Νησιώτικη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και γαύρο μαρινάτο

Υλικά για 4 άτομα

Για τη φάβα

  • 100γρ. φάβα Φενεού, μουλιασμένη σε 400γρ. ζεστό νερό, άροσις
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες (60γρ. καθαρισμένο)
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι,  ΚΥΠΑΡΙ
  • 1 μικρό καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες (50γρ.)
  • 450γρ. νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο, Kania

 

Για το γαρνίρισμα

  • ελαιόλαδο για το ράντισμα, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. κουτρούβι τουρσί
  • 2 κονσέρβες (200γρ.) γαύρο μαρινάτο, NIXE
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • λεμόνι κομμένο σε φέτες

 

Μέθοδος παρασκευής

Για τη φάβα

  1. Μουλιάστε τη φάβα σε ζεστό νερό για μισή με μία ώρα. Ακολούθως στραγγίστε τη φάβα και τοποθετήστε τη σε ένα μπολ.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα προσθέστε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να μαράνει. Αφού μαράνει προσθέστε και το καρότο και ανακατέψτε.
  3. Στη συνέχεια προσθέστε τη φάβα και σοτάρετε για 15 δευτερόλεπτα.
  4. Προσθέστε το νερό και τη δάφνη και ανακατέψτε μια φορά.
  5. Βράστε σε δυνατή φωτιά και αφού κοχλάσει το νερό, ανακατέψτε ακόμη μια φορά μόνο και χαμηλώστε τη φωτιά. Συνεχίστε το ψήσιμο χωρίς να σκεπάσετε τη φάβα για περίπου μισή ώρα.
  6. Ελέγχετε ανά διαστήματα εάν υπάρχει αρκετό νερό. Εάν χρειαστείτε κι άλλο νερό προσθέστε ζεστό νερό. Η φάβα θα πρέπει να λιώσει από το βράσιμο αλλά να μην έχετε πολύ νερό στην κατσαρόλα.
  7. Αφού ψηθεί, αφαιρέστε τη δάφνη και πολτοποιήστε την. Προσθέστε πιπέρι και αλάτι (εάν χρειάζεται).
  8. Η φάβα σερβίρεται χλιαρή, οπότε αφήστε τη να κρυώσει.
  9. Σερβίρετε σε μπολ σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τις γαρνιτούρες. Ραντίστε με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με κόκκινο κρεμμύδι και την κάππαρη. Τοποθετήστε κομμάτια γαύρου και πασπαλίστε με μαϊντανό. Σερβίρετε με φρέσκο λεμόνι.

 

TOP