Πίτσα Μαργαρίτα

10'

Χρόνος Παρασκευής

14'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Βασική ζύμη πίτσας αργής ωρίμανσης

Υλικά για 2 πίτσες των 30 εκατοστών

 • 225γρ. χλιαρό νερό
 • 4γρ. ξηρή μαγιά,Belbake
 • 10γρ. ζάχαρη
 • 40γρ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
 • 200γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
 • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
 • 6γρ. αλάτι

Για το άνοιγμα της ζύμης

 • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος

Υλικά για μια πίτσα

 • 1 στρογγυλή ζύμη διαμέτρου 25 εκατοστών (μισή ποσότητα από τη βασική συνταγή για πίτσα)
 • 4 κ.σ. σάλτα ντομάτας με βασιλικό, Combino
 • 1 μπαλάκι φρέσκια μοτσαρέλα, Lovilio

 

Για το στόλισμα

 • 8 φύλλα φρέσκο βασιλικό
 • 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βασική ζύμη πίτσας αργής ωρίμανσης

 1. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε νερό, μαγιά και ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά.
 2. Ακολούθως, προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλεύρι και αλάτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη. Η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τον πάτο του μπολ. Βγάζουμε τη ζύμη σε έναν πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σαν μπάλα.
 3. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και φτιάχνουμε μπαλάκια.
 1. Αφού λαδώσουμε 2 μέτρια μπολ, τοποθετούμε τα δύο μπαλάκια μέσα, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-5 μέρες.

Σημείωση: Αφού ωριμάσει η ζύμη, μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Ξεπαγώνουμε μια μέρα πριν και η ζύμη είναι έτοιμη προς χρήση!

 1. Ετοιμάζουμε τη βάση/ ζύμη για την πίτσα: Δύο με τρεις ώρες πριν αρχίσουμε τη διαδικασία της πίτσας, πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας σας.
 2. Τοποθετούμε τα δύο μπαλάκια ζύμης πάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Χρησιμοποιώντας τη γροθιά μας, πατάμε την κάθε μπάλα προς τα κάτω για να ξεφουσκώσει. Σχηματίζουμε ξανά σε δύο μπάλες.
 3. Τοποθετούμε ξανά σε 2 λαδωμένα μέτρια μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας (εκτός ψυγείου) για δύο με τρεις ώρες (θα πρέπει να φουσκώσει καλά).
 4. Για το άνοιγμα της πίτσας: Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και τα χέρια μας. Αφαιρούμε προσεκτικά την πρώτη ζύμη από το μπολ και το τοποθετούμε στην αλευρωμένη επιφάνεια.
 5. Σηκώνουμε τη ζύμη στον αέρα και με κυκλικές κινήσεις αρχίζουμε να γυρνάμε τη ζύμη κυκλικά. Η ζύμη θα αρχίσει να ανοίγει μιας και είναι πολύ ελαστική, ενώ η βαρύτητα θα τη σπρώχνει προς τα κάτω.
 6. Τοποθετούμε ξανά τη ζύμη σε πάγκο εργασίας και βάζουμε τη μία παλάμη στο κέντρο της ζύμης. Γυρίζουμε την πίτσα προς μια κατεύθυνση (αυτή που σας βολεύει), ενώ παράλληλα με το μικρό δάχτυλο της άλλης παλάμης, τεντώνουμε τις άκρες, έτσι ώστε να γίνει χοντρό προς τα έξω.
 7. Όταν έχουμε μια στρογγυλή πίτσα διαμέτρου 25 εκατοστών, τότε σημαίνει πως είναι έτοιμη.
 8. Τέλος προετοιμάζουμε/ψήνουμε την πίτσα ανάλογα με τις συνταγές που ακολουθούν.

Μέθοδος παρασκευής πίτσας Μαργαρίτα

 1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μαζί με ένα μεγάλο επίπεδο ταψί 10 λεπτά πριν αρχίσουμε να ανοίγουμε τη ζύμη, στους 220°C (αντιστάσεις ή αέρα). Εάν δεν έχουμε επίπεδο ταψί, γυρίζουμε ένα βαθύ ταψί ανάποδα για να χωράει καλύτερα την πίτσα μας.
 2. Παράλληλα, κόβουμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο.
 3. Ετοιμάζουμε τα υλικά για την πίτσα. Στραγγίζουμε τη μοτσαρέλα και την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
 4. Μετά πλένουμε τα ντοματίνια και τον βασιλικό και τα στενγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
 5. Αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη (βλέπε συνταγή #2), τη σάλτσα ντομάτας και το τυρί, βγάζουμε το ζεστό επίπεδο ταψί προσεκτικά από τον φούρνο και το τοποθετούμε επάνω σε πυρίμαχο πάγκο εργασίας. Τοποθετούμε ένα λαδόχαρτο πάνω στο ταψί και προσεκτικά βγάζουμε τη ζύμη πίτσας πάνω στο χαρτί.
 6. Με γρήγορες κινήσεις, τοποθετούμε 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας επάνω στο ανοιγμένο ζυμάρι, αφήνοντας δύο δάκτυλα χωρίς σάλτσα γύρω-γύρω.
 7. Ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά στον αέρα και 15-16 λεπτά στις αντιστάσεις, ανάλογα με τον φούρνο μας. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ψημένη ροδοκόκκινη ζύμη.
 8. Μόλις βγει η πίτσα από τον φούρνο, τοποθετούμε επάνω τη μοτσαρέλα και ψήνουμε για ακόμη 2 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να λιώνει.
 9. Λίγο πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε πάνω τον βασιλικό και τα ντοματίνια.
X