Ινδικά πατατοπιτάκια (Samosas)

60

Χρόνος Παρασκευής

10'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για 8 σαμόσας

Για τη ζύμη (200γρ):

  • 115γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, νώμα
  • ¼ κ.γ. αλάτι, νώμα
  • ½ κ.σ. φυτικό λάδι Vita Dor
  • 60ml ζεστό νερό
  • επιπλέον λάδι για επάλειψη, Vita Dor

 

Για τη γέμιση:

  • 1 μέτρια πατάτα (200γρ), βρασμένη με τη φλούδα
  • 1 κ.γ. κάρυ Kania
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1/3 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • λάδι Vita Dor για τηγάνισμα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη γέμιση:

  1. Καθαρίστε και λιώστε την πατάτα ελαφρά με ένα πιρούνι και προσθέστε όλα τα υλικά. Ανακατέψτε καλά.

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, δημιουργώντας μια σφικτή ζύμη. Ζυμώστε για 10’ και μετά αφήστε την να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα (τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη).
  2. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, χωρίστε την ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και σχηματίστε την σε μπαλάκια με τις παλάμες. Τα μπαλάκια θα πρέπει να έχουν το μέγεθος ενός λάιμ (ή 45γρ το καθένα).
  3. Αλείψτε ελαφρά το μπαλάκι με λάδι στην κορυφή και τοποθετήστε τη λαδωμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Ακολούθως, με έναν πλάστη ανοίξτε τα μπαλάκια σε κύκλους διαμέτρου 15εκ. (όταν ανοίξουν θα είναι λίγο πιο μικροί από μια παλάμη).
  4. Ακολούθως, κόψτε τον κύκλο σε δυο ίσα ημισφαίρια.
  5. Αλείψτε με λίγο νερό την ευθεία γραμμή στο ημισφαίριο και κλείστε τα πιτάκια, σχηματίζοντας αρχικά έναν μικρό κώνο. Γεμίστε τον κώνο με 2 κ.γ. γέμιση και ακολούθως αλείψτε ξανά με λίγο νερό στην άκρη.
  6. Σχηματίστε ένα τρίγωνο, κλείνοντας τη ζύμη από πάνω.
  7. Στη συνέχεια, τηγανίστε σε λάδι ή ψήστε στον φούρνο. Για το βαθύ τηγάνισμα, προσθέστε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ψήστε σε ψηλή φωτιά και μετά χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
  8. Τοποθετήστε τα σαμόσας σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι.
  9. Σερβίρονται ζεστά.
X