Λουκούμια (του γάμου) με δαμάσκηνα και αμύγδαλο

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένους χουρμάδες, βερίκοκα ή και σύκα.

Υλικά για 22 τεμάχια

  • 350γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Belbake
  • 150γρ. βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, Milbona
  • 75γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, Belbake
  • 1 κ.γ. μαχλέπι αλεσμένο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα, Milbona
  • 2 κ.σ. ροδόσταγμα

Για τη γέμιση

  • 400γρ. δαμάσκηνα παστά χωρίς κουκούτσι, Alesto
  • 50γρ. αμύγδαλο, Alesto
  • 1 κ.σ. μπράντι (ή ροδόσταγμα)
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. κανέλα αλεσμένη, Kania

 

Για το πασπάλισμα

  • ζάχαρη άχνη, Belbake

 

Μέθοδος παρασκευής

Για τη γέμιση

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε τα.

Για τη ζύμη

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και κτυπήστε με το εργαλείο της τάρτας (Κ).
  2. Αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και ακολούθως στη γρήγορη, ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
  3. Αφαιρέστε τη ζύμη από τον κάδο και μαζέψτε τη με τα χέρια σε μια μπάλα.
  4. Τυλίξτε τη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  5. Ακολούθως, πλάστε μικρές μπάλες (των 30γρ.) στο σχήμα μικρών κουραμπιέδων.
  6. Αφού πλάσετε τις μπάλες της ζύμης, πλάστε τη γέμιση σε πιο μικρές μπάλες (των 20γρ.). Για να μην κολλάει η γέμιση μπορείτε να βρέξετε τα χέρια σας με ροδόσταγμα ή νερό.
  7. Ανοίξτε με την παλάμη σας το μπαλάκι της ζύμης και τοποθετήστε μέσα το μπαλάκι της γέμισης.
  8. Εσωκλείστε το μπαλάκι της γέμισης και με τις παλάμες σας ξαναπλάστε σωστή τη μπαλίτσα.
  9. Με ένα πιρούνι χαράξτε (σαν αποτύπωμα) τα λουκούμια.
  10. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Στρώστε σε ένα ταψί λαδόχαρτο και τοποθετήστε τα λουκούμια.
  12. Ψήστε για 10-12 λεπτά. Θα πρέπει να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα από κάτω. Ακολούθως, βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
  13. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

 

TOP