπτά

Χρόνος Παρασκευής

15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Εξοπλισμός:

  • Ζυγαριά
  • Μικρή κατσαρόλα (για το βούτυρο)
  • Μέτρια κατσαρόλα (για την κρέμα)
  • Σύρμα (φουέτ)
  • Δύο μικρά μπολ για τα αυγά
  • Κουταλάκι τσαγιού/ γλυκού και σούπας
  • Πιρούνι
  • Μαχαίρι κοπής (μικρό)
  • Μαρίζα ζαχαροπλαστικής
  • Πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • Φόρμα κέικ ή αλουμινένιο ταψάκι διαστάσεων 32 χ 26 χ 5 για το γλυκό
  • Λαδόχαρτο
  • Πετσέτα κουζίνας

 

Για το φύλλο/ κρούστα:

  • 6 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά), Kardis
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο, Milbona
  • 4 κ.γ. καστανή ζάχαρη,  Βelbake

Για τη γέμιση:

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες, Milbona
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη, Belbake
  • 50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φακελάκι βανίλια, Belbake
  • ½ κ.γ. κανέλα, Kania  
  • 4 μέτρια αυγά

Για την επικάλυψη:

  • 1 μέτριο αυγό
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, Belbake
  • 2 κ.σ. νερό
  • 50 γρ. βούτυρο, κρύο σε κυβάκια, Milbona

Για το σερβίρισμα:

  • Κανέλα, Kania
  • Άχνη ζάχαρη,Belbake

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη γέμιση:

  1. Σπάστε 4 αυγά σε ένα μέτριο μπολ.
  2. Επάνω σε μια ζυγαριά τοποθετήστε τη μέτρια κατσαρόλα.
  3. Ζυγίστε απευθείας μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και τη κανέλα.
  4. Ακολούθως, ανακατέψτε τα υλικά με το σύρμα και τοποθετήστε τη κασαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  5. Βράστε το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βράσει ελαφρά.
  6. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε μέσα στα αυγά λίγο ζεστό γάλα. Ανακατέψτε γρήγορα και μετά ρίξτε το μείγμα των αυγών πίσω στο ζεστό γάλα. Ανακατέψτε ξανά με το σύρμα.

Για το φύλλο/ κρούστα:

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο. Προσοχή να μην καεί.
  2. Στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο διαστάσεων 33 επί 24 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C.
  3. Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  4. Με ένα πινέλο ραντίστε τα πρώτα φύλλα με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίστε και τα 2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη.
  5. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα. Πασπαλίστε ξανά με την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης.
  6. Κρατήστε δύο τελευταία φύλλα χωρίς να τα βουτυρώσετε.

 

Για το τελείωμα:

  1. Ρίξτε το μείγμα της γαλατόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα.
  2. Τοποθετήστε επάνω τα δυο τελευταία φύλο κλείνοντας σαν πώμα την πίτα.
  3. Ακολούθως κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί. Ραντίστε και τα φύλλα γύρω γύρω με το βούτυρο.
  4. Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε ένα μέτριο αυγό, μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ.νερό.
  5. Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω από την πίτα.
  6. Ρίξτε και το κρύο βούτυρο επάνω στην επιφάνεια της πίτας.
  7. Ψήστε στους 170°C για μια ώρα.
  8. Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
  9. Σερβίρετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
X