Γλυκόξινο κοτόπουλο ‘‘Sweet and Sour’’

Υλικά για 4 άτομα

 

Για τη σάλτσα (ή χρησιμοποιήστε έτοιμη σάλτσα sweet and sour, Vitasia)

  • 2 ½ φλιτζ. (500ml) νερό
  • ½ μικρό πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • ½ μικρό λεμόνι
  • 1 κ.γ. τζίτζερ
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο, Vitasia
  • ½ φλιτζ. (100γρ.) καστανή ζάχαρη, Belbake
  • ¼ φλιτζ. (60γρ.) κόκκινο ξίδι, Pason
  • ¼ φλιτζ. (50γρ.) κέτσαπ, Kania

 

Για τον χυλό (βήμα πρώτο)

  • 2 στήθη κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους (μπουκιές), Του Χασάπη
  • 1 ολόκληρο αυγό ή 2 κρόκους μόνο
  • 2 κ.σ ξίδι, Pason
  • 2 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού (corn flour)
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

 

Για το χυλό (βήμα δεύτερο)

  • 1 φλιτζ.(150γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 1 ½ φλιτζ. νερό
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 λίτρο φυτικό λάδι για τηγάνισμα, Vita d’or

 

Για τα λαχανικά

  • 1 κ.γ. φυτικό λάδι, Vita d’or
  • ½ κ.σ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο κατά μήκος και μετά κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη), κομμένες σε κύβους (μπουκιές)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το λευκό μέρος για το σοτάρισμα και το πράσινο για τη γαρνιτούρα, χοντροκομμένο
  • 2 ροδέλες φρέσκου ανανά ή κονσέρβα, κομμένες σε κύβους (μπουκιές)
  • bamboo shoots σε κονσέρβα, Vitasia

 

Για τη γαρνιτούρα

  • σουσάμι
  • φρέσκο κρεμμυδάκι (πράσινο μέρος)

 

Για τη σάλτσα

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Αφού κοχλάσει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για μισή ώρα.
  2. Στη συνέχεια, περάστε τη σάλτσα από κόσκινο και κρατήστε μόνο το υγρό.

 

Για τον χυλό

  1. Θα ετοιμάσετε δυο διαφορετικά ήδη χυλού. Πρώτα ετοιμάστε τον χυλό (βήμα πρώτο). Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί. Ακολούθως, προσθέστε μέσα το κοτόπουλο και μαρινάρετέ το μέχρι να ετοιμάσετε το δεύτερο βήμα.
  2. Ενώ μαρινάρετε το κοτόπουλο ετοιμάστε το δεύτερο μπολ με τον χυλό (βήμα δεύτερο). Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.
  3. Ετοιμάστε παράλληλα μια κατσαρόλα με φυτικό λάδι. Ζεστάνετε το λάδι και ετοιμάστε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και μια τρυπητή κουτάλα.
  4. Πάρτε έναν κύβο από το μαριναρισμένο κοτόπουλο και βουτήξτε τον στο δεύτερο μπολ με τον χυλό. Τινάξτε τον περιττό χυλό και τηγανίστε στο ζεστό λάδι.
  5. Επαναλάβετε/ τηγανίστε με γρήγορα βήματα τα υπόλοιπα κομμάτια.
  6. Αφού ροδοκοκκινίσουν τοποθετήστε τα σε χαρτί κουζίνας.

 

Για τα λαχανικά/ τελείωμα του πιάτου

  1. Ετοιμάστε τα λαχανικά και τοποθετήστε τα σε μικρά μπολάκια.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γοκ, σοτάρετε σε λάδι το τζίντζερ μαζί με το σκόρδο.
  3. Αφού βγουν τα αρώματα προσθέστε πρώτα τα καρότα. Σοτάρετε ελαφρά.
  4. Μετά προσθέστε τις πιπεριές. Επαναλάβετε το σοτάρισμα.
  5. Στη συνέχεια προσθέστε το φρέσκο κρεμμυδάκι (λευκό μέρος μόνο) και σοτάρετε ξανά.
  6. Τέλος, προσθέστε τον ανανά και το τηγανητό κοτόπουλο.
  7. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε μέσα όση σάλτσα χρειάζεστε.
  8. Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι.
TOP