Εύκολα κουλούρια χωρίς μίξερ (γεμιστά ή σκέτα)

70 λεπτά
Χρόνος Παρασκευής

25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος

5
Μερίδες

*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
- 75 γρ. (1/3 ποτήρι) νερό
- 4 γρ. μαγιά, Belbake
- 1/3 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι ή χαρουπόμελο
- 3 κ.σ. (18 γρ.) ελαιόλαδο συν έξτρα ελαιόλαδο για το λάδωμα του μπολ
- 150 γρ. (1 ποτήρι) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη
- 75 γρ. σουσάμι ή ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους ή παρμεζάνα
- 1 κ.γ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή μέλι
- 150 γρ. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση (προαιρετικά)
- Ή 3-4 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι ανά κουλούρι, ΕΥ
- 15 γρ. τυρί φέτα ή χαλούμι ανά κουλούρι, ΓΑΛΠΟ
Εξοπλισμός:
- Φλιτζάνι δοσομετρητής ή ζυγαριά
- Κουταλάκι τσαγιού και σούπας
- Ένα μεγάλο πιρούνι
- Σανίδι κοπής
- Μαχαίρι κοπής (μεγάλο ή μικρό)
- Ένα μέτριο μπολ και δύο μικρά
- Πετσέτα κουζίνας
- Ταψί φούρνου με λαδόχαρτο
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη ή μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά.
- Ακολούθως, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλεύρι και αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη. Η ζύμη θα αρχίζει να ξεκολλάει από τον πάτο του μπολ. Βγάζουμε τη ζύμη σε ένα πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σαν μπάλα.
- Λαδώνουμε τα τοιχώματα του μπολ που ζυμώσαμε και μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα για να ξεκουραστεί, σκεπάζοντάς τη με μία πετσέτα για 30’ λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
- Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με νερό (150 γρ.) και ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και γεμίζουμε ένα άλλο μικρό μπολ με σουσάμι ( ή όποια άλλη επικάλυψη θέλουμε).
- Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την κόβουμε σε κομμάτια βάρους 50 γρ. (5 τεμ.) ή χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 85 γρ. (3 τεμ.).
- Πλάθουμε στον πάγκο τη ζύμη σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.
- Εάν θα τα κάνετε γεμιστά: ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μπαλάκια σε ένα μακρόστενο φύλλο, βάζουμε φέτα ή χαλούμι ή ελιά, τυλίγουμε το φύλλο σε μπαστουνάκι και ενώνουμε τις δύο άκρες.
- Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 23-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.