Κουραμπιέδες με κακάο, φουντούκι, πορτοκάλι και βανίλια

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

18
Μερίδες

*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
Πεντανόστιμοι κουραμπιέδες που ξεφεύγουν απ’ τους παραδοσιακούς συνδυασμούς!
- 100γρ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
- 50γρ. βούτυρο πρόβειο (ζαχαροπλαστικής)
- 50γρ. ζάχαρη άχνη, Belbake
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20γρ. κακάο, Belbake
- 1/3 κ.γ. baking powder, Belbake
- 2 κ.γ. βανίλια σε φακελάκι, Belbake
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 30γρ. χυμό πορτοκάλι
- 15γρ. ρούμι, Liberte
- 25γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα, Alesto
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα, Belbake
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165οC.
- Σε ένα ταψάκι, βάζετε τα φουντούκια στο φούρνο για 15 λεπτά. Αφού ψηθούν, βγάζετε τα φουντούκια από το φούρνο και τα βάζετε σ ’ένα μπλεντεράκι μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα.
- Σε ένα μίξερ κτυπάτε το βούτυρο (2 είδη) και τη ζάχαρη άχνη για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
- Χαμηλώστε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέστε το αλεύρι, το κακάο, τη φρέσκια βανίλια και το Β.P. Σταματήστε το μίξερ για λίγο.
- Ακολούθως, προσθέστε στη ζύμη το ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, το ρούμι και τα φουντούκια.
- Συνεχίστε το κτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα για ακόμη 5’.
- Μαζέψτε τη ζύμη με τα χέρια και πλάστε σε πιο μικρές μπάλες μικρούς κουραμπιέδες των 30γρ.
- Εναλλακτικά, εάν θέλετε να δώσετε Χριστουγεννιάτικα σχήματα βάλτε τη ζύμη ανάμεσα σε μια διπλωμένη λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, απλώστε το μείγμα σε φύλλο 4cm και σχηματίστε Χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες με τα κουπάτ.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 30’΄ ή μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάλτε από φούρνο και αφήστε να κρυώσουν.
- Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
- Διατηρήστε σε αεροστεγές κουτί.
Μυστικά επιτυχίας
- Το αλεύρι ΔΕΝ χρειάζεται κοσκίνισμα.
- Η μέτρηση των υγρών υλικών σε ηλεκτρονική ζυγαριά είναι διαφορετική από την μέτρηση σε μετρητή υγρών. Ίδια ποσότητα 100 γρ. λάδι σε ζυγαριά ζυγίζουν 117ml σε μετρητή υγρών!
- Πλάστε ή κόψτε τους κουραμπιέδες σχετικά μικρούς (30γρ.) έτσι ώστε να μην χρειάζονται πολλή ώρα ψήσιμο.