Γλυκόξινο κοτόπουλο ‘‘Sweet and Sour’’

Υλικά για 4 άτομα

Για τη σάλτσα (ή χρησιμοποιήστε έτοιμη σάλτσα sweet and sour, Vitasia)

  • 2 ½ φλιτζ. (500ml) νερό
  • ½ μικρό πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • ½ μικρό λεμόνι
  • 1 κ.γ. τζίτζερ
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο, Vitasia
  • ½ φλιτζ. (100γρ.) καστανή ζάχαρη, Belbake
  • ¼ φλιτζ. (60γρ.) ξίδι από ρόδι ή μηλόξιδο, Deluxe
  • ¼ φλιτζ. (50γρ.) κέτσαπ, Kania

 

Για το χυλό (βήμα πρώτο)

  • 2 στήθη κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους (μπουκιές), Του Χασάπη
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ μηλόξιδο, Deluxe
  • 2 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού (corn flour)
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

 

Για το χυλό (βήμα δεύτερο)

  • 1 φλιτζ.(150γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 1 ½ φλιτζ. νερό
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 λίτρο φυτικό λάδι για τηγάνισμα, Vita d’or

 

Για τα λαχανικά

  • 1 κ.γ. φυτικό λάδι, Vita d’or
  • ½ κ.σ τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα κατά μήκος και μετά κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη), κομμένες σε κύβους (μπουκιές)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος για το σοτάρισμα και το πράσινο για το γαρνιτούρα, χοντροκομμένα
  • 2 ροδέλες φρέσκου ανανά ή κονσέρβα, κομμένες σε κύβους (μπουκιές)
  • Bamboo shoots σε κονσέρβα, Vitasia

 

Για τη γαρνιτούρα

  • Σουσάμι
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι (πράσινο μέρος)

 

Για τη σάλτσα

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Αφού κοχλάσει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για μισή ώρα.
  2. Στη συνέχεια, περάστε τη σάλτσα από κόσκινο και κρατήστε μόνο το υγρό.

 

Για το χυλό

  1. Θα ετοιμάσετε δυο διαφορετικά ήδη χυλού. Πρώτα ετοιμάστε το χυλό (βήμα πρώτο). Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί. Ακολούθως, προσθέστε μέσα το κοτόπουλο και μαρινάρετε το μέχρι να ετοιμάσετε το δεύτερο βήμα.
  2. Ενώ μαρινάρετε το κοτόπουλο ετοιμάστε το δεύτερο μπολ με το χυλό (βήμα δεύτερο). Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.
  3. Ετοιμάστε παράλληλα μια κατσαρόλα με φυτικό λάδι. Ζεστάνετε το λάδι και ετοιμάστε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και μια τρυπητή κουτάλα.
  4. Πάρτε ένα κύβο από το μαριναρισμένο κοτόπουλο και βουτήξτε τον στο δεύτερο μπολ με το χυλό. Τινάξτε τον περιττό χυλό και τηγανίστε στο ζεστό λάδι.
  5. Επαναλάβετε/ τηγανίστε με γρήγορα βήματα τα υπόλοιπα κομμάτια.
  6. Αφού ροδοκοκκινίσουν τοποθετήστε τα σε χαρτί κουζίνας.

 

Για τα λαχανικά/ τελείωμα του πιάτου

  1. Ετοιμάστε τα λαχανικά και τοποθετήστε τα σε μικρά μπολάκια.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γοκ, σοτάρετε σε λάδι το τζίντζερ μαζί με το σκόρδο.
  3. Αφού βγουν τα αρώματα προσθέστε πρώτα τα καρότα. Σοτάρετε ελαφρά.
  4. Μετά προσθέστε τις πιπεριές. Επαναλάβετε το σοτάρισμα.
  5. Στη συνέχεια προσθέστε το φρέσκο κρεμμυδάκι (λευκό μέρος μόνο) και σοτάρετε ξανά.
  6. Τέλος, προσθέστε τον ανανά μαζί και το τηγανιτό κοτόπουλο.
  7. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε μέσα όση σάλτσα χρειάζεστε.
  8. Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι.

 

TOP