Περσικό πιάτο με ρύζι, γιαούρτι και σαφράν «Tahdig»

Υλικά για ένα ταψάκι 20 εκατοστών

Για το ρύζι

  • 1 κ.σ βούτυρο, Milbona
  • 3 κ.σ. (20γρ.) φιδέ ή σπαγγέτι Combino
  • 3 φλιτζάνια (675γρ) νερό
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ φλιτζάνια (300γρ) ρύζι μπασμάτι, πλυμένο και στραγγισμένο, Golden Sun

 

Για το ταψί

  • 3 κ.σ φυτικό λάδι, Vida dor
  • Μια μικρή πατάτα (50γρ), καθαρισμένη και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
  • 150γρ. στραγγιστό γιαούρτι (1 συσκευασία), ΓΑΛΠΟ
  • ½ κ.γ σαφράν ανακατεμένο σε 2 κ.σ ζεστό νερό
  • 1 κ.σ βούτυρο ανάλατο, Milbona

 

Για το τελείωμα

  • ½ φλιτζ. ρόδι
  • 2 κ.σ. κουκουνάρια ή χαλεπιανό, Alesto
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο

Μέθοδος παρασκευής

Για το ρύζι

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο. Ρίξτε μέσα τον φιδέ και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα.
  2. Ακολούθως ρίξτε μέσα το νερό μαζί με το αλάτι.
  3. Αφού κοχλάσει το νερό, προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει (χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα) περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το υγρό.
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια διπλωμένη καθαρή πετσέτα και αφήστε το να απορροφήσει όλα τα υγρά για ακόμα 10 λεπτά.
  6. Τέλος, ανακατέψτε ελαφρά με πιρούνι.

 

Για το ταψάκι

  1. Βουτυρώστε ένα ταψί 20 εκατοστών και προθερμάνετε τον φούρνο στους 180οC.
  2. Κόψτε την πατάτα σε πολύ λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι τηγανίστε τις πατάτες σε 3 κ.σ λάδι φυτικό. Αφού πάρουν χρώμα τοποθετήστε τις μέσα στο ταψί, την μια δίπλα από την άλλη. Αλατοπιπερώστε.
  3. Σε ένα μπολ προσθέστε το 1/3 από το ψημένο ρύζι. Ανακατέψτε το μαζί με το γιαούρτι και το σαφράν. Τοποθετήστε το ρύζι επάνω στις πατάτες. Πιέστε ελαφρά το ρύζι με ένα κουτάλι μέχρι να στρώσει καλά.
  4. Ακολούθως προσθέστε μέσα το υπόλοιπο ρύζι και πιέστε το ξανά με ένα κουτάλι.
  5. Με το πίσω μέρος του κουταλιού, ανοίξτε 6 τρύπες στο ρύζι που θα επιτρέψουν να φεύγει ο ατμός. Τοποθετήστε μικρά κομμάτια βούτυρο επάνω στις τρύπες.
  6. Τοποθετήστε το ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου. Ψήστε στους 180οC για 20 λεπτά.
  7. Αφού ψηθεί αναποδογυρίστε το σε ένα πιάτο. Τέλος, γαρνίρετε με ρόδι, φρέσκο κόλιανδρο και χαλεπιανά ή κουκουνάρι.

 

TOP