Περσικό ρύζι με πατάτα και σαφράν «Tahdig»

20

Χρόνος Παρασκευής

45'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά

Για το ρύζι

  • 700 ml νερό
  • 1½ κ.γ. αλάτι | νώμα
  • 300 γρ. ρύζι μπασμάτι, πλυμένο και στραγγισμένο | νώμα
  • Επιπλέον 40 γρ. βούτυρο για το ψήσιμο, κομμένο σε κυβάκια

Για τις πατάτες

  • 1 κ.γ. σαφράν σε σκόνη, ανακατεμένο σε 6 κ.σ. ζεστό νερό
  • 50 ml φυτικό λάδι | Vida d’or
  • 1 μικρή πατάτα (150 γρ.), καθαρισμένη και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
  • ½ κ.γ. αλάτι | νώμα

Για το τελείωμα

  • ρόδι
  • 2 κ.σ. κουκουνάρια ή χαλεπιανό | Alesto
  • 2 κ.σ. φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για το ρύζι

  1. Πλύντε και στραγγίξτε το ρύζι.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεστάνετε το νερό με το αλάτι.
  3. Αφού κοχλάσει το νερό, προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει (χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα) για περίπου 8 λεπτά (το ρύζι θα πρέπει να έχει λίγο υγρό και να είναι al dente).
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια διπλωμένη καθαρή πετσέτα και τηγανίστε τις πατάτες.
  6. Όταν τηγανιστούν οι πατάτες, ανακατέψτε το ρύζι ελαφρώς με ένα πιρούνι.

 

Για τις πατάτες

  1. Μουλιάστε το σαφράν σε ζεστό νερό και αφήστε το να πάρει χρώμα.
  2. Κόψτε την πατάτα σε πολύ λεπτές φέτες. Πλύντε τις φέτες πατάτας και στεγνώστε τες σε χαρτί κουζίνας.
  3. Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι διαμέτρου 20 εκατοστών με πώμα, ζεστάνετε το λάδι και τηγανίστε τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  4. Αφού τηγανιστούν οι πατάτες, αφαιρέστε το περιττό λάδι σε ένα πυρίμαχο μπολάκι.
  5. Ακολούθως τοποθετήστε τις φέτες πατάτας τη μία δίπλα από την άλλη, αλατίστε και ρίξτε προσεκτικά μέσα το νερό μαζί με το σαφράν, παντού, για να χρωματίσει όλη την επιφάνεια.
  6. Κλείστε το καπάκι και σιγοβράστε για 2 λεπτά.
  7. Στη συνέχεια, ξεσκεπάστε το τηγάνι και κλείστε τη φωτιά.
  8. Τοποθετήστε το ρύζι πάνω στις πατάτες. Πιέστε ελαφρώς το ρύζι με ένα κουτάλι, μέχρι να στρώσει καλά.
  9. Με το πίσω μέρος του κουταλιού, ανοίξτε 6 τρύπες στο ρύζι, που θα επιτρέψουν να φεύγει ο ατμός. Τοποθετήστε μικρά κομμάτια βούτυρο πάνω στην επιφάνεια του ρυζιού.
  10. Σκεπάστε το ρύζι με πετσέτα κουζίνας και ένα πώμα (προσοχή στη φωτιά και την πετσέτα).
  11. Τοποθετήστε το τηγάνι πίσω στη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει για 5 με 7 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να δημιουργηθεί μια κρούστα στο κάτω μέρος (προσοχή να μην καεί το ρύζι).
  12. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια διπλωμένη καθαρή πετσέτα και αφήστε το να απορροφήσει όλα τα υγρά για ακόμα 10 λεπτά.
  13. Αφού ψηθεί το ρύζι, αναποδογυρίστε το σε μια επίπεδη πιατέλα σερβιρίσματος.
  14. Τέλος, γαρνίρετε με ρόδι, φρέσκο κόλιανδρο και χαλεπιανά ή κουκουνάρι.
X