Γρήγορες και εύκολες κυπριακές φλαούνες με αναρή, χαλούμι και ζύμη από γιαούρτι

60 λεπτά
Χρόνος Παρασκευής

25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος

5
Μερίδες

*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
Εξοπλισμός:
- Φλιτζάνι δοσομετρητής ή ζυγαριά
- Κουταλάκι τσαγιού και σούπας
- Ένα μεγάλο πιρούνι
- Σανίδι κοπής
- Μαχαίρι κοπής (μεγάλο ή μικρό)
- Ένα μέτριο μπολ και δύο μικρά
- Πετσέτα κουζίνας
- Ταψί φούρνου με λαδόχαρτο
- Επεξεργαστή τροφίμων (μεγάλο μπλέντερ με λεπίδα)
- Εναλλακτικά μεγάλο τρίφτη για το τυρί
- Κόσκινο μέτριο
Για τη γέμιση (900 γρ.)
- 450 γρ.αναρή ανάλατη (1 συσκευασία), ΓΑΛΠΟ
- 200 γρ. αιγοπρόβειο χαλούμι (1 συσκευασία), ΓΑΛΠΟ
- 2αυγά μεγάλα (120 γρ.), ελευθέρας βοσκής
- 4 κ.σ. (50 γρ.) σιμιγδάλι, ψιλό
- 2 κ.σ. (40 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ΧΡΥΣΟΣ ΜΥΛΟΣ
- 1 κ.σ. (20 γρ.) μέλι, Γλυκάνθη
- 1 κ.γ. (5 γρ.)μπέικιν πάουντερ
- 10 φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 4 κ.σ. (50 γρ.) σταφίδες, Belbake (προαιρετικά)
Για τη ζύμη (300 γρ.)
- 150 γρ. (1 φλιτζάνι) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο ΧΡΥΣΟΣ ΜΥΛΟΣ
- 75 γρ. (½ φλιτζάνι) πρόβειο γιαούρτι, ΓΑΛΠΟ
- 2 κ.σ. (40 γρ.) ανάλατοβούτυρο, μαλακό, Milbona
- 1 κ.σ. (20 γρ.) μέλι, Γλυκάνθη
- 2 κ.γ. μηλόξιδο ή ξύδι σταφυλιού
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, Belbake
- ½ κ.γ. μαστίχα, αλεσμένη
- ½ κ.γ. μαχλέπι, αλεσμένο
- ¼ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
Για το γλάσο/ επάλειψη
- 1αυγό
- 2 κ.σ. σουσάμι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Για τη γέμιση: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τις σταφίδες) και αλέστε τα μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέστε τις σταφίδες (προαιρετικά). Ακολούθως, φτιάξτε 5 μπάλες των 180 γραμμαρίων η κάθε μία.
- Για τη ζύμη: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε όλα τα υλικά και ζυμώστε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια σας. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15”να ξεκουραστεί.
- Για την προετοιμασία: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC και στρώστε ένα επίπεδο ταψί με λαδόχαρτο.
- Όταν ξεκουραστεί η ζύμη, κάντε 5 μικρές μπάλες των 60 γρ. και με τον πλάστη ανοίξτε σε στρογγυλά φύλλα πάχους μισού εκατοστού.
- Τοποθετήστε τη γέμιση σε σχήμα μπάλας στο κέντρο της ζύμης. Διπλώστε τη ζύμη προς τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο ή τετράγωνο. Με ένα πιρουνάκι πατήστε τις γωνίες ελαφρά, έτσι ώστε να σφραγιστούν. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες φλαούνες.
- Αλείψτε τις με το αυγό, πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε στους 180ºC για περίπου 25”.