Πεϊνιρλί.

Υλικά για 6 τεμάχια:

Για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι μαγιά, ξερή (7γρ.), Belbake
  • 2 κ.γ. λευκή ζάχαρη, Belbake
  • 200ml γάλα, χλιαρό, ΓΑΛΠΟ
  • 2 κ.σ. (50γρ.) βούτυρο ανάλατο Milbona
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 2 κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ

 

Για τη γέμιση

  • Σάλτσα ντομάτας εζμέ (βλέπε συνταγή #2)
  • 300γρ. κίτρινο τυρί τύπου Κεφαλοτύρι, Τρείς Bοσκοί
  • 50γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο για το άλειμμα, Milbona

 

Μέθοδος παρασκευής – Για τα πεϊνιρλί/ ζύμη:

  1. Σε ένα μπολ προσθέστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μισό από το γάλα. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Όταν η μαγιά βγάλει αφρό (10 λεπτά περίπου) τη μεταφέρετε σε ένα κάδο του μίξερ.
  2. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και τελευταίο το αλάτι.

Χτυπήστε με το γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να δουλευτεί καλά το ζυμάρι και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

  1. Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ με φυτικό λάδι και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½  ώρα (ή μέχρι να διπλασιαστεί).
  2. Όταν η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί, χωρίστε τη σε 2 κομμάτια.
  3. Πλάστε σε 2 μπάλες και μετά ανοίξτε την μπάλα σε πίτα με ορθογώνιο σχήμα.
  4. Χωρίστε την ορθογώνια πίτα σε 3 ίσα μέρη. Επαναλάβετε τα βήματα για την άλλη μπάλα. Συνολικά θα έχετε 6 κομμάτια ζύμης.
  5. Αφήστε να ξεκουραστούν για πέντε (5) λεπτά.
  6. Στρώστε ταψιά με λαδόχαρτο και βάλτε πάνω τα έξι κομμάτια ζύμης.
  7. Χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά σας αλείψτε περιμετρικά την πρώτη ζύμη με λίγο νερό.
  8. Αρχίστε να σχηματίζετε τη ζύμη στο κλασικό σχήμα του πεϊνιρλί (που μοιάζει σαν γόνδολα).
  9. Στη μια πλευρά διπλώστε τις δυο άκρες σχηματίζοντας τρίγωνο. Ενώ διπλώνετε το δεύτερο τρίγωνο, περνάτε τη ζύμη από κάτω και τσιμπάτε ελαφρά να στερεωθεί καλά. Το ίδιο κάνετε και στην απέναντι πλευρά.
  10. Ακολούθως, ανασηκώστε το πλαϊνό κομμάτι της ζύμης σχηματίζοντας έτσι μια “γόνδολα”. Επαναλάβετε τη διαδικασία με όλες τις ζύμες.
  11. Μοιράστε το τυρί στα βαρκάκια και μετά προσθέστε 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας εζμέ.
  12. Αλείψτε με νερό τα πεϊνιρλί και ψήστε στο κάτω μέρος του φούρνου στους 230°C για περίπου 12 με 14 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν .
  13. Τέλος, βγάλτε τα ζεστά από τον φούρνο και αλείψτε με λιωμένο βούτυρο.
TOP