Υλικά για ένα ταψάκι 20 εκατοστών
Για το ρύζι
- 1 κ.σ βούτυρο, Milbona
- 3 κ.σ. (20γρ.) φιδέ ή σπαγγέτι Combino
- 3 φλιτζάνια (675γρ) νερό
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 1 ½ φλιτζάνια (300γρ) ρύζι μπασμάτι, πλυμένο και στραγγισμένο, Golden Sun
Για το ταψί
- 3 κ.σ φυτικό λάδι, Vida d’or
- Μια μικρή πατάτα (50γρ), καθαρισμένη και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
- 150γρ. στραγγιστό γιαούρτι (1 συσκευασία), ΓΑΛΠΟ
- ½ κ.γ σαφράν ανακατεμένο σε 2 κ.σ ζεστό νερό
- 1 κ.σ βούτυρο ανάλατο, Milbona
Για το τελείωμα
- ½ φλιτζ. ρόδι
- 2 κ.σ. κουκουνάρια ή χαλεπιανό, Alesto
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Μέθοδος παρασκευής
Για το ρύζι
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο. Ρίξτε μέσα τον φιδέ και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ακολούθως ρίξτε μέσα το νερό μαζί με το αλάτι.
- Αφού κοχλάσει το νερό, προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει (χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα) περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το υγρό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια διπλωμένη καθαρή πετσέτα και αφήστε το να απορροφήσει όλα τα υγρά για ακόμα 10 λεπτά.
- Τέλος, ανακατέψτε ελαφρά με πιρούνι.
Για το ταψάκι
- Βουτυρώστε ένα ταψί 20 εκατοστών και προθερμάνετε τον φούρνο στους 180οC.
- Κόψτε την πατάτα σε πολύ λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι τηγανίστε τις πατάτες σε 3 κ.σ λάδι φυτικό. Αφού πάρουν χρώμα τοποθετήστε τις μέσα στο ταψί, την μια δίπλα από την άλλη. Αλατοπιπερώστε.
- Σε ένα μπολ προσθέστε το 1/3 από το ψημένο ρύζι. Ανακατέψτε το μαζί με το γιαούρτι και το σαφράν. Τοποθετήστε το ρύζι επάνω στις πατάτες. Πιέστε ελαφρά το ρύζι με ένα κουτάλι μέχρι να στρώσει καλά.
- Ακολούθως προσθέστε μέσα το υπόλοιπο ρύζι και πιέστε το ξανά με ένα κουτάλι.
- Με το πίσω μέρος του κουταλιού, ανοίξτε 6 τρύπες στο ρύζι που θα επιτρέψουν να φεύγει ο ατμός. Τοποθετήστε μικρά κομμάτια βούτυρο επάνω στις τρύπες.
- Τοποθετήστε το ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου. Ψήστε στους 180οC για 20 λεπτά.
- Αφού ψηθεί αναποδογυρίστε το σε ένα πιάτο. Τέλος, γαρνίρετε με ρόδι, φρέσκο κόλιανδρο και χαλεπιανά ή κουκουνάρι.