Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένους χουρμάδες, βερίκοκα ή και σύκα.
Υλικά για 22 τεμάχια
- 350γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Belbake
- 150γρ. βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, Milbona
- 75γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, Belbake
- 1 κ.γ. μαχλέπι αλεσμένο
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. γάλα, Milbona
- 2 κ.σ. ροδόσταγμα
Για τη γέμιση
- 400γρ. δαμάσκηνα παστά χωρίς κουκούτσι, Alesto
- 50γρ. αμύγδαλο, Alesto
- 1 κ.σ. μπράντι (ή ροδόσταγμα)
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- ½ κ.γ. κανέλα αλεσμένη, Kania
Για το πασπάλισμα
- ζάχαρη άχνη, Belbake
Μέθοδος παρασκευής
Για τη γέμιση
- Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε τα.
Για τη ζύμη
- Τοποθετήστε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και κτυπήστε με το εργαλείο της τάρτας (Κ).
- Αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και ακολούθως στη γρήγορη, ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
- Αφαιρέστε τη ζύμη από τον κάδο και μαζέψτε τη με τα χέρια σε μια μπάλα.
- Τυλίξτε τη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Ακολούθως, πλάστε μικρές μπάλες (των 30γρ.) στο σχήμα μικρών κουραμπιέδων.
- Αφού πλάσετε τις μπάλες της ζύμης, πλάστε τη γέμιση σε πιο μικρές μπάλες (των 20γρ.). Για να μην κολλάει η γέμιση μπορείτε να βρέξετε τα χέρια σας με ροδόσταγμα ή νερό.
- Ανοίξτε με την παλάμη σας το μπαλάκι της ζύμης και τοποθετήστε μέσα το μπαλάκι της γέμισης.
- Εσωκλείστε το μπαλάκι της γέμισης και με τις παλάμες σας ξαναπλάστε σωστή τη μπαλίτσα.
- Με ένα πιρούνι χαράξτε (σαν αποτύπωμα) τα λουκούμια.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώστε σε ένα ταψί λαδόχαρτο και τοποθετήστε τα λουκούμια.
- Ψήστε για 10-12 λεπτά. Θα πρέπει να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα από κάτω. Ακολούθως, βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.